Σφαγή για τον έλεγχο της «Αυγής»
Σαν να μην έφτανε η σταθερή δημοσκοπική υποχώρηση του ΣΥΝ, όπως καταγράφεται σε όλες τις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις, επανήλθε και μάλιστα έντονα το πρόβλημα που αφορά τον έλεγχο της εφημερίδας «Αυγή» για να δημιουργήσει στην Κουμουνδούρου μια κατάσταση που σε τίποτα δεν θυμίζει την ευφορία (έως και αλαζονεία) που κυριαρχούσε στις αρχές του καλοκαιριού σε αρκετά στελέχη του κόμματος.
Η προσπάθεια της υπό τον Α. Τσίπρα ηγεσίας του ΣΥΝ να ελέγξει απόλυτα την «Αυγή» συναντά αντιδράσεις όχι μόνο από τη σημερινή ηγεσία της εφημερίδας αλλά και από σημαντικά στελέχη του κόμματος, τα οποία μάλιστα εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ.
Εδώ και καιρό στα ανώτερα κλιμάκια του ΣΥΝ επικρατεί η άποψη ότι η γραμμή του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν «περνάει» με επάρκεια μέσα από την «Αυγή» και γι’ αυτό εκπόνησαν σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο κόμμα («Αυγή», ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο) πρέπει να ενοποιηθούν και να λειτουργούν σε ένα ενιαίο σχήμα το οποίο και θα «φροντίζει» το πέρασμα της κομματικής γραμμής.
Η προσπάθεια αυτή ναι μεν επικροτήθηκε από την πλειοψηφία των εργαζομένων στην εφημερίδα, ωστόσο συναντάει την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της «Αυγής» που φοβάται «καπέλωμα» και μεταφορά του κέντρου λήψης αποφάσεων από την εφημερίδα στην Κουμουνδούρου. Η γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ήταν γεμάτη ένταση και είναι χαρακτηριστικό ότι αναβλήθηκε η λήψη απόφασης μετά από παρέμβαση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η συζήτηση μπορεί να αφορούσε το μέλλον μιας ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς, αλλά έγινε με όρους «καπιταλιστικής επιχείρησης», αφού οι διαφωνούντες, κατέχοντας το 8% του μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας, έκαναν χρήση του δικαιώματος που τους παρέχει το καταστατικό της εφημερίδας και μπλόκαραν την οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα ληφθεί σε νέα συνέλευση στις 29 Σεπτεμβρίου, όπου και αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση της ηγεσίας του ΣΥΝ, η οποία κατέχει το 25% της εφημερίδας και στο πλευρό της είναι και το 12% που έχουν οι εργαζόμενοί της.
Η πρόταση του Α. Τσίπρα είναι να αναλάβει ο Α. Μανωλάκος (πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ) πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Αυγής», ο Γ. Σταθάκης αντιπρόεδρος, ενώ για μέλη του Συμβουλίου προτείνονται ο Π. Τσίμας, ο Γ. Ανανδρανιστάκης (για διευθυντής στον σταθμό Στο Κόκκινο), ο Χ. Κάσδαγλης (για διευθυντής στην «Αυγή»), ο Μ. Τσιμιτάκης (για τις νέες τεχνολογίες). Επίσης, οι Δ. Αλεξόπουλος, Δ. Στούμπος, Χ. Βερναδάκης, Σ. Αναγνωστόπουλος, Α. Καρίτζης (επικεφαλής του γραφείου τύπου του ΣΥΝ).
Όμως οι επιδιώξεις της ηγεσίας του ΣΥΝ για τον πλήρη έλεγχο της «Αυγής» προκάλεσαν τις αντιδράσεις έντεκα σημαντικών στελεχών του κόμματος (Κουβέλης, Λεβέντης, Λυκούδης, Μαργαρίτης, Μπαγεώργος, Μπαλάφας, Παπαγιαννάκης, Παπαδημούλης, Σαμπατακάκης, Τσούκαλης και Α. Φιλίνη) που αντιτίθενται στην προωθούμενη ενοποίηση των μέσων ενημέρωσης του κόμματος. Φοβούνται ότι με τις επιλογές της ηγεσίας θα δημιουργηθεί «ένα κέντρο λήψης αποφάσεων έξω από την ʽʽΑυγήʼʼ και τον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, γεγονός που δεν θα υπηρετήσει την αναβάθμιση και τη θετική εξέλιξη της εφημερίδας και την αναγκαία και επιβεβλημένη αυτονομία της».
Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας, που ανέλαβε προσωπικά την υλοποίηση του σχεδίου, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει, αφού εκτιμάει ότι η «Αυγή» είναι ανάγκη «να μετατραπεί γρήγορα σε μια εφημερίδα σύγχρονη, μαχητική, ριζοσπαστική που θα αποτυπώνει τη δυναμική που έχει αναδείξει το τελευταίο διάστημα ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ».