Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Πάντα αισιόδοξος ο ΟΟΣΑ για τις οικονομικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ. Την Παρασκευή 5/9/2008 δόθηκε στη δημοσιότητα η (φθινοπωρινή) έκθεση για τις οικονομικές εξελίξεις. Οι συντάκτες της έκθεσης για άλλη μια φορά προβλέπουν μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης και ηπιότερη της οικονομίας των ΗΠΑ. Και την πρόβλεψή τους αυτή τη στηρίζουν στο γεγονός ότι ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιούλιο κατά 0,2 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο και κατά 5 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Έτσι, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του αʼ τριμήνου του επόμενου έτους. Επίσης, για τις τρεις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) και της Βρετανίας η πρόβλεψη είναι ότι θα υπάρξει φάση ισχυρής επιβράδυνσης. Είδατε τι προκαλεί το υπερτιμημένο ευρώ και τα υψηλά επιτόκια; Το ευρώ και η ΕΚΤ, με την προστατευτική του νομίσματος πολιτική, κοντεύουν να τινάξουν στον αέρα την οικονομία της Ευρωζώνης. Το νόμισμα όμως έγινε για να υπηρετεί τους ανθρώπους (να ικανοποιεί τις ανάγκες τους) και όχι οι άνθρωποι να θυσιάζονται για το νόμισμα. Βλέπετε όμως ότι η αρρώστια της οικονομίας που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ μόλυνε ολόκληρη τη νεοφιλελεύθερη οικονομία της Δύσης. Είπαμε, συγκοινωνούντα δοχεία (ακαθαρσιών).

2Δυσάρεστα τα νέα για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες και ευχάριστα για τους καταθέτες. Για όσους βέβαια προνομιούχους διαθέτουν ρευστό για προθεσμιακή κατάθεση. Η ΕΚΤ αποφάσισε να περιορίσει δραστικά από την 1η Φεβρουαρίου 2009 την πολιτική της για την κεφαλαιακή διευκόλυνση των τραπεζών της Ευρωζώνης, την οποία είχε ακολουθήσει για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και τούτο γιατί διαπίστωσε ότι οι εμπορικές τράπεζες έκαναν κατάχρηση του μέτρου, εκμεταλλευόμενες το φθηνό και άφθονο δημόσιο χρήμα με το οποίο τις εφοδίαζε η ΕΚΤ. Από την 1η Φεβρουαρίου λοιπόν οι τράπεζες, για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα θα πρέπει να δανείζονται με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να προσελκύουν περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών, προσφέροντας υψηλότερα επιτόκια. Για τους καταθέτες ευχάριστα τα νέα. Όμως το μέτρο αυτό θα έχει αρκετές γενικότερες παρενέργειες: α) Τα κράτη, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια, β) Η πιστωτική επέκταση θα περιοριστεί σημαντικά, το ίδιο και η ρευστότητα στην οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη, γ) Οι μικρές τράπεζες μπαίνουν σε περιπέτειες και σε αγώνα επιβίωσης και δ) η υψηλή, προκλητική κερδοφορία των τραπεζών σταματάει. Αρκετά εκμεταλλεύτηκαν τους καταθέτες και τους δανειολήπτες. Άραγε το κράτος θα λάβει μέτρα για τη συγκράτηση των επιτοκίων χορηγήσεων σε μη τοκογλυφικά επίπεδα ή θα αφήσει απροστάτευτους τους δανειολήπτες;

3Πληρώνουμε πανάκριβα τα προϊόντα που εισάγουν στην Ελλάδα οι θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών από τις μητρικές τους εταιρείες. Οι μητρικές υπερτιμολογούν τα είδη που εισάγουν οι εγκατεστημένες στην Ελλάδα θυγατρικές τους. Με τη μέθοδο της υπερτιμολόγησης έχουμε εικονική αύξηση του κόστους, αποδημία των κερδών των θυγατρικών προς τις μητρικές και αισχρή εκμετάλλευση των ελλήνων καταναλωτών (ακρίβεια). Σε ορισμένα είδη οι υπερτιμολογήσεις υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν το 50% της κανονικής τιμής! Βέβαια η τιμολογιακή πολιτική στις συναλλαγές μεταξύ μητρικής και θυγατρικής, δηλαδή μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων, ήταν πάντα «βρώμικη» (υπερτιμολογήσεις ή υποτιμολογήσεις, ανάλογα με τα συμφέροντα του ομίλου). Το φαινόμενο αυτό ειδικά για τη χώρα μας έχει επισημανθεί εδώ και 25 περίπου χρόνια σε μια ημερίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (29/11/1983) για τη συμπεριφορά του πολυεθνικού κεφαλαίου και την έκδοση σχετικού τόμου από το πανεπιστήμιο. Τώρα με την ανοχή της ΕΕ το κακό έχει παραγίνει. Οι συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού έχουν εξαφανιστεί. Συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, συνενώσεις και εναρμονισμένες πρακτικές έχουν πολλαπλασιάσει τις συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων και οι υπερτιμολογήσεις οργιάζουν. Υπολογίζεται ότι στο ενδοκοινοτικό εμπόριο το 60% πραγματοποιείται μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει μέτρα περιορισμού του φαινομένου (σχετικό νομοσχέδιο). Για να δούμε!


Σχολιάστε εδώ