Στον… αέρα το δώρο Χριστουγέννων

Επιπλέον:

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΙΚΑ, αν δεν υπάρξει οικονομική ενίσχυση, τότε θα είναι προβληματική η καταβολή των συντάξεων και του δώρου των Χριστουγέννων στους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Υπολογίζεται ακόμη πως το αναλογικό έλλειμμα των Ταμείων που συγχωνεύονται με το ΙΚΑ κυμαίνεται μεταξύ 7-8 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που επιδεινώνει δραματικά την ήδη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα του Ιδρύματος.

Η δυσχερής αυτή κατάσταση προοιωνίζεται «σύγκρουση» το επόμενο δίμηνο μεταξύ διοικήσεων του ΙΚΑ και των Ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας, από τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι θα διεκδικηθούν τα αποθεματικά τους για τη μερική αντιμετώπιση του προβλήματος. Κι αυτό παρά την πρόβλεψη του ν. 3655/08, σύμφωνα με την οποία θα παραμείνουν διακριτά τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε Ταμείου.

Ως προς την ενίσχυση που χρειάζονται αυτήν τη στιγμή τα μεγάλα Ταμεία, πληροφορίες αναφέρουν τα εξής στοιχεία:
• Το ΙΚΑ για την καταβολή των συντάξεων χρειάζεται 500 εκατ. ευρώ, ενώ για να πληρώσει τα χρέη του προς τα νοσοκομεία απαιτούνται άλλα 400 εκατ. ευρώ (σημειώνεται πως ήδη καταβλήθηκαν προσφάτως ως ενίσχυση στο ΙΚΑ περίπου 100 εκατ. ευρώ).
• Ο ΟΑΕΕ (το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών) χρειάζεται ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων.
• Ο ΟΓΑ χρειάζεται 600 εκατ. ευρώ για να ξοφλήσει τις οφειλές του προς τα νοσοκομεία.

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι συζητούν το ενδεχόμενο μεταφοράς στα Ταμεία αυτά αντίστοιχων ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009, προκειμένου να αποφύγουν τον πάταγο που θα προκληθεί από την οικονομική δυσπραγία του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Όμως, εκπρόσωποι των ασφαλιστικών αυτών φορέων, εκτός από τον χαρακτηρισμό «αλχημεία» που προσδίδουν στην πιθανή αυτή κυβερνητική κίνηση, επισημαίνουν ότι θα δημιουργηθεί νέα μεγάλη «τρύπα» εις βάρος των τριών ασφαλιστικών φορέων στη διάρκεια του 2009, με άμεσες τις δυσμενείς επιπτώσεις εις βάρος των δικαιούχων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.


Σχολιάστε εδώ