Σε Συνοδικό δικαστήριο ο ηγούμενος Εφραίμ!

Τέλος στις ανίερες μπίζνες της Μονής Βατοπεδίου είναι αποφασισμένος να θέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», στο Φανάρι έχει ήδη αποφασισθεί η σύγκληση Συνοδικού Δικαστηρίου που θα αποφασίσει την παραδειγματική τιμωρία του ηγούμενου Εφραίμ.
Όπως τονίζουν κύκλοι του Φαναρίου, αν και υπήρχαν αρχικά σκέψεις να σταλεί Εξαρχία (αντιπροσωπεία) του Πατριαρχείου στο Άγιον Όρος, κρίθηκε τελικά ότι αυτό δεν είναι σκόπιμο, αφού θα δημιουργούσε τον κίνδυνο να ενταθούν οι δημόσιες συζητήσεις για τη Μονή Βατοπεδίου και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, σκανδαλίζοντας ακόμη περισσότερο τους πιστούς.
Η άποψη που έχει επικρατήσει πλέον είναι ότι θα πρέπει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα από το Φανάρι, αμέσως μόλις κοπάσει η θυελλώδης δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα για τις μπίζνες του ηγούμενου Εφραίμ και τις προνομιακές σχέσεις του με πολιτικά πρόσωπα. Το Συνοδικό Δικαστήριο που θα συγκληθεί θα επιδείξει ιδιαίτερη αυστηρότητα προς τον ηγούμενο της Μονής, καθώς κρίνεται ότι είναι αναγκαίο στην παρούσα φάση να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν στο «Π» ότι ο Πατριάρχης έχει ήδη απευθύνει αρκούντως σαφή προειδοποίηση προς όλους τους μοναχούς που παρασύρονται από κοσμικούς πειρασμούς. Στις 21 Αυγούστου, κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Άγιον Όρος, ο Πατριάρχης είχε απευθύνει βαρυσήμαντη ομιλία προς τους μοναχούς, χωρίς, όπως αποδείχθηκε, να εισακουσθεί από τον ηγούμενο Εφραίμ.
Στην ομιλία αυτή ο Παναγιώτατος υπενθύμισε με νόημα ότι «ναι μεν πολλής της αυτονομίας χαίρει ο Αγιώνυμος Άθως, αλλʼ επισκοπικώς απροστάτευτος δεν είναι, ούτε δύναται να είναι» και τόνισε ότι «το Άγιον Όρος τυγχάνει υπό την άμεσον και πλήρη πνευματικήν ευθύνην και προστασίαν του Οικουμενικού Πατριάρχου».
Ακολούθως, επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση την ανησυχία του για τη «λείανση» της «ασκητικής βιοτικής», που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την ανανέωση του πληθυσμού του Αγίου Όρους και τις σημαντικές εργασίες αναστήλωσης των μονών. «Το άναντες και τραχύ της ασκητικής βιοτικής πρέπει να ομολογήσωμεν ότι εν πολλοίς ελειάνθη, και μάλιστα κατά τρόπον ο οποίος μάλλον θα πρέπει να μας προβληματίζη, προκειμένου να προσδιορισθή η “κόκκινη γραμμή”, την οποίαν δεν δυνάμεθα να υπερβώμεν ακινδύνως», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης. Αυτήν την κόκκινη γραμμή, όπως επισημαίνουν σήμερα κύκλοι του Φαναρίου, έχει προ πολλού υπερβεί ο ηγούμενος Εφραίμ με τις κοσμικές, οικονομικές του δραστηριότητες, οι οποίες σκανδαλίζουν τους πιστούς και τραυματίζουν την εικόνα της Ορθοδοξίας. Και η αντιμετώπισή του στο εξής δεν μπορεί παρά να είναι αυστηρή…


Σχολιάστε εδώ