Σκληρή αντεπίθεση οργανώνουν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Σε κλίμα πολιτικής ρευστότητας (πρωτόγνωρο για τη ΝΔ το ποσοστό 26% των τελευταίων δημοσκοπήσεων), με όλα τα ενδεχόμενα ανά πάσα στιγμή ανοικτά, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ οργανώνουν σκληρή αντεπίθεση στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Στα «σκαριά» βρίσκεται κατʼ αρχάς μια γενική 24ωρη απεργία περί τις 14 Οκτωβρίου, ενώ καθημερινά εκδηλώνονται μαζικές κλαδικές απεργίες για αυξήσεις, για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για αύξηση των συντάξεων.

Το πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων συζητείται σε επίπεδο ΓΣΕΕ με συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας στις αρχές της εβδομάδας, ενώ και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μετά από συνεχείς επαφές και ζυμώσεις με τις ομοσπονδίες-μέλη της οργάνωσης, συνέρχεται την Τρίτη για να αποφασίσει το διεκδικητικό της πρόγραμμα.

Στην ηγεσία της ΓΣΕΕ (σ.σ.: και μάλιστα σε διαπαραταξιακό επίπεδο) ηχεί ακόμη η «εκτός τόπου και χρόνου» τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή κατά τη συνάντηση που είχαν πριν από τη ΔΕΘ: «Κύριοι, έχω τελείως διαφορετική άποψη από εσάς για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Βλέπω ότι η πολιτική αυτή ενισχύει τους πολίτες και θα εμμείνω στην εφαρμογή της…» (Σ.σ.: Το «ΠΑΡΟΝ» είχε γράψει αναλυτικά για τη συνάντηση και το περιεχόμενό της αμέσως μετά την πραγματοποίησή της.)

Και βεβαίως οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί, καθώς βιώνουν έναν οικονομικό γολγοθά σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας. Ακρίβεια, λιτότητα, εργασιακές και ασφαλιστικές ανατροπές, απολύσεις και ανεργία, εκποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, φορολογική λαίλαπα, κτυπήματα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις-συμβάσεις συνθέτουν την οικονομική και την κοινωνική πραγματικότητα που ο κ. Καραμανλής δείχνει να αγνοεί (;).

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΓΣΕΕ κ. Στάθης Ανέστης (ΠΑΣΚΕ) υπογραμμίζει πως «οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλες αντοχές και ανοχές και είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους. Προειδοποιεί μάλιστα πως «έρχεται θερμό φθινόπωρο και ένας χειμώνας-φωτιά για την κυβέρνηση που συνεχίζει την ανάλγητη πολιτική της»…

Σκληρός όμως και ο γεν. γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης (ΔΑΚΕ) ιδιαίτερα όταν αναφέρεται στην ανεξέλεγκτη ακρίβεια: «Ναι στον ελεύθερο ανταγωνισμό όταν είναι υγιής, όταν λειτουργεί με διαφάνεια και χωρίς στρεβλώσεις. Έχει αποδειχθεί, για όσους στο παρελθόν έλεγαν ότι η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός θα βοηθήσουν, ότι όχι μόνο δεν πέφτουν οι τιμές, αλλά αντιθέτως τα κάθε λογής καρτέλ και ολιγοπώλια λυμαίνονται τον κόπο των μεσαίων και των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας. Άλλο ελεύθερη αγορά λοιπόν και άλλο ασύδοτη αγορά, παραδομένη στα χέρια της κερδοσκοπίας».

Υπενθυμίζεται πως η ηγεσία της ΓΣΕΕ παρέδωσε στον πρωθυπουργό στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τα εξής:

– Η φτώχεια στην Ελλάδα πλήττει 2 εκατ. άτομα (21% του πληθυσμού).

– Το 14% των εργαζομένων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (έναντι 7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27).

– Τα 500-700 ευρώ μηνιαίως είναι το εισόδημα των νέων, κυρίως, εργαζομένων.


Σχολιάστε εδώ