Στη γυάλα ο Καραμανλής!

Αλλά ο μεγάλος «άγνωστος Χ» παραμένει -κυριολεκτικά- ακόμα ο Κ. Καραμανλής, του οποίου η «απουσία» από μια κυβέρνηση παραπαίουσα και σπαρασσόμενη συνεχίζει να προξενεί ποικίλα ερωτηματικά.

Πράγματι, αν κάτι χρωματίζει με αρνητικά χρώματα την ούτως ή άλλως καυτή επικαιρότητα τούτης της περιόδου, είναι η «αφωνία» ενός πρωθυπουργού, ο οποίος έως και πρόσφατα είχε σαν ένα απ’ τα βασικά του χαρίσματα την επικοινωνία με τον λαό. Σαν να μην υπάρχει!

Μάλιστα ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και στελέχη της Ρηγίλλης, εκφράζουν την απογοητευτική εκτίμηση ότι «ο Καραμανλής είναι σε γυάλα», ενώ στο γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ακόμα και για «τέλος εποχής»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο περιστύλιο της Βουλής, στα γνωστά πολιτικό-δημοσιογραφικά στέκια, σε άλλους χώρους συζητήσεων και ζυμώσεων, σε οφ-δε-ρέκορντ κουβέντες, δεν θα συναντήσεις αυτήν την περίοδο ούτε έναν γαλάζιο βουλευτή που να υπερασπιστεί τους χειρισμούς Καραμανλή (Βουλγαράκης, Βατοπέδιο) ή να μην εκφράζει την οργή του για την απουσία του πρωθυπουργού!

Αλλά περίπου το ίδιο κλίμα επικρατεί και μεταξύ αρκετών κυβερνητικών στελεχών, που για πρώτη φορά δεν διστάζουν να ασκήσουν κριτική, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ακριβώς η πρωθυπουργική «απουσία». Και αυτά που ακούγονται είναι:

– Να «ξυπνήσει» επιτέλους ο Καραμανλής και να πάρει ξανά την κατάσταση στα χέρια του, δεν πάει άλλο!

– Να τολμήσει να κάνει σαρωτικές αλλαγές χωρίς συναισθηματισμούς, να διώξει τα λαμόγια, να πει θαρραλέα «δεν μπορώ να σας κουβαλάω άλλο» σε όσους πρέπει!

– Να αλλάξει επειγόντως η οικονομική πολιτική, αρκετά πληρώσαμε τους ανόητους πειραματισμούς Αλογοσκούφη, να προχωρήσουμε σε στοιχειωδώς φιλολαϊκά μέτρα.

– Να θυμηθεί ο Καραμανλής ότι υπάρχει επιτέλους και μαστίγιο και να το σηκώσει!

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η κραυγή αγωνίας και απόγνωσης για την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών μεταφέρεται ακόμα και από περιοχές υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Όχι φυσικά επειδή κάποιους τους έπιασε ξαφνικά ο… πόνος για τους μη έχοντες και κατέχοντες, αλλά επειδή αντιλαμβάνονται ότι δίχως στοιχειώδη κοινωνική συνοχή η κατάσταση μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου…

Μέσα σε αυτό το νοσηρό -στην κυριολεξία- κλίμα το ζήτημα των σκανδάλων (υπαρκτών ή ανύπαρκτων…) επίσης κυριαρχεί. Και προσθέτει.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μεταξύ βουλευτών της ΝΔ κυριαρχούν εκτιμήσεις όπως: «πολλοί έχουν πλουτίσει». Επίσης ακόμα και… χιούμορ «παίζει», του στυλ, «δώστε και στη γυναίκα μου μια δουλειά»!

Σε ό,τι αφορά δε τον αποπεμφθέντα Γ. Βουλγαράκη, ξεχειλίζουν και η οργή αλλά και η απογοήτευση για τα αργοπορημένα αντανακλαστικά του Καραμανλή που έχουν κοστίσει στη ΝΔ ανυπολόγιστα!

Δεν λείπουν ακόμα και ακραίες μπηχτές, του επιπέδου «η οικογένεια λειτουργούσε σαν συμμορία»!

«Θέλω να τα πω»!

