Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

//Από το σημείο αυτό όμως έως την… καθιερωμένη υπερβολή στις αντιδράσεις του ΧΑ η απόσταση είναι μεγάλη. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η ελληνική αγορά προερχόταν από 7 συνεχόμενες εβδομάδες απογοητευτικών επιδόσεων και είχε προλάβει να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό για το 2008 πριν έρθει το τσουνάμι των καταρρεύσεων των διεθνών δεικτών. Σε τελική ανάλυση αν ψάχνει κάποιος για τα… χειρότερα θα σταθεί μόνο στην αντίδραση της αγοράς της Μόσχας που έκλεισε επί διήμερο με τον δείκτη MICEX να κατακρημνίζεται πάνω από 17% μέσα σε λίγες ώρες.

//Τουλάχιστον οι Ρώσοι το έκλεισαν το μαγαζί για να αποφύγουν τα χειρότερα. Στο ΧΑ λουκέτο δεν μπήκε, αλλά πιθανότατα οι ενδιαφερόμενοι έχουν τρομοκρατηθεί τόσο πολύ ώστε δεν μπορούν καν να κρατήσουν ικανοποιητικές αποδόσεις ακόμα και στην αντανακλαστική αντίδραση της Τετάρτης. Όταν ξεκίνησε με φόρα η αγορά για να χάσει σχεδόν το σύνολο των κερδών της μόλις άνοιξαν τα futures της Wall Street!

//Η εικόνα δεν θα μπορούσε πάντως να είναι διαφορετική από την ώρα που όχι μόνο συνεχίσθηκαν αλλά πολλαπλασιάστηκαν κιόλας οι ήδη ισχυρές πιέσεις στα blue chips και η απαξίωση στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση υπήρξε απόλυτη.

//Πλέον ενδοσυνεδριακά καταρρίφθηκαν όλα τα σημεία στήριξης, βιώσαμε και τον Γενικό Δείκτη κάτω από το όριο των 3.000 μονάδων και το χειρότερο είναι πως η ψυχολογία έχει καταρρακωθεί, ψαλιδίζοντας έτσι τις όποιες ελπίδες ουσιαστικής ανάκαμψης.

//Πέραν αυτών η συγκυρία πείθει και τον πλέον αισιόδοξο –ή αιθεροβάμονα αν προτιμάτε– πως οι καλύτερες ημέρες πιθανώς θα αργήσουν, αφού τα ταλανιζόμενα από την κρίση χαρτιά του 20άρη έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν τη δαμόκλειο σπάθη της αναθεώρησης των κριτηρίων παραμονής στην κατηγορία υψηλής κεφαλαιοποίησης ή μετάταξής τους σε χαμηλότερη κατηγορία (έχουν διορία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου) και καλούνται να αυξήσουν την εμπορευσιμότητα και τη διασπορά των μετοχών τους σε μια περίοδο όπου κυριολεκτικά δεν κουνιέται φύλλο στο ΧΑ!

//Ένας ακόμα εξόχως αρνητικός παράγοντας είναι αυτός που θέλει εμφανώς πλέον το ΧΑ να άγεται και να φέρεται από τις εισαγόμενες εντολές. Εντολές που κάθε άλλο παρά συνεισφέρουν στην όποια προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς και μάλιστα με τα στοιχεία να το αποδεικνύουν: το Αποθετήριο λέει πως και τον Αύγουστο οι ξένοι ήταν πωλητές καθώς η συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ υποχώρησε στο 51,4% από 51,6%, ενώ οι συνολικές εκροές κεφαλαίων ανήλθαν σε 262,4 εκατ. ευρώ.

//Οψόμεθα λοιπόν για τη συνέχεια, αλλά καλό θα ήταν το καλάθι που θα κρατάμε να είναι μικρό…

ΥΓ. 1: Ειρωνεία της τύχης! Την ημέρα που συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το ιστορικό υψηλό του Γενικού Δείκτη (6.355,04 μονάδες) το ΧΑ έπεφτε κάτω και από τις 3.000 μονάδες, μετρώντας συνολικά απώλειες 43% από τις αρχές του 2008.
YΓ. 2: Στη watch list του FTSE Group θα παραμείνει για άλλους 12 μήνες το ελληνικό χρηματιστήριο. Η ανακοίνωση της FTSE Global Equity Index Series αναφέρει ότι η ελληνική αγορά θα παραμείνει στη σχετική λίστα -που θα επικαιροποιηθεί τον Μάρτιο του 2009- έως τον Σεπτέμβριο του 2009, με πιθανότητα υποβάθμισης σε αναπτυσσόμενη («Advanced Emerging») από ανεπτυγμένη («Developed»). Αυτό ακριβώς μας έλειπε…


Σχολιάστε εδώ