Θα λέμε το σωστό «Γύζη» και όχι «Γκύζη»…

ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ -στην εφαρμογή της- απόφαση θα επιχειρήσει να πάρει αύριο το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας μετά από αίτημα που διατύπωσαν προς τον δήμαρχο οι μαθητές του 41ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Μομφεράτου και Βαρβάκη στην περιοχή του Γκύζη ή Γύζη, διευκρινίζοντας ποια από τις δύο ονομασίες είναι σωστή… για τη γειτονιά αυτή της Αθήνας…

ΤΟ ΘΕΜΑ προέκυψε μετά από μια επιστολή που έστειλαν στον δήμαρχο οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του δημοτικού σχολείου, οι οποίοι μελετώντας ιστορικά στοιχεία της περιοχής διαπίστωσαν ότι η ονομασία που έχει δοθεί είναι «Γύζη» και όχι «Γκύζη», που οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιο λάθος ή κάποια παρερμηνεία…

Διαπίστωσαν δηλαδή ότι το 1901, όταν πέθανε ο μεγάλος ζωγράφος Νικόλαος Γύζης, καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Μόναχο, που γεννήθηκε στην Τήνο το 1842, ο Δήμος Αθηναίων με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έδωσε το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της περιοχής… Μια ονομασία που μετά το 1925 άρχισε να παραφράζεται σε Γκύζη, με μια λέξη δηλαδή που ουσιαστικά δεν συμβόλιζε τίποτε απολύτως…

Η ΥΠΟΘΕΣΗ αυτή ουσιαστικά ήρθε στο προσκήνιο μετά από εντολή του δημάρχου, όταν το καλοκαίρι στις 5 Ιουνίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έλαβε μια επιστολή από τους μαθητές του 41ου Δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή και με την οποία ζητούσαν τη διόρθωση της ονομασίας της περιοχής – πλατείας από «Γκύζη» σε «Γύζη» και τούτο γιατί όπως υποστηρίζουν στην επιστολή τους αυτή είναι η πραγματική ονομασία που έχει δοθεί και επισήμως στη γειτονιά τους προκειμένου να τιμηθεί ο μεγάλος έλληνας ζωγράφος Νικόλαος Γύζης…

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ αυτή οι μαθητές υποστηρίζουν ότι «ότι στα πλαίσια των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, που ανέλαβε το σχολείο τους, ασχολήθηκαν με τον διεθνούς φήμης ζωγράφο Νικόλαο Γύζη». Μάθανε από τη μελέτη αυτή για τη ζωή του, το έργο του, την τεχνοτροπία του, την προσφορά του, αλλά και ότι η περιοχή στην οποία μένουν και βρίσκεται και το σχολείο τους οφείλει την ονομασία της στον μεγάλο έλληνα ζωγράφο…

ΕΠΙΣΗΣ αναφέρουν στην επιστολή ότι διαπίστωσαν, από μια έρευνα που έκαναν μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, «στην πλειοψηφία τους -όπως και οι ίδιοι- δεν συνδέουν το όνομα της περιοχής με τον ζωγράφο Νικόλαο Γύζη» και βεβαίως αναρωτιούνται «πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν όλες οι πινακίδες, χάρτες κ.λπ. γράφουν Γκύζη (πλατεία Γκύζη, οδός Γκύζη, περιοχή Γκύζη)»…

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ τους μάλιστα ουσιαστικά δίνουν και την εξήγηση της παράφρασης που έγινε στο όνομα της περιοχής, αφού επισημαίνουν ότι «ο Ν. Γύζης έζησε για πολλά χρόνια στη Γερμανία (αφού στην Ελλάδα δεν αναγνωρίστηκε το έργο του όσο ζούσε) και υπέγραφε ως N. Gyzis». Αυτό όμως δεν σημαίνει -υποστηρίζουν- ότι δεν ήταν Έλληνας, ότι δεν αγαπούσε την πατρίδα του (την οποία αποτυπώνει στους πίνακές του) ή ότι άλλαξε το όνομά του.

ΣΤΗΝ ίδια επιστολή τους ζητάνε από τον δήμαρχο, «ως ελάχιστο δείγμα τιμής προς τον μεγάλο ζωγράφο για τη συμβολή του στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, την οποία όπως μας μαθαίνουν οι δάσκαλοι και οι γονείς μας θα πρέπει να διαφυλάττουμε ανόθευτη, η ονομασία της περιοχής πρέπει να διορθωθεί στο ορθό, δηλαδή περιοχή Γύζη, πλατεία Γύζη, οδός Γύζη».

