Προς αλλαγή πλεύσης το ΠΑΣΟΚ μετά τη ΔΕΘ

Αλλάζει πορεία το ΠΑΣΟΚ και στρέφεται ξανά στον λαό και στα προβλήματα, με δυσκολίες ως προς την ανάκτηση της χαμένης του αξιοπιστίας, με δυσκολίες στον τρόπο χρηματοδότησης των προτάσεών του. Κοινό το συμπέρασμα και το σχόλιο για τις προγραμματικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τόσο από τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Αλ. Μητρόπουλο όσο και από τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και ανώτατο στέλεχος της ΠΑΣΚ/ΔΥ κ. Κώστα Παπαντωνίου.

Αλέξης Μητρόπουλος

Ο γνωστός εργατολόγος απαντά ως εξής στις ερωτήσεις της εφημερίδας μας:

// Πώς κρίνετε το κοινωνικό πακέτο που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη;

Η εξαγγελία του είναι ικανοποιητική και ελπιδοφόρα. Δεν πρέπει όμως να κρίνεται με βάση τη μονοδιάστατη οπτική που επικράτησε την τελευταία δεκαπενταετία. Αυτή η εξαγγελία του κοινωνικού πακέτου εκφράζει και μιαν άλλη πολιτική για την ανάπτυξη.

// Τα μέτρα που αναφέρονται σε εργαζομένους και συνταξιούχους;

Είναι θετικά. Επιχειρούν να γεφυρώσουν το διευρυνόμενο κοινωνικό ρήγμα. Βάζουν ένα φρένο στον κατήφορο της εργασιακής και ασφαλιστικής απορρύθμισης. Εμείς δεν θα πάψουμε να ζητούμε περισσότερο ριζοσπαστικές και διορθωτικές (και των θεσμών του ύστερου ΠΑΣΟΚ) προσεγγίσεις. Διότι θεσμοί απορρύθμισης καθιδρύθηκαν και επί των τελευταίων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αλλά φαίνεται ότι η γραμμή πλεύσης αλλάζει και το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στον δρόμο της συνάντησης με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και τις ταξικές του αντιστοιχίσεις.

// Η πολύπαθη γενιά των 700 ευρώ εκτιμάτε ότι μπορεί να αισιοδοξεί κάπως περισσότερο;

Ναι. Αλλά απαιτείται και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, αντίστοιχων των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των νέων μας, όπως και αμοιβές που καλύπτουν τις πολύπλευρες σύγχρονες ανάγκες. Ως προς αυτό, η «αυτορρύθμιση» των αγορών απέτυχε, αφού η νεοφιλελεύθερη αίρεση επέτρεψε στην εικονική οικονομία να κινείται ερήμην ή και αντίθετα της πραγματικής. Επομένως, χρειάζεται ένας ευέλικτος και πολύπτυχος υπερκρατικός παρεμβατισμός, που θα επαναφέρει τους αντιφατικούς αγοραίους ανέμους εντός συντεταγμένου, σύμφωνα με τις ανάγκες των λαών, πλαισίου. Μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία με την επανακυριαρχία της πολιτικής βούλησης. Και μπροστά σε αυτήν την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή είναι ακόμη νωχελική και αμήχανη, για να μην πούμε απορριπτική.

// Υπάρχει περιθώριο για επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους στην πατρίδα μας ή είναι μάταιη η στράτευση σε αυτήν την προσπάθεια του λαού και της Αριστεράς;

Η πολιτική υπάρχει για να κάνει διαρκώς και ανώτερες συνθέσεις και ποιοτικές εναρμονίσεις των άλλων κοινωνικών λειτουργιών. Η επανακυριαρχία της επί της οικονομικής λειτουργίας και ο «εξοστρακισμός» του αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου δόγματος της ιδιωτικοποίησης του κόσμου θα μας επαναφέρουν στις επείγουσες πολιτικές ενίσχυσης των κοινωνικών δομών, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Όποιος θέλει να ασκήσει πρωτογενή πολιτική, δηλαδή αναδιαμόρφωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών για την ευημερία όλων των πολιτών, στρατεύεται πρωτίστως στην υπόθεση της διεύρυνσης του κοινωνικού κράτους. Όποιος εμμένει στη συστημική λογική της απορρύθμισης, δηλαδή βλέπει την πολιτική ως παρακολούθημα, ως θεραπαινίδα της υπέρτερης οικονομικής – επιχειρηματικής λειτουργίας και της «αυτορρύθμισης» των αγορών, τότε, παρά τις διαβεβαιώσεις του για την ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού κράτους, επιδιώκει τη συρρίκνωσή του στα μέτρα της «ελεήμονος» νεοφιλελεύθερης πολιτικής των «δικτύων», που είναι τα απόνερα των οικονομικών «τσουνάμι». Η εξαγγελία του κ. Παπανδρέου περί διατήρησης ή επαναφοράς των στρατηγικού-χαρακτήρα μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, συγκοινωνίες κ.λπ.) υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο, κάτι που αποτελεί κατεπείγουσα σύγχρονη τάση στις προηγμένες χώρες για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης κρίσης, είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

Κώστας Παπαντωνίου

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τοποθετείται ως εξής σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Παπανδρέου:

«Είναι σαφές ότι η εμφάνιση Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής και τακτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνικού λαού. Προβλήματα που καθημερινά διογκώνονται και απαιτούν άμεση λύση.

Οι απόψεις και οι θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ κοντά ή ταυτίζονται με τις θέσεις, τα αιτήματα, το διεκδικητικό πλαίσιο και τους στόχους του κινήματος. Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή, η υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων και στη νέα πορεία διακυβέρνησης της χώρας, να μην απέχουν δηλαδή τα λόγια από την πράξη.

Σήμερα στην Ελλάδα το μέγεθος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς και της κρίσης αξιών, είναι πολύ μεγάλο.

Η πολιτική πρόταση, η υπέρβασή της με συγκεκριμένα και σαφή μέτρα είχε θετική απήχηση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το μοντέλο της αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής με προτεραιότητες τη στήριξη του εισοδήματος, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη και την ποιοτική λειτουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού κράτους είναι σύμφωνο με τις θέσεις που θέτει διαχρονικά το κίνημα.

Ο βαθμός αξιοπιστίας της πολιτικής πρότασης εξαρτάται και από τη δυνατότητα χρηματοδότησής της. Η άμεση όμως εφαρμογή των μέτρων που θα ανακουφίζουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις απαιτεί πρόσθετη άμεση αύξηση των φορολογικών εσόδων και ριζική αντιμετώπιση της οικονομικής σπατάλης, ώστε να δημιουργείται το αναγκαίο πλεόνασμα για τη χρηματοδότηση αυτής της πολιτικής.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων στις σημερινές συνθήκες φτώχειας και ακρίβειας που πλήττουν την αγοραστική δύναμη των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων μπορεί να γίνει μόνο με μέτρα πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης των εχόντων και των κατεχόντων.

Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής επιτυγχάνεται μέσα από μια νέα ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου, μέσα από μια νέα κοινωνική και οικονομική πολιτική, που θα βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών τάξεων, που θα στηρίζει τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους».


Σχολιάστε εδώ