ΚΤΗΜΑΤΟ ΛΟΓΙΚΑ

ΔΕΝ θέλω να πληρώσω άλλα…
Μέχρι εισιτήριο για δωρεάν είσοδο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έδιναν από το Κτηματολόγιο προκειμένου να δελεάσουν τον κόσμο να προσέλθει να κάνει τη δήλωσή του. Έτσι που πάμε μπορεί να πουν ότι στις δύο δηλώσεις η μία… δώρο, όπως γίνεται με τις πίτσες. Το δε περίπτερο του Κτηματολογίου στην Έκθεση, δεν είχε κανέναν άνεφ λόγο ύπαρξης όπως τα περισσότερα εξ άλλου κρατικά -και ακριβά- περίπτερα. Σοβαρά όμως, επειδή απ’ ό,τι φάνηκε χρειάζονται και εποικοδομητικές προτάσεις, εκείνο που θα πρέπει να σκεφθούν οι υπεύθυνοι είναι από το ένα τοις χιλίοις που θα πληρώσει ο κόσμος για το αναλογικό τέλος του Κτηματολογίου να αφαιρεθεί το ποσό των 35 ευρώ ανά δικαίωμα που έχει ήδη δοθεί. Θα ήταν μία ένδειξη ευαισθησίας. Θέλεις να σε πληρώσω; Μάλιστα. Αλλά θα εκληφθεί το 35άρι που σου δίνω, ως προκαταβολή του συνολικού ποσού. Αυτό θα ήταν και σωστό και κοινωνικά δίκαιο.

Θα σε κάνω βασίλισσα…
Η Κτηματολόγιο ΑΕ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι στα σκαριά. Μαζί, στο ίδιο υπουργείο θα είναι ένα κομμάτι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει να κάνει με τις δασικές εκτάσεις και τα συναφή, καθώς και κάτι αντίστοιχο σε σχέση με τους αιγιαλούς, αλλά και μέρος της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Γίνονται κάποιες σκέψεις περί συγχώνευσης της ΑΕ με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (που είναι ένα αδρανές νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου) αλλά μάλλον αυτό θα προχωρήσει μετά το ξεκαθάρισμα του τι θα γίνει με το Γʼ ΚΠΣ και ανάλογα τις προθέσεις του νέου υπουργού. Το σίγουρο είναι ότι στο νέο υπουργείο Περιβάλλοντος η Κτηματολόγιο ΑΕ θα αναλάβει και άλλες δράσεις παρεμφερούς χαρακτήρα σε σχέση με τη χαρτογράφηση, τη χάραξη του αιγιαλού, την οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων κ.λπ. Όπως είναι φυσικό, ορισμένοι δεν είναι σύμφωνοι με την ιδέα αυτή και υποστηρίζουν ότι το Κτηματολόγιο είναι (ή μάλλον κατέληξε) εργαλείο διαχείρισης νομικής πληροφορίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπαχθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αντίθετα, όπως είπαμε, στο νέο υπουργείο Περιβάλλοντος η εταιρεία θα είναι… βασίλισσα.

Τράβηξε… Αυτιά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συνέντευξη του προέδρου της Κτηματολόγιο ΑΕ κ. Χρήστου Γούλα στον Γιώργο Αυτιά. Ο έμπειρος Γιώργος τράβηξε λίγο τα… αυτιά του κράτους, αλλά παράλληλα έκανε καίριες επισημάνσεις και παρατηρήσεις και φυσικά… απέσπασε ειδήσεις διά στόματος προέδρου. Αυτό που προέκυψε είναι πως εν μέρει υπάρχει ήδη σιωπηρή παράταση για ορισμένους, διότι ο κ. Γούλας ανακοίνωσε ότι όσοι πηγαίνουν στα υποθηκοφυλακεία, για να λάβουν αντίγραφα των συμβολαίων τους, πολλές φορές η παραλαβή γίνεται μετά από τρεις ή και τέσσερις μήνες. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν θα μπορούν να υποβάλουν, αντί για συμβόλαια, τον αριθμό πρωτοκόλλου από το υποθηκοφυλακείο ή κάποιο αποδεικτικό της αίτησης που έκαναν και έτσι δεν θα θεωρούνται εκπρόθεσμοι. Όταν έρθει η στιγμή και τα λάβουν θα τα υποβάλουν τότε στο Κτηματολόγιο. Κάτι είναι κι αυτό.

Πέρα βρέχει…
Συνεχίζεται το χλιαρό επικοινωνιακό πρόγραμμα με τα ίδια ακριβώς σποτάκια σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Χωρίς καμία αλλαγή ούτε στρατηγικής ούτε αισθητικής. Περνάει (όπως και η προηγούμενη) τελείως αδιάφορη. Και όχι μόνο αυτό, η εταιρεία αρχίζει και «τα σπάει» με τη διαφημιστική εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό. Φτιάξτε νέο σποτάκι. Απλό, κατανοητό από τους πολίτες, επεξηγηματικό και να εξηγεί και τα οφέλη του -πραγματικά- αναγκαίου αυτού έργου. Να αντιληφθεί ο κόσμος για ποια υπηρεσία ακριβώς πληρώνει. Επίσης, αντιφατικές είναι οι πληροφορίες που δίνει το τετραψήφιο 1015. Ελάχιστα καταρτισμένοι οι υπάλληλοι, άρπα κόλλα η εκπαίδευσή τους, άλλ’ αντ’ άλλων οι πληροφορίες που δίνουν, πολλές φορές σε ευθεία αντίθεση με όσα λέει η διοίκηση.

