νέος πολίτης

νΌλα πλέον είναι έτοιμα για την ημερίδα της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας με κεντρικό τίτλο «Ένα κλικ… και όλα αλλάζουν» και θέμα το Διαδίκτυο και τις Νέες Τεχνολογίες. Η εκδήλωση διοργανώνεται το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί στο Μικρό Θέατρο του δημαρχείου Κορίνθου, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Ξέρετε οι ΟΝΝΕΔίτες είναι πολύ περήφανοι που ο τέως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κωστής Χατζηδάκης είναι αυτήν τη στιγμή υπουργός, κάνει αποκρατικοποιήσεις και πηγαίνει και σε εκδηλώσεις τους! Τόσο ώστε έχουν εξασφαλίσει και πολύ πλούσια δώρα για να κληρώσουν στην εκδήλωση, οπότε όσοι ενδιαφέρεσθε τρέξτε να προλάβετε! Στους άλλους ομιλητές της εκδήλωσης περιλαμβάνονται ο νομάρχης Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, ο δήμαρχος Σολυγείας, καθηγητές πανεπιστημίου και ένα μέλος της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Νίνα Κασιμάτη. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, με τη συνεχή και πολυποίκιλη δραστηριότητά της, βάζει τα γυαλιά στις νομαρχιακές οργανώσεις νεολαίας όλων των κομμάτων…

ν Οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Νεολαίας Συνασπισμού κορυφώνονται φέτος με το καθιερωμένο τριήμερο κεντρικό φεστιβάλ στην Αθήνα. Στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου η Πλατεία Πρωτομαγιάς, στο Πεδίον του Άρεως, θα γεμίσει από συζητήσεις, χρώματα και πολιτισμό! Παράλληλα, φεστιβαλικές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε Κομοτηνή, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα και Μεσολόγγι. Μετά από μια χρονιά που χρωματίστηκε από τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, που έφερε στο προσκήνιο τα αιτήματα της «γενιάς των 700 ευρώ» για αξιοπρεπή ζωή, το Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού σημαδεύεται από αυτές τις εξελίξεις με εκδηλώσεις, εκθέσεις και συζητήσεις για τα κινήματα και τους αγώνες της νεολαίας. Το Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΝ φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων και συλλογικοτήτων που αμφισβητούν στην πράξη τον νεοφιλελευθερισμό. Αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες κατοίκων και δημοτικές κινήσεις, οικολογικές και φεμινιστικές οργανώσεις, πολιτικά έντυπα, αλλά και πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις θα βρουν έκφραση στις 3 μέρες των δραστηριοτήτων του. Η Πλατεία Πρωτομαγιάς θα γεμίσει με μουσικές από όλον τον κόσμο, αφού για ακόμα μια χρονιά οι νέοι του ΣΥΝ υποδέχονται καλλιτέχνες που δεν ακολουθούν την πεπατημένη. Όσοι πάτε θα ακούσετε μουσικές των μεγαλουπόλεων, αμφισβητώντας τη λογική του ιλουστρασιόν και του θεατή-πελάτη και καταναλωτή, θα ανακαλύψετε κουζίνες από όλον τον κόσμο, θα παίξετε όπως κάθε χρόνο σκάκι και θα συμμετέχετε στα δεκάδες πολιτιστικά δρώμενα που θα λάβουν χώρα στο Φεστιβάλ. Στο πολιτικό του σκέλος το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί το βράδυ της Κυριακής 28 Σεπτεμβρίου, με τις ομιλίες του γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, Δημήτρη Τζανακόπουλου, και του προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα.

νΔώδεκα κινήσεις πολιτών της Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν τρεις εκδηλώσεις διεκδικώντας μιαν άλλη πόλη, μια πόλη με καλύτερη αστική συγκοινωνία, με χώρο για τον πεζό και το ποδήλατο. Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι διοργανώθηκε πορεία πεζών από το άγαλμα του Βενιζέλου στην Εγνατία μέσω πεζοδρομίων, διαβάσεων και πεζοδρόμων για να καταλήξει στο λιμάνι. Την ίδια μέρα, στις 2 μ.μ., παρέλαβε τους διαδηλωτές το καραβάκι «Κλειώ» για μια συμβολική πορεία ανατολικά, αναπαριστώντας τη θαλάσσια συγκοινωνία που θα έπρεπε να έχουν στη συμπρωτεύουσα. Τέλος την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ. ξεκινά, από το άγαλμα του Βενιζέλου και πάλι, πορεία ποδηλάτων στους δρόμους της πόλης. Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας χωρίς αυτοκίνητο, εβδομάδας για ανθρώπινες πόλεις», είναι το περιοδικό «Αναπηρία Τώρα», η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών, το Δίκτυο Επιβάτης, η Επιτροπή Κατοίκων Καραμπουρνάκι, το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ), η Περιβαλλοντική Κίνηση Ελαιώνων, η Ομάδα Ποδηλάτης, η κίνηση «Πολίτες κατά της υποθαλάσσιας», οι Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης, η Κίνηση «Αναπηρία Σήμερα» και οι Streetpanthers (οι πάνθηρες των δρόμων).

