Επίσκεψη στην Ουκρανία και τη Γιάλτα
Μια επίσκεψη στη χώρα αυτή έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Έτσι, αποφάσισα να συμμετάσχω σε μια εκδρομή που διοργάνωσε ο σεβαστός μου φίλος ιερέας της ενορίας της Ανάληψης Βριλησσίων π. Ιωάννης στο Κίεβο, στη Γιάλτα και στη Σεβαστούπολη. Η εκδρομή αυτή μας αποζημίωσε πλήρως. Άριστη οργάνωση, χωρίς καμία ταλαιπωρία και επίσκεψη στις παλαιές ελληνικές αποικίες της νότιας παραλίας της Κριμαϊκής Χερσονήσου επί του Ευξείνου Πόντου. Στην περιοχή έντονη η ελληνική παρουσία, που τη διατηρούν ζωηρή και τα σημερινά τους ονόματα: Λεβάδεια, Σεβαστούπολη, Συμφερόπολη. Η περισσότερο ενδιαφέρουσα επίσκεψή μας, τουλάχιστον προσωπικά για μένα, ήταν στην ιστορική Γιάλτα, μια παραθαλάσσια πόλη-θέρετρο. Παλαιά ελληνική αποικία στην πανέμορφη περιοχή της Λεβάδειας, με πλούσια βλάστηση (αμπελώνες – εσπεριδοειδή και δάση). Εδώ τον 19ο αιώνα έκτισε τα θαυμάσια θερινά του ανάκτορα ο Τσάρος Νικόλαος Β΄, εδώ μαζεύτηκε η ελίτ τής τότε ρωσικής κοινωνίας, εδώ έζησε ο παγκόσμιας φήμης ρώσος λογοτέχνης Α. Τσέχοφ, που το σπίτι του τώρα έγινε μουσείο. Η Γιάλτα γνώρισε και γνωρίζει ακόμη μεγάλη ακμή. Είναι θέρετρο, αλλά και ιστορική πόλη, γιατί εδώ πραγματοποιήθηκε η περίφημη διάσκεψη των τριών ηγετών των συμμαχικών χωρών που συνέτριψαν τον Χίτλερ και τον γερμανικό φασισμό του Γ΄ Ράιχ. Στις 4-11 Φεβρουαρίου 1945, λίγους μήνες μετά τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας, συνήλθε στη Γιάλτα η διάσκεψη με συμμετοχή του Ρούσβελτ, του Στάλιν και του Τσόρτσιλ. Η διάσκεψη αυτή έμεινε ιστορική, καθώς οι αποφάσεις που έλαβε σφράγισαν τις εξελίξεις της μεσοπολεμικής περιόδου. Στη διάσκεψη της Γιάλτας αποφασίστηκε από τους τρεις ηγέτες:
α) Η ίδρυση του ΟΗΕ με συμμετοχή όλων των χωρών που έλαβαν μέρος στον πόλεμο εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας και με σκοπό τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. Ειρήνη και ευημερία για όλους οι στόχοι του ΟΗΕ. Ανώτατο διακρατικό όργανο.
β) Με επιμονή του Τσόρτσιλ αποφασίστηκε η συμμετοχή και της Γαλλίας στην κατοχή της Γερμανίας (διαίρεση σε ζώνες ευθύνης) σε αναγνώριση της συνεισφοράς της στη νίκη.
γ) Η διαίρεση της Ευρώπης σε δύο ζώνες επιρροής, με τη Ρωσία να κυριαρχεί στα ανατολικά κράτη και σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία) και οι χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης να υπαχθούν στη ζώνη επιρροής Βρετανίας – ΗΠΑ. Αποικιακής μορφής διαίρεση που κράτησε 45 χρόνια περίπου και μέχρι τη διάλυση της ΕΣΔΔ (1991). Ιστορικά είναι η πλέον σημαντική απόφαση της διάσκεψης της Γιάλτας.
δ) Η ΕΣΔΔ ανέλαβε την υποχρέωση να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας στο πλευρό των ΗΠΑ. Όμως δεν χρειάστηκε, καθώς οι ατομικές βόμβες έφεραν την άμεση κατάρρευση και της Ιαπωνίας και τον τερματισμό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στη Γιάλτα οι τρεις νικητές μοιράστηκαν τα «λάφυρα» της νίκης τους. Και έγραψαν μια μελανή σελίδα στην ιστορία. Γι’ αυτό η διάσκεψη αυτή έμεινε ιστορική.
Η Ουκρανία είναι και πάλι στην επικαιρότητα. Την έφερε η προσπάθεια των ΗΠΑ να περικυκλώσει τη Ρωσία με «φιλικές» χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και να εγκαταστήσει εκεί πολεμικές βάσεις. Κι αυτό εξόργισε τη Ρωσία. Άγνωστη προς το παρόν η συνέχεια.