Ποια τράπεζα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης

Κλιμάκιο ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στην Αγροτική Τράπεζα, μετά το ξέσπασμα του νέου γύρου του χρηματοπιστωτικού στροβίλου. Η βραδυφλεγής και a posteriori συνήθως δράση της εποπτικής αρχής του πιστωτικού μας συστήματος δείχνει τα ασθενή ανακλαστικά της και τις χρόνιες παθογένειές της: Ευκαιριακοί, ασυντόνιστοι, απρογραμμάτιστοι κατ’ ουσίαν και αναποτελεσματικοί έλεγχοι, που συνοδεύονται από βελούδινες κυρώσεις-ενθάρρυνση στην τραπεζική ασυδοσία. Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα είναι το έλλειμμα της συντριπτικής πλειονότητας εποπτών και ελεγκτών στη σύγχρονη και σε βάθος γνώση της φύσης και της λειτουργίας αλλά και των κινδύνων που υποκρύπτουν τα ποικίλα, σύνθετα και περίπλοκα χρηματοπιστωτικά αγαθά. Έτσι η τραπεζική εποπτεία δεν επιτελεί την αποστολή της και είναι περισσότερο θέμα της φύσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συγκυριών που δεν «έχει σκάσει ακόμα κανόνι» στον χώρο αυτό. Παρ’ όλα αυτά έντονα φημολογείται στους παροικούντες την τραπεζική Ιερουσαλήμ ότι μια τράπεζα, που εμφανίζεται μάλιστα με θεαματικές διαφημίσεις προσέλκυσης πελατείας, βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ο επικεφαλής της εμπλέκεται σε περίεργες υποθέσεις που συγχέουν τα προσωπικά και επαγγελματικά του συμφέροντα, ενώ οι κατάφωρες παραβάσεις της τραπεζικής νομοθεσίας δεν ευαισθητοποιούν όπως πρέπει την Τράπεζα της Ελλάδος που επιλέγει τον ρόλο του θεατή, στην ουσία του συνένοχου.
Τα μηνύματα των καιρών όμως είναι άλλα: Περισσότερη διαφάνεια (more robust framework of transparency), δράση πριν από την κρίση (before a crisis develops). Εν τω μεταξύ τον κίνδυνο να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής από την πτώχευση της Lehman Brothers, σε προϊόντα της οποίας έχει επενδύσει η τράπεζα, επισημαίνει το ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που κατέθεσαν την Πέμπτη στη Βουλή ο Δ. Κουσελάς, η Λούκα Κατσέλη και ο Στ. Κουτμερίδης ζητούν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη να απαντήσει για τις συνέπειες, στη σημερινή συγκυρία, των επιλογών της διοίκησης της ΑΤΕ να επενδύσει σε προϊόντα υψηλού κινδύνου.
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για την ΑΤΕ η χρεοκοπία της Lehman Brothers, στην οποία η τράπεζα έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς και αν εξακολουθεί να ισχύει η διαβεβαίωση του διοικητή της ΑΤΕ Δ. Μηλιάκου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι «οι επενδύσεις σε δομημένα ομόλογα είναι πλήρως εξασφαλισμένες και εγγυημένες».


Σχολιάστε εδώ