«Κλειστό» το γραφείο του πρωθυπουργού στους βουλευτές ακόμα και στους υφυπουργούς!
Σήμερα, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, ο κ. Καραμανλής έχει περιέλθει στην ίδια (αν όχι χειρότερη…) θέση με τον προκάτοχό του. Προσεβλήθη κι εκείνος από το… «σύνδρομο της γυάλας»!
Τους τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός έχει σχεδόν απομονωθεί (ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια) στο γραφείο του, έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις επαφές του. Είτε δεν αντιλαμβάνεται επακριβώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία, είτε οι συνεργάτες του δεν τον ενημερώνουν σωστά, του κρύβουν την αλήθεια με άλλα λόγια. Με συνέπεια ο κ. Καραμανλής να εμφανισθεί στη ΔΕΘ και με τις δηλώσεις του να προκαλέσει τη δυσφορία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και του 40% και πλέον των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι ο πρωθυπουργός είναι -για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια- σε δυσαρμονία με τις διαθέσεις (προθέσεις) της κοινωνίας.
Ανέκαθεν ο κ. Καραμανλής έβλεπε και άκουγε ελάχιστους ανθρώπους (βουλευτές, στελέχη κ.ά.) μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ωστόσο έχει περιορισθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν την πόρτα είτε του Μαξίμου, είτε του πολιτικού γραφείου του στην οδό Πλουτάρχου. Ωστόσο, ακόμη και οι υπουργοί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) που τον συναντούν αποφεύγουν να του πουν όλη την αλήθεια, στη βάση ότι «γιατί να γίνω εγώ δυσάρεστος, ας του τα πουν ο Ρουσόπουλος και ο Αγγέλου που είναι κάθε μέρα στο Μαξίμου». Έντονη είναι η γκρίνια μεταξύ των υφυπουργών και των βουλευτών, διότι τέσσερα χρόνια τώρα δεν μπόρεσαν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό. Όσοι, και είναι πάρα πολλοί αυτοί, έχουν ζητήσει ραντεβού με τον κ. Καραμανλή «πέφτουν πάνω» στον διευθυντή του γραφείου του Γ. Αγγέλου, ο οποίος τους ζητά να ενημερώσουν εκείνον σχετικά. Τον πρωθυπουργό πάντως δεν κατάφεραν να τον δουν, αφού το αίτημά τους δεν είχε ανταπόκριση. Σε πολλές περιπτώσεις, αν όχι πάντα, ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται για τα αιτήματα των στελεχών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση υφυπουργού που είχε συνάντηση μαζί του πριν από μήνες. Προ ημερών είδε τον κ. Καραμανλή σε εκδήλωση και του ανέφερε ότι είχε ζητήσει να τον δει κι ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν τον είχε ενημερώσει κανείς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβερνητική παράταξη που πιστεύουν ότι ένας μικρός κύκλος ανθρώπων «κρύβει» τον κ. Καραμανλή, ώστε εκείνοι αποκλειστικά να επηρεάζουν τις αποφάσεις του.
Το κλίμα απογοήτευσης στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης επιδεινώνεται και σχεδόν όλοι επισημαίνουν την ανάγκη να «κάνει κάτι» ο πρωθυπουργός προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση. Σε διαφορετική περίπτωση «θα πάμε άκλαυτοι», λένε χαρακτηριστικά βουλευτές. Υπάρχουν όμως ορισμένοι που πιστεύουν (και φοβούνται) ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάτι «δραματικό» και κάνουν λόγο για «τέλος εποχής» για τον Κ. Καραμανλή. Ο έλεγχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει χαθεί (ο κ. Τραγάκης δεν έχει το ειδικό βάρος να αντιμετωπίσει την κατάσταση), με αποτέλεσμα βουλευτές να βάλλουν ευθέως κατά υπουργών, τελευταία και κατά του Μαξίμου, χρησιμοποιώντας βαρύτατες καταγγελίες και πρωτόγνωρους χαρακτηρισμούς. Κι αυτό χωρίς να έχουν καμιά απολύτως συνέπεια, καθώς η οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια για δυναμικές κινήσεις. Οι βουλευτές έχουν έναν ακόμη λόγο να κινούνται με μεγαλύτερη ελευθερία: Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, η Νέα Δημοκρατία ακόμη κι αν είναι πρώτο κόμμα θα πέσει κάτω από τις 130 έδρες. Που σημαίνει ότι 30 τουλάχιστον βουλευτές δεν θα επανεκλεγούν. Αν δε είναι δεύτερο κόμμα, αυτοί που δεν θα εκλεγούν θα είναι περισσότεροι από 70. Δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επανεκλεγεί, βάλλει κατά πάντων αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, αφού δεν έχει πλέον τίποτα να χάσει.
ΣΤΟ μεταξύ, η τοποθέτηση του Αν. Παπαληγούρα στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας άνοιξε κι άλλες «πληγές» στην κυβερνητική παράταξη. Απογοήτευσε όσους περίμεναν ότι αντικαθιστώντας τον κ. Βουλγαράκη θα έβαζε νέο και άφθαρτο πρόσωπο δίνοντας έτσι ένα μήνυμα ανανέωσης. Προκάλεσε επίσης και τη δυσφορία όσων περιμένουν να μπουν στην κυβέρνηση, ειδικά εκείνων που δεν έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα κυβερνητικό πόστο και είδαν έναν πρώην υπουργό να παίρνει τη θέση. Οργή επικρατεί και ανάμεσα σ’ αυτούς που ήταν στην κυβέρνηση πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και βρέθηκαν εκτός. Παράγοντες του Μαξίμου υποστήριζαν ότι η επιλογή του κ. Παπαληγούρα έγινε κυρίως για να μη φανεί ότι αλλάζει η κυβέρνηση συγκεκριμένα κριτήρια. Πρώτον, λόγω του ότι η μεταρρύθμιση στα λιμάνια βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή έπρεπε να ορισθεί υπουργός Ναυτιλίας ένας έμπειρος πολιτικός με υπουργική εμπειρία. Δεύτερον, ο κ. Παπαληγούρας είναι ένας ηθικά άμεμπτος πολιτικός και κινείται έξω από τους κύκλους των συμφερόντων και της διαπλοκής. Δεν το λένε από το Μαξίμου, αλλά είναι προφανές ότι επιλέγοντας τον κ. Παπαληγούρα ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα μήνυμα. Κυρίως στα πρώην κυβερνητικά στελέχη. Ότι όσοι δεν μιλάνε, δεν διαφωνούν δημόσια, έχουν ελπίδες να επιστρέψουν στο υπουργικό συμβούλιο.
Πριν ανακοινωθεί το όνομα του κ. Παπαληγούρα εξετάσθηκαν ορισμένα ακόμη ονόματα όπως του Μ. Βαρβιτσιώτη, του Π. Παναγιωτόπουλου, του νυν υφυπουργού Π. Καμμένου και του Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πρώτοι «αποκλείσθηκαν» λόγω… εντοπιότητας, με το σκεπτικό ότι δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αρμονικά, διότι εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια με τον κ. Καμμένο και θα υπήρχε ανταγωνισμός. Συνεργάτες του κ. Καραμανλή έφεραν ως παράδειγμα τα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει ως πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης όταν στο υπουργείο Εργασίας συνυπήρξαν οι εκλεγόμενοι στην Αρκαδία Δ. Ρέππας και Ρ. Σπυρόπουλος.