Και τι θα κάνει τελικά ο Καραμανλής;

Θα βγει απ’ το καβούκι του ή θα παραμείνει κλεισμένος στη «γυάλα», όπως προαναφέραμε;

Θα επιχειρήσει «έξοδο στον λαό και στην πολιτική» ή θα επιμείνει στην «αφωνία» και «απουσία»;

Κάποιοι είναι απαισιόδοξοι. Εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσα. Και ανησυχούν ότι θα είναι πολύ αργά, όταν -τελικά- τις αναλάβει…

Αλλά υπάρχουν και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, προερχόμενες από συνομιλητές του. Όπερ έδει δείξαι, βέβαια…

«Μπορεί ακόμα να αναστρέψει αυτήν την απελπιστική εικόνα που έχει διαμορφωθεί», λένε. Και προσθέτουν πως «είναι ακόμα στα χέρια του οι πρωτοβουλίες για να είναι ξανά οι δημοσκοπήσεις ευνοϊκές για την κυβέρνηση».

Χαρακτηριστικά, συνομιλητής του μας τόνισε ότι «δεν μπορεί να κάτσει έτσι, απλώς δεν θέλει να δείξει ότι κινείται υπό τη μιντιακή εκβιαστική υπόδειξη».

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, η πρώτη «έξοδος» του Κώστα Καραμανλή θα είναι σε κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ της ΝΔ» τις επόμενες ημέρες.

Εκεί, κατά τον ίδιο συνομιλητή του, ο πρωθυπουργός «θα τα πει έξω απ’ τα δόντια».

Θα «αδειάσει» τους εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα, θα είναι οξύς σε φαινόμενα προκλητικά και «χλιδάτα» και θα προαναγγείλει «σάρωμα».

Μέχρι πού θα φτάσει;

«Απ’ το γραφείο του μέχρι όλη την κυβέρνηση», απαντούν αυτοί που συζήτησαν μαζί του τις τελευταίες μέρες!

Είναι πάντως γεγονός ότι σε αυτήν του την πρώτη δημόσια παρέμβαση ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει εκφράσεις όπως «ως εδώ, εγώ έτσι είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω κι όποιος θέλει κάθεται, όποιος θέλει φεύγει»…

Ανασχηματισμός… γιορταστικός;

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, που παραμένει το μεγάλο ζητούμενο, τα σενάρια διαφέρουν, ενδεικτικό κι αυτό του γενικότερου κλίματος ρευστότητας, ασάφειας, αλλά και αγωνίας υπό το άγχος μάλιστα και των αρνητικών δημοσκοπήσεων.

Κατ’ αρχάς διακινείται το γνωστό σενάριο περί ανασχηματισμού μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, δηλαδή αρχές του 2009.

Όμως στέλεχος της συντηρητικής παράταξης που γνωρίζει να «διαβάζει» τον Καραμανλή μας επεσήμανε:

Μην είστε σίγουροι ότι ο Καραμανλής θα επιτρέψει να σέρνεται μέχρι τότε αυτό το άρρωστο κλίμα. Μπορεί τελικά ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα!

Και είναι γεγονός ότι αν ο πρωθυπουργός θελήσει να κρατήσει στοιχειωδώς ανοιχτή την πιθανότητα έστω κάποιου αιφνιδιασμού, τότε θα πρέπει να κινηθεί σε χρόνο μη… «αναγνωρίσιμο»…

Πάντως τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με αρκετούς υπουργούς. Και σίγουρα με ορισμένους τουλάχιστον εξ αυτών (Παυλόπουλο, Μεϊμαράκη, Σουφλιά, Αλογοσκούφη) δεν περιορίστηκε απλώς να συζητήσει… θέματα της αρμοδιότητάς τους …

Είναι επίσης γεγονός ότι μέσα σε αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα τα πάντα ερμηνεύονται με «ειδικό» τρόπο. Για παράδειγμα, την Παρασκευή το βράδυ υπήρχε εντονότατη η φημολογία ότι επίκεινται δραματικές εξελίξεις ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο!

Και σίγουρα κάποιοι δεν αισθάνονται και τόσο σίγουροι, ανησυχούν.

Αποκαλύπτουμε, για παράδειγμα, ότι ο έως και πρόσφατα πανίσχυρος «τσάρος» Γ. Αλογοσκούφης έκανε παρεμβάσεις «όπου έπρεπε», ζητώντας για 1-2 βδομάδες να μην… ασχοληθούν τα ΜΜΕ με τον ίδιο και τη σύζυγό του!

Πάνε οι παλιές καλές μέρες της αλαζονείας, της αυταρέσκειας, της παντοδυναμίας…


Σχολιάστε εδώ