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ακόμη να συμπληρώσουμε ότι στην υπηρεσιακή εισήγηση που θα συζητηθεί αύριο στο δημοτικό συμβούλιο σημειώνεται ότι η αρχική ονομασία που δόθηκε στην περιοχή ήταν με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου το 1901, χρονιά του θανάτου του μεγάλου ζωγράφου, ενώ το τοπωνύμιο «Γκύζη» επικράτησε μετά το 1925, κυρίως λόγω της επιγραφής που έφεραν τα λεωφορεία που εξυπηρετούσαν τη συνοικία και διέσχιζαν και την ομώνυμη οδό, αλλά ίσως και λόγω της υπογραφής που έβαζε στους πίνακές του ο Γύζης, αφού όπως λένε οι μαθητές έζησε και δημιούργησε στο εξωτερικό…

ΑΚΟΜΗ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την εισήγηση, επιχειρήθηκε και άλλη μια φορά με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το 1974, να διορθωθεί το όνομα, χωρίς όμως επιτυχία, αφού η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα… Δύσκολη στην εφαρμογή απόφαση, αλλά πέρα για πέρα σωστή, που αποκαθιστά και την ιστορική αλήθεια και την τιμή που πρέπει στον μεγάλο έλληνα ζωγράφο… Όταν 83 χρόνια λέγεται Γκύζη από ένα λάθος ή μια παράφραση, είναι δύσκολο να το συνηθίσει ο κόσμος… Όμως πρέπει να γίνει η αρχή…

nnn

ΞΕΦΟΡΤΩΝΕΙ στην κυριολεξία ο 9,84, προφανώς με στόχο όχι μόνο την τακτοποίηση κυρίως των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και άλλων ειδικοτήτων που έχει όλα αυτά τα χρόνια φορτωθεί, προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας του, που είναι απίστευτα υψηλό, χωρίς βεβαίως να σημαίνει ότι ο Δήμος Αθηναίων και οι δημότες του δεν πληρώνουν αυτό το κόστος, αφού οι μετατάξεις γίνονται προς τον Δήμο Αθηναίων, που αναλαμβάνει πλέον και τη μισθοδοσία…

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (1673Β 18-8-2008) απόφαση του δημάρχου για τη σύσταση σαράντα δύο προσωρινών προσωποπαγών θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και τη μεταφορά και κατάταξη στις θέσεις αυτές αντίστοιχου αριθμού εργαζομένων από την Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Αθήνα 9,84 στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος αναλαμβάνει και τη μισθοδοσία τους που βαρύνει τον προϋπολογισμό του και το κόστος.

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ που μετατάσσονται στον δήμο, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του δημάρχου, είναι: ΔΥΟ θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΠΕ: Θεοχαράτου Ιωάννα του Σπυρίδωνα και Δουκάκης Γαλάντης του Μιχαήλ. ΜΙΑ θέση καθηγητή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: Ζευκίλης Θεόδωρος του Χαραλάμπους. ΜΙΑ θέση διοικητικού υπαλλήλου ΤΕ: Γρηγοράκης Δημήτριος του Ειρηναίου-Εμμανουήλ.

ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΔΕ: Aλεξίου Αναστασία του Νικολάου, Αποστολίδου Άννα του Κων/νου, Αρκουμάνη Ειρήνη του Γεωργίου, Αρμενάκη Γεωργία του Θωμά, Γεωργαντά Σταυρούλα του Σταμάτη, Γεωργοπούλου Γεωργία του Βασιλείου, Γιάννου Αριστέα του Θωμά, Δουβλίδου Ευπραξία-Κυριακή του Ιωάννη, Ευσταθίου Αλεξάνδρα του Παναγιώτη, Ιωάννου Ιωάννα του Ευαγγέλου, Καπώνη Δημήτρα του Κων/νου, Καραστεργίου Όλγα του Γεωργίου, Κουνάνη Εμμανουέλλα του Στυλιανού, Κρασσά Μαρία του Δημητρίου, Μοσχονάς Γεώργιος του Αγγελου, Μουρούζη Πελαγία του Κωνσταντίνου, Μπαλτζάκη Δέσποινα του Νικολάου, Μπασιάκος Γεώργιος του Παναγιώτη, Νικολαΐδης Κων/νος του Βασιλείου, Παπαδήμα Αικατερίνη του Κων/νου, Παπαδοπούλου Ευγενία του Παναγιώτη, Παπαπάσχου Ευαγγελία του Παναγιώτη, Σβολοπούλου Αγλαΐα του Γεωργίου, Σκούρας Αναστάσιος-Παναγιώτης του Δημητρίου, Σουπρούνοβ Αλεξάνδρος του Βίκτορα, Χαρτά Ευαγγελία του Διονυσίου, Χατζηγιαννάκης Παναγιώτης του Αθανασίου.

ΜΙΑ θέση επιμελητή Υγείας ΔΕ: Αγγελοπούλου Ευσταθία του Γεωργίου. – ΔΥΟ θέσεις τεχνιτών: Δώδης Δημήτριος του Παναγιώτη, Ξανθούλης Ευγένιος του Ιωάννη. – ΔΥΟ θέσεις οδηγών: Λύκκας Γεώργιος του Σπυρίδωνα, Πούλος Ανδρέας του Διογένη. – ΔΥΟ θέσεις κλητήρων: Γεωργακόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου, Μαρκόπουλος Δημήτριος του Γεωργίου. – ΔΥΟ θέσεις φυλάκων: Μαλλιαράκης Γεώργιος του Χρήστου, Σκρέκας Στέφανος του Γεωργίου. – ΜΙΑ θέση εργάτη γενικών καθηκόντων: Φυρστ Διονύσιος του Ελμόνδου. – ΜΙΑ θέση καθαρίστριας: Τσιλιμέκη Αικατερίνη του Βίκτωρα.


Σχολιάστε εδώ