νΗ Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς υποστηρίζει άλλη μια μεγάλη γιορτή της Νεολαίας. Αυτήν τη φορά μας προτείνουν να επισκεφθούμε τις γιορτές της Νεολαίας στη Θράκη που θα διεξαχθούν από τις 19 ως τις 28 Σεπτεμβρίου 2008 στην Κομοτηνή με τίτλο: «Κομοτη-ΝΕΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ!». Το εορταστικό αυτό δεκαήμερο περιλαμβάνει μουσικές, εικαστικές, περιβαλλοντικές και άλλες δράσεις, όπως οι παρουσιάσεις βιβλίων, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών κ.ά. Οι γιορτές Νεολαίας συνδιοργανώνονται από τα Τοπικά Συμβούλια Νέων Κομοτηνής και τη ΔΕΠΑΚ Κομοτηνής, υπό την αιγίδα της ΓΓΝΓ.

ν Με βασικό μήνυμα «Χτίζουμε μαζί την επόμενη αγκαλιά στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης», το «Σπίτι» των Παιδικών Χωριών SOS, ξεκίνησε το ταξίδι του την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου από την πλατεία Κοραή στην Αθήνα. Σκοπός του μεγάλου αυτού ταξιδιού είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του οργανισμού για το νέο πρόγραμμα, το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης, που θα τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2008. Το ταξίδι θα διαρκέσει έως και τις 13 Οκτωβρίου 2008 και κατά τη διάρκεια του το «Σπίτι» των Παιδικών Χωριών SOS θα επισκεφθεί κεντρικές πόλεις της Ελλάδας, όπως τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα με τελικό προορισμό την Αλεξανδρούπολη στις 10 Οκτωβρίου 2008. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του «Σπιτιού» το κοινό θα μπορεί να προσφέρει τη βοήθειά του μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι όπου έναντι αντιτίμου θα προμηθεύεται ένα «τουβλάκι» το οποίο θα τοποθετεί στο μεγάλο puzzle που βρίσκεται μέσα στο «Σπίτι». Έτσι, σιγά σιγά θα σχηματιστεί όλη η απεικόνιση μιας ημέρας στο Παιδικό Χωριό SOS.

ν Η Νεανική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ένας νέος θεσμός παρόμοιος με την Πολιτιστική ή την Οικολογική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στόχος του είναι η ενδυνάμωση των νέων της περιοχής που αναλαμβάνει τον θεσμό για ένα έτος, παράλληλα με την καλλιέργεια των διεθνών σχέσεων των νέων με τους συνομηλίκους τους άλλων περιοχών. Η μοναδική ελληνική πόλη που είχε υποβάλει υποψηφιότητα μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ήταν η Πάτρα, η οποία μαθαίνουμε από τις Βρυξέλλες ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες λόγω προηγούμενης εμπειρίας και υποδομών. Πόλεις που επίσης έδειξαν ενδιαφέρον αλλά τελικά δεν εκδήλωσαν υποψηφιότητα φέτος ήταν η Νεάπολη Θεσσαλονίκης και τα Γιαννιτσά. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψηφιότητα αναμένονταν μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε λήγει η προθεσμία, και από τον Πειραιά. Ο θεσμός της Νεανικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης υποστηρίζεται από πολλούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

ν Ενδιαφέρεσαι για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Θέλεις να συναντηθείς με νέους δημιουργούς μέσων από την Ευρώπη προκειμένου να ανταλλάξεις απόψεις και ιδέες; Τότε μπορείς να λάβεις μέρος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Νεανικών Μέσων που διοργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου 2008, όπως μαθαίνουμε από το blog Youthtopia. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα επιλεγούν να συμμετάσχουν 200 νέοι και από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οργανωμένες συζητήσεις και ειδικά εργαστήρια με θέμα τα ΜΜΕ, τον πολιτισμό και την πολιτική στην Ευρώπη. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2008. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.youthmediadays.eu.


Σχολιάστε εδώ