Δρυός πεσούσης…

Οι δονήσεις γίνονται αισθητές, περισσότερο αν όχι κυρίως, στη Ν. Δημοκρατία, όπου το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια κορυφώνει την αγωνία των στελεχών και υποχρεώνει τον Κ. Καραμανλή σε «αλλαγή πλεύσης». Υπό το βάρος των εξαιρετικά αρνητικών εντυπώσεων και τις πιέσεις κορυφαίων στελεχών, ο πρωθυπουργός «εξανάγκασε» τον Γ. Βουλγαράκη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, πέντε ημέρες μόνο αφότου ο ίδιος τον είχε υπερασπιστεί στη ΔΕΘ. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Καραμανλής είχε αποκλείσει και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τώρα ωστόσο όλα είναι ανοιχτά. Κορυφαίοι υπουργοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν ληφθούν «δραματικές αποφάσεις» με αλλαγές υπουργών, αλλά και αλλαγή πολιτικής, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ θα παγιωθεί και στη συνέχεια πολύ δύσκολα θα ανατραπεί. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα κοινωνικής αγανάκτησης ο Γ. Αλογοσκούφης υποχρεώθηκε να κάνει ένα ακόμη βήμα πίσω από τις αρχικές του αποφάσεις, εξαιρώντας από τα τεκμήρια διαβίωσης τις πιστωτικές κάρτες και τα ΙΧ.

Στη δίνη…

META τον Γ. Βουλγαράκη, στο «μάτι του κυκλώνα», όπως αναμενόταν, βρίσκεται ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος δέχεται «πυρά» τόσο από την αντιπολίτευση για την «εμπλοκή» του στην υπόθεση Βατοπεδίου, όσο και από στελέχη της Ν. Δημοκρατίας (Πολύδωρας, Δούκας, Τσιτουρίδης, Μπασιάκος κ.ά.) που τον κατηγορούν για «βρώμικη προπαγάνδα» εναντίον τους. Οι πιέσεις προς τον Κ. Καραμανλή να τον απομακρύνει από την κυβέρνηση εντείνονται προϊόντος του χρόνου. Αποτέλεσμα των ευρύτερων πιέσεων ήταν και η αποχώρηση της συζύγου του, Μάρας Ζαχαρέα, από τη δημοσιογραφία κάνοντας λόγο για υποκρισία και «ανθρωποφαγία». Μπορεί ο Γ. Βουλγαράκης να παραιτήθηκε καταγγέλλοντας «επιχείρηση πολιτικής εξόντωσής του», δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα… βάσανά του. Η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί αν η συμβολαιογράφος σύζυγός του, Αικ. Πελέκη, διέπραξε ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα με τη συμμετοχή της σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.

Στο ΠΑΣΟΚ πάλι, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης αποφεύγουν τους πανηγυρισμούς και επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη των τελευταίων ημερών. Τα θετικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έσπρωξαν κάτω από το χαλί τα «εσωκομματικά ζητήματα» και στη Χαρ. Τρικούπη βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς εκτιμούν ότι ο Κ. Καραμανλής θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Οι προτάσεις που διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου είχαν θετική απήχηση στους έλληνες πολίτες και στο ΠΑΣΟΚ θα επιμείνουν στην εξειδίκευση των μέτρων. Με διαφορετικό τρόπο προσεγγίζουν τις δημοσκοπήσεις τα κόμματα της Αριστεράς: Από το ΚΚΕ υποστηρίζουν ότι στα γκάλοπ γίνεται προσπάθεια να «αναστηθεί» ο δικομματισμός, ενώ από τον ΣΥΝ βλέπουν ότι η «ανατροπή» (με το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ) γίνεται… μεθοδευμένα, αν και δεν μπορούν να εξηγήσουν το πού αποσκοπεί αυτή η ανατροπή.

Κυκεώνας

Το σκάνδαλο με τις αγοραπωλησίες της Μονής Βατοπεδίου εξακολουθεί να ταλανίζει την πολιτική ζωή της χώρας, με τις διαδοχικές αποκαλύψεις να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης. Κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, τις οποίες αποδίδει σε κυβερνητικά στελέχη και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Με απόφαση του Γ. Αλογοσκούφη ανακαλούνται όλες οι γνωμοδοτήσεις για τις ανταλλαγές εκτάσεων από το 2002 μέχρι σήμερα, ενώ με νέα παρέμβασή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταγγέλλει τον υπουργό Οικονομίας για επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης και ζητά τη δημοσιοποίηση όλων των συμβολαίων που έχει υπογράψει η Μονή. Ο ΣΥΝ επιμένει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (ευκαιρίας δοθείσης ζήτησε και κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών της Εκκλησίας), το ΠΑΣΟΚ συζητά το ενδεχόμενο Προανακριτικής (κατήγγειλε και την ύπαρξη λογαριασμών ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ της Μονής Βατοπεδίου), ενώ αποφεύγει ως τώρα να πάρει θέση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Πράσινο φως

Η κυβέρνηση, μετά την έγκριση από την Κομισιόν του Σχεδίου Εξυγίανσης, ανακοίνωσε τις οριστικές αποφάσεις της για την πορεία αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής. Το πλάνο θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις, και η εταιρεία με τη νέα της μορφή θα λειτουργήσει (από τους ιδιώτες) τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου. Θα διατηρήσει μίνιμουμ το 65% του πτητικού προγράμματος, ενώ η το κράτος θα συνεχίσει να επιδοτεί τις πτήσεις προς τα νησιά. Ως προς το προσωπικό, οι μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/1992 θα συνταξιοδοτηθούν, ενώ για τους άλλους υπάρχει πρόγραμμα μετατάξεων, παραμονή στη νέα εταιρεία κ.ά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν διάλυση και ξεπούλημα της Ολυμπιακής, ενώ οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις.

ΕΚΤΟΣ των… τειχών πάντως ασχολούνται με πιο σοβαρά ζητήματα, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ (προκαλεί αναταράξεις στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου) και απειλεί να περάσει στον ευρωπαϊκό χώρο. Η οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε αναθεώρηση των προϋπολογισμών, ενώ οι επιπτώσεις είναι αισθητές σε πολλά επίπεδα.


Σχολιάστε εδώ