Σώζεται η παρτίδα (;) με πρόταση εμπιστοσύνης

Παραδέχονται επίσης τα γαλάζια στελέχη ότι τα περιθώρια των κινήσεων που έχει πλέον ο πρωθυπουργός έχουν στενέψει επικίνδυνα και όσο θα περνά ο καιρός θα στενεύουν ακόμη περισσότερο. Ακόμη και η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης, που σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούσαν έντονα στους διαδρόμους της Βουλής προτίθεται να ζητήσει ο Κώστας Καραμανλής τις επόμενες ημέρες, δεν «φαίνεται να σώζει την παρτίδα».

Και δεν τη «σώζει» όχι μόνον γιατί κάποιοι έριξαν ήδη το σενάριο αυτό «στην πιάτσα» (προφανώς για να το «κάψουν»), αλλά και γιατί μια τέτοια κίνηση θα είχε κάποιο νόημα μόνον αν γινόταν αιφνιδιαστικά, κάτι όμως που μάλλον δεν μπορεί να συμβεί όσο η Βουλή λειτουργεί με θερινά τμήματα.

Η πρόταση εμπιστοσύνης χρειάζεται έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, για την οποία πρέπει νωρίτερα να βγει Προεδρικό Διάταγμα και άρα ο αιφνιδιασμός… πάει περίπατο. Η νέα Σύνοδος της Ολομέλειας θα ξεκινήσει τις εργασίες της, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 6 του επόμενου μήνα και δεν αποκλείεται η εκκίνηση της νέας κοινοβουλευτικής χρονιάς να συνοδευτεί με μια τέτοια πρωθυπουργική πρωτοβουλία.

Το πρώτο ερώτημα, βέβαια, που ανακύπτει είναι «και μετά;», ενώ δεν μπορεί να περάσει επίσης απαρατήρητο το ότι αν τελικά ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, τότε δύσκολα μπορεί να γίνει ανασχηματισμός, ο οποίος, εφόσον σχεδιάζεται όντως, θα πρέπει να προηγηθεί.

Αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση ποια κυβέρνηση θα έχει πάρει την εμπιστοσύνη; Η παλιά ή η νέα; Και, το κυριότερο, κατά πόσον αυτό θα εμποδίσει όσους βουλευτές ασκούν κριτική να συνεχίσουν το ίδιο βιολί;


Σχολιάστε εδώ