Η Θέμις θέλει υπερωρίες…
Αρχίζει σε λίγες ημέρες μία πολύ κρίσιμη περίοδος δικαστικού ενδιαφέροντος για το Κτηματολόγιο. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρχει η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Επίσης θα συζητηθεί η προσφυγή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Θα κριθούν πολλά από αυτό. Μέσα στον Οκτώβριο και μετά από πολλές αναβολές, παρατάσεις κ.λπ. θα γίνει η δίκη της πρώτης διοίκησης του Κτηματολογίου για τη γνωστή ιστορία με την Ευρώπη, την ανάκληση χρημάτων κ.λπ., όπου παρίσταται ως πολιτική αγωγή η τωρινή διοίκηση. Φυσικά το θέμα θα λάβει και μεγάλη πολιτική διάσταση ανάλογα με την εξέλιξη της απόφασης για την τύχη του (μοναδικού πλέον) κατηγορούμενου Νίκου. Το ζήτημα είναι εάν θα μιλήσει ο ίδιος.

«Δυσλειτουργία» το στριμωξίδι και οι ουρές
Ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ κ. Χρήστος Γούλας, σε επιστολή του προς το «Π» αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η λειτουργία 78 Γραφείων Κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα μόνο ως επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί», ενώ αναφερόμενος στα γεγονότα που παρακολουθήσαμε όλοι το καλοκαίρι μιλάει απλώς για «δυσλειτουργείες». Επίσης, επισημαίνει πως «δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του τέλους κτηματογράφησης» και, στην ουσία, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας για την αμοιβή και την ειδικότητα του γενικού διευθυντή της Κτηματολόγιο Α Ε, χωρίς όμως να αναφερθεί στη διαδικασία πρόσληψής του ή μάλλον στην έλλειψη αυτής. Επιβεβαιώνει την έμμισθη σχέση του Γ.Δ. με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέροντας ότι «τη βλέπει θετικά». Διαψεύδει όμως την ανάθεση έργου ή εργολαβίας σ’ αυτό από την Κτηματολόγιο ΑΕ και την ύπαρξη αδερφού διευθύντριας (αλλά και μητέρας διευθυντή) αναμεμειγμένου με την Κτηματογράφηση.
Εμείς το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι ότι ίσως πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα εκ μέρους του προέδρου της Κτηματολόγιο ΑΕ για τα εξής ζητήματα:
1. Εάν έχει ανατεθεί έργο σε ανάδοχο ο οποίος χρησιμοποίησε ως υπεργολάβο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (γεγονός που είχε αναφερθεί και στο φυλλάδιο του ΤΕΕ) και που σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα του ασυμβίβαστου και
2. Εάν (επαναλαμβάνουμε) υπάρχει αδερφός διευθύντριας (δεν είναι δα και πολλές, μία έχουν) ο οποίος μετείχε σε σύμπραξη που ανέλαβε έργο Κτηματογράφησης αλλά και σε άλλα παρεμφερή έργα στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, διατηρεί δε και εταιρεία με όνομα σχεδόν ίδιο με την Κτηματολόγιο Α.Ε. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, πράγματι η συγκεκριμένη υπέγραφε και υπογράφει για να πληρωθεί… το σπίτι της (συμβολικά μιλώντας), υπάρχει δε τεράστιο θέμα ασυμβιβάστου καθώς και… «αποσιώπησης λόγω εξαίρεσης». Ισχύει ή όχι το ίδιο και για (υπο)διευθυντή της ίδιας διεύθυνσης του οποίου η μητέρα συμμετείχε σε ανάδοχο σχήμα; Εμείς θα επανέλθουμε, γιατί υπάρχουν στοιχεία.
Καλό είναι να επανέλθει και η Κτηματολόγιο ΑΕ αφού πρώτα ερευνήσει καλύτερα το θέμα αλλά και ζητήματα που έχουμε θέσει τους τελευταίους τρεις μήνες. Όσο για το έργο, είναι σαφής και η αναγκαιότητα και η δυσκολία του, επειδή όμως ο ρόλος μας δεν είναι να «λιβανίζουμε» την πραγματοποίηση ενός έργου το οποίο αποτελεί υποχρέωση του κράτους, θα μας επιτρέψει ο αξιότιμος κ. Γούλας να πιστεύουμε ότι παρότι υπήρχε η (αρνητική έστω) εμπειρία των παλαιοτέρων προγραμμάτων, δεν αξιοποιήθηκε και τουλάχιστον δεν έγινε σωστός σχεδιασμός και πρόβλεψη όπως παραδέχθηκε ο προϊστάμενός του υπουργός ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία.
ΥΓ.: Όσο για την αντισυνταγματικότητα ή μη του Τέλους Κτηματογράφησης, δεν ήταν δική μας άποψη αλλά διαφόρων επιστημόνων και νομικών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Τέλος, δεν είναι δημοσιογραφική εμμονή η αναφορά σε τέτοιου είδους ζητήματα για ένα έργο που αφορά όλους τους Έλληνες και πέρασε από τόσα κύματα. Εξάλλου δεν υπάρχει ΜΜΕ στη χώρα μας που να μην έχει καυτηριάσει το Κτηματολόγιο και τις περιπέτειες των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο.


Σχολιάστε εδώ