Ποιοι θέλουν και ποιοι όχι ανασχηματισμό

oΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ τώρα, αύριο, μπορεί να είναι αργά. Τρεις τουλάχιστον από τους κορυφαίους υπουργούς -Σουφλιάς, Ντόρα και Μεϊμαράκης- έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα, ει δυνατόν και την προσεχή εβδομάδα, σε σαρωτικές αλλαγές προσώπων. «Εδώ που έχουμε φθάσει, πρέπει να χυθεί αίμα», είναι οι χαρακτηριστικές φράσεις ενός εκ των τριών. Οι εν λόγω υπουργοί επισημαίνουν ότι θα ήταν μεγάλο λάθος ο ανασχηματισμός να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2009 (που είναι, όπως λέγεται, ο σχεδιασμός του Μαξίμου). «Ο Δεκέμβριος ή ο Ιανουάριος είναι πολύ μακριά, εδώ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει», λένε χαρακτηριστικά όσα στελέχη επιμένουν για ανασχηματισμό «εδώ και τώρα».
oΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ είναι ο ρόλος του Γ. Σουφλιά στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ήταν εκείνος που «έπεισε» τον Κ. Καραμανλή κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια τον Γ. Βουλγαράκη ότι ο τελευταίος πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Ήταν επίσης εκείνος που είπε ευθέως στον πρωθυπουργό ότι η τακτική που ακολούθησε στη ΔΕΘ ήταν πέρα για πέρα λανθασμένη. «Βλέπαμε τον Καραμανλή στη συνέντευξη Τύπου και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας», ανέφεραν στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Είναι ο κ. Σουφλιάς που καταβάλλει αγωνιώδη προσπάθεια τα τελευταία 24ωρα να πείσει τον κ. Καραμανλή ότι ο ανασχηματισμός δεν πρέπει να βραδύνει πολύ. Ει δυνατόν να γίνει και μέσα στον Σεπτέμβριο. Η άποψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ είναι ότι αν δεν γίνουν «δραματικές κινήσεις», ο χρόνος θα κυλάει σε βάρος της κυβέρνησης και από ένα σημείο και μετά δεν θα υπάρχει… δρόμος επιστροφής.
oΜΙΑ… ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο νεοκλασικό της Β. Σοφίας, αυτό απέναντι από τη Βουλή εννοούμε. Η κινητικότητα, μαθαίνω, δεν έχει να κάνει με τις εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα, αλλά με αυτές στα… εσωτερικά. Κόσμος πάει κι έρχεται… Λογικό είναι λοιπόν να έχουν ενημερωθεί σχετικά και στο Μαξίμου.
oΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι… κλείνει ο κύκλος του Θ. Ρουσόπουλου στο υπουργείο Επικρατείας και κατ’ επέκτασιν στον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει ήδη από τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο πόστο, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει μέχρι τώρα οριστική απάντηση, καταφατική ή αρνητική. Αντίθετα με όσα λέει δημόσια ο κ. Ρουσόπουλος, μετά και τα τελευταία γεγονότα, θεωρεί ότι έχει γίνει στόχος όχι μόνο από την αντιπολίτευση (το οποίο είναι λογικό κι επόμενο…), αλλά και από στελέχη της παράταξης που -είναι γνωστό- πάντα τον θεωρούσαν «ξένο σώμα». Έχουν φθάσει ως το Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε όσα εκτοξεύουν εναντίον του στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους κορυφαίοι υπουργοί (Μεϊμαράκης, Παυλόπουλος κ.ά.), ενώ στον κατάλογο των επικριτών του φέρεται να έχει προστεθεί (άγνωστο προς το παρόν για ποιον λόγο) κι ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης. Μέσα σ’ αυτό το εχθρικό κλίμα αντιλαμβάνεται ο κ. Ρουσόπουλος ότι δεν μπορεί να παραμείνει και να φέρει σε πέρας το έργο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το ερώτημα είναι αν θα συναινέσει σε κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός.
oΗ αποχώρηση του Θ. Ρουσόπουλου από το υπουργείο Επικρατείας θα σημάνει αυτόματα την αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση του Χρ. Παναγόπουλου από την ΕΡΤ. Ο τελευταίος βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» όλων σχεδόν των υπουργών (με εξαίρεση ίσως τον Μιχ. Λιάπη, λόγω του ότι του κάνει μικροεξυπηρετήσεις) και όποιος κι αν διαδεχθεί τον κ. Ρουσόπουλο θα του «πάρει το κεφάλι». Πλην των υπουργών, οργή κατά του προέδρου της ΕΡΤ επικρατεί μεταξύ των βουλευτών, αλλά και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Για την προκλητική, αλαζονική συμπεριφορά του όλα αυτά τα χρόνια. «Δεν σεβάστηκε μια παράταξη που τον πήρε από το… ”τίποτα” και τον έκανε πρόεδρο σε μια μεγάλη κρατική εταιρεία» είναι η μόνιμη επωδός τους. Ο κ. Παναγόπουλος έχει προφανώς αντιληφθεί τι θα επακολουθήσει αν αλλάξει ο πολιτικός προϊστάμενός του. Τα… σημάδια πανικού είναι ορατά τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο της Μεσογείων.


Σχολιάστε εδώ