Διαφάνεια στις Ομοσπονδίες

Στην έγκριτο εφημερίδα σας την