Και προσλήψεις έκανε ο Εφραίμ

Το Άγιον Όρος και οι Μονές του δεν πωλούν ή ανταλλάσσουν οικόπεδα. Αλλά επιμορφώνουν και παλιννοστούντες Έλληνες. Μοιάζει με καλαμπούρι, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η Μονή Μεγίστης του Βατοπεδίου το 1998 επί εποχής αλήστου μνήμης εκσυγχρονισμού κατάρτισε πρόγραμμα απασχόλησης βάσει του ΦΕΚ 1030 του Οκτωβρίου του 1998 για την πρόσληψη, για 2 έτη, παλιννοστούντων Ελλήνων. Τώρα θα μου πείτε τι δουλειά έκαναν στα μοναστήρια οι παλιννοστούντες Έλληνες. Αυτό είναι άλλο θέμα, που θα πρέπει ο υπογράφων τότε υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου να μας εξηγήσει γιατί η Μονή Μεγίστης είχε αυτήν την προνομιακή σχέση, αν το πρόγραμμα εφαρμόστηκε και σε άλλες μονές της χώρας και πάνω απʼ όλα τι νομική μορφή έχει ένα μοναστήρι για να απασχολεί εργαζομένους και τι σόι επαγγελματική κατάσταση θα είχαν εκεί οι δύσμοιροι έλληνες παλιννοστούντες. Εκτός και αν ο υπουργός και ο ΟΑΕΔ εκπαιδεύουν δόκιμους καλόγερους ή οι Έλληνες παλιννοστούντες είχαν ανάγκη από πνευματικό πατέρα, όπως συμβαίνει σήμερα.
Όπως και να έχει, αυτή η ιστορία, η υπόθεση με το μοναστήρι, τους μοναχούς και τους ηγούμενος, δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν ξέρω αν ο υπογράφων υπουργός είχε επισκεφθεί το Άγιον Όρος ή αν κάποιοι άλλοι λόγοι του επέβαλαν αυτήν την περίεργη απόφαση. Αλλά οφείλει να μας εξηγήσει τα παρακάτω:
Ποιοι λόγοι επέβαλαν να κάνει το μοναστήρι τέτοιου είδους προγράμματα;
Σε ποια άλλα μοναστήρια έγιναν τέτοια προγράμματα;
Πόσο κόστισαν τελικά αυτά τα προγράμματα στο Βατοπέδι; Γιατί η απόφαση μιλάει για 3 χρόνια περίπου 84 εκατ. δρχ. το 1998-1999-2000, ποσό αρκετά μεγάλο για τα τότε οικονομικά δεδομένα.
Ποιος έλεγξε, αν έλεγξε, την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος και σε τι απασχολήθηκαν οι παλιννοστούντες Έλληνες; Μήπως για να μάθουν πού είναι η λίμνη Βιστωνίδα;
Αν γνώριζε τον ηγούμενο Εφραίμ και αν τον είχε επισκεφτεί ποτέ στο γραφείο του.
Το μοναστήρι είχε ΑΦΜ και ασφαλιστικό μητρώο για να αγοράζει τα ένσημα;
Ποια είναι τα ονόματα των απασχολούμενων;
Γιατί η δαπάνη δεν βάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί δεν υπήχθη στο δημόσιο λογιστικό η συγκεκριμένη δαπάνη;
Ποιος ήταν ο διοικητής του ΟΑΕΔ τότε; Κι αν το πρόγραμμα συνεχίστηκε και μετά το 2000.
Τα ερωτήματα αμείλικτα και οι απαντήσεις αναμενόμενες. Θα μας πουν τα ίδια και τα ίδια κουραστικά λόγια. Εμείς όμως θα επιμείνουμε ψάχνοντας. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του. Ελπίζουμε όχι βαθιά στην τσέπη, αλλά στα κεφάλια μας, να μας φωτίσει.

ΥΓ. 1: Μήπως το Άγιον Όρος έχει και ΜΚΟ, ιερές χρηματοδοτήσεις;
ΥΓ. 2: Μήπως εκτός από real estate, ΟΑΕΔ, ήταν και κάτι διαφορετικό το Άγιον Όρος; Κάθε απάντηση δεκτή.
Θεέ μου, προστάτευσέ μας.


Σχολιάστε εδώ