Ο απολογισμός στα στέκια…

Προς θεού, μην πάει το μυαλό σας στον οικονομικό απολογισμό της Έκθεσης (τι συμβόλαια υπογράφτηκαν και τι συμφωνίες κλείστηκαν) ο οποίος είναι εντελώς ασήμαντος, ούτε στα αστεία επιχειρήματα της διοίκησης της HELEXPO ότι η διοργάνωση ήταν πετυχημένη γιατί υπήρξαν 250.000 επισκέπτες.

(Αλήθεια, από πότε η επιτυχία μιας εμπορικής έκθεσης δεν μετριέται με οικονομικούς όρους αλλά με το πόσοι πήγαν στις πολιτικές εκδηλώσεις, στις συναυλίες και στα πανηγύρια, πόσοι υπάλληλοι περιπτέρων μπαινόβγαιναν και πόσοι πήραν δωρεάν κάρτα εισόδου).

Οι κουβέντες άναψαν για το ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς κέρδισε και ποιος έχασε τις εντυπώσεις. Για να ακριβολογούμε, ουδείς αμφισβητούσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο μόνος κερδισμένος της φετινής (ακόμη και η επίσκεψη του ταλαντούχου Αλέξη Τσίπρα έμεινε τελείως ασχολίαστη), με αποτέλεσμα η συζήτηση να περιστρέφεται στο γιατί ο Καραμανλής εμφανίστηκε τόσο αλαζονικός και πήρε επάνω τους τις αμαρτίες των υπουργών του, την ίδια ώρα που οι ΠΑΣΟΚοι σχολίαζαν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η εσωκομματική αντιπολίτευση του Γιώργου τώρα που το ΠΑΣΟΚ άρχισε να τσιμπάει…

Τα τοπικά στελέχη της ΝΔ εμφανίζονταν άλλα εξοργισμένα με τους Αλογοσκούφη, Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη (σε αυτούς καταλογίζουν τη ραγδαία φθορά του κόμματός τους) και άλλα (οι ανήκοντες στο σύστημα της εξουσίας) σε απόλυτη αμηχανία, αδυνατώντας να αντιληφθούν το πώς και το γιατί «έδυσε το αστέρι του Καραμανλή».

Θέλοντας να δημιουργήσουν ελπίδες ανατροπής του άσχημου για το κόμμα τους κλίματος που διαμορφώθηκε, οι έμπιστοι της Ρηγίλλης διοχέτευσαν την πληροφορία ότι «το κλίμα θα αλλάξει σύντομα, καθώς θα βγουν δυνατά στοιχεία για τη Ζήμενς που ενοχοποιούν κορυφαίο “πράσινο” στέλεχος».

Να υπογραμμίσω πάντως ότι τα τοπικά στελέχη της ΝΔ εμφανίζονται έξαλλα με τον Βουλγαράκη και ακόμη πιο πολύ με τον Ρουσόπουλο. Στον Βουλγαράκη καταλογίζουν «απληστία», σημειώνοντας με νόημα: «τέτοιος ήταν ο Γιώργος.

Πάντα στόχευε στη… μεγάλη ζωή», ενώ για τον Ρουσόπουλο φτάνουν στο σημείο να τον αποκαλούν «μισθοφόρο» υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη του επαφή με το κόμμα τους υπήρξε όταν προσλήφθηκε εκπρόσωπος Τύπου μετά την απομάκρυνση του Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Από την άλλη πλευρά, οι «πράσινοι» ως συνήθως είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα.

Οι προσκείμενοι στον Βαγγέλη Βενιζέλο (πλειοψηφία των Θεσσαλονικιών) προσπαθούσαν να μειώσουν την επιτυχία του Γιώργου, υποστηρίζοντας ότι «δεν κέρδισε ο Γιώργος, αλλά έχασε ο Καραμανλής», προσθέτοντας ότι «αν ήταν ο Βαγγέλης αρχηγός θα είχε ήδη πέσει η κυβέρνηση».

Οι ίδιοι μάλιστα αμφισβητούσαν την ευστοχία του Γιώργου στο Βελλίδειο (ομιλία Σαββάτου) λέγοντας ότι «δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτά που περιέχονται στην προγραμματική πρόταση του κόμματος το 2007», ενώ σχολίαζαν πικρόχολα την εμφάνισή του στη συνέντευξη της Κυριακής. «Φοβόταν το αυτογκόλ και έχασε το πέναλτι», τόνιζαν με νόημα. Σε ό,τι αφορά στους Παπανδρεϊκούς, αυτοί δεν έκρυβαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για «το κλίμα που αλλάζει», επικροτώντας τη νέα στρατηγική του αρχηγού τους, να μην αναφέρεται στον Καραμανλή, αλλά να δίνει έμφαση στην προβολή της εναλλακτικής πορείας για τη χώρα που προτείνει το κόμμα τους.

Στις πολιτικολογίες ανακατώθηκαν και οι ανένταχτοι – ενδιάμεσοι που παρέμβαιναν με χιούμορ στις συζητήσεις. Σε αυτές τις παρεμβάσεις γεννήθηκαν τα SMS που κάνουν θραύση τις τελευταίες ημέρες στην Θεσσαλονίκη, αναζητώντας σαρκαστικές απαντήσεις στο ερώτημα: «Ξέρετε σε τι διαφέρει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ;».

«Οι ΠΑΣΟΚοι πάνε διακοπές με τα κότερα των διαπλεκόμενων, ενώ οι Νεοδημοκράτες με… τα δικά τους», γράφει το πρώτο SMS, ενώ το άλλο αναφέρει: «το ΠΑΣΟΚ είναι μπουφές και τρώνε όλοι, ενώ η ΝΔ είναι ροτόντα και τρώνε μόνον οι παρακαθήμενοι».


Σχολιάστε εδώ