Κανόνι βάρεσε ξένο τουριστικό πρακτορείο

Δίκην «ντόμινο», μετά τα «κανόνια» των αμερικανικών τραπεζών ήρθαν και οι πτωχεύσεις μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων με απρόβλεπτες ζημιές για τον ελληνικό τουρισμό.

Το πρώτο μεγάλο «κραχ» ήταν της XL Leisure Group, του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού γραφείου της Βρετανίας, η οποία μάλιστα πρόσφατα είχε εξαγοράσει την Kosmar Villa Holidays, τον μεγαλύτερο μέχρι τότε τουριστικό οργανισμό στη βρετανική αγορά, ειδικευμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ταξίδια στην Ελλάδα.
Οι ζημιές που ήδη καταγράφονται σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά είναι τεράστιες για ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, δεδομένου ότι μόνο η βρετανική XL έφερνε στον Νομό Κεφαλονιάς κάθε εβδομάδα γύρω στους 1.100 τουρίστες και αντίστοιχα στη Ζάκυνθο περί τους 600.
Σύμφωνα δε με τα βρετανικά Μέσα, επλήγησαν άμεσα συνολικά 85.000 άτομα τα οποία είχαν κλείσει τις διακοπές τους ή πτήσεις μέσω της XL Leisure Group. Μεταξύ αυτών ήταν και πολλοί επισκέπτες των ελληνικών προορισμών σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτη, Μύκονο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και αλλού.
Ενδεικτικά, οι συνολικές απώλειες του τουριστικού κλάδου για τη Ζάκυνθο από τα φέσια των tour operators αναμένεται να φτάσουν τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στα δύο αυτά νησιά του Ιονίου υπολογίζονται σε 180.000 έως 200.000 ευρώ για το καθένα.
Ανάστατη η τοπική τουριστική αγορά δέχεται ένα ακόμη αναπάντεχο πλήγμα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, αδυνατώντας να αντιδράσει. Θύματα του «κραχ» πολλοί επαγγελματίες (πράκτορες, ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία κ.λπ.) που παραμένουν απλήρωτοι, ενώ μένουν πλέον ξεκρέμαστες και οι συμφωνίες πακέτων για την επόμενη σεζόν.
Παρέμβαση ΕΟΤ –
Ανάγκη αποζημιώσεων
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Θαν. Οικονόμου, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, επεσήμανε τη στήριξη των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου με κάθε δυνατό μέτρο. Πιθανές λύσεις που εξετάζονται είναι η ενίσχυσή τους είτε με φοροελαφρύνσεις είτε με επιδοτήσεις για επισκευές. Όλα αυτά ενδεχομένως να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Τι κάνει ο ΕΟΤ;
Πέρα όμως από τη γενικευμένη διεθνή κρίση και τα «φέσια» στον τουρισμό, έχουμε και σοβαρές καταγγελίες από τη Ζάκυνθο για βρώμικα παιχνίδια μεγάλων εταιρειών που δηλητηριάζουν το ομαλό κλίμα και τον υγιή ανταγωνισμό.
Εταιρείες, όπως π.χ. η γνωστή Thomas Hook, καταγγέλλεται ότι διοχετεύουν και κατευθύνουν, μέσω ξεναγών χωρίς καμιά άδεια ή πιστοποίηση, τα διάφορα γκρουπ με τους τουρίστες σε επιλεγμένα καταστήματα, κέντρα και εστιατόρια, εις βλάβην των υπολοίπων. Είναι προφανές ότι υποκρύπτεται συμφωνία έναντι ποσοστού (μίζας) μεταξύ καταστηματαρχών και εταιρείας. Λέγεται μάλιστα ότι οι υποψήφιοι πελάτες εφοδιάζονται και με ειδικές κάρτες, τις οποίες και επιδεικνύουν κατά την είσοδο. Ό,τι προβλέπει το «κοντράτο»…
Το ερώτημα βέβαια στην περίπτωση αυτή είναι ένα και αυτονόητο: Ο ΕΟΤ τι κάνει; Πού είναι οι έλεγχοι; Επιτρέπεται να αλωνίζουν οι διάφορες εταιρείες με ξεναγούς-«μαϊμούδες»;


Σχολιάστε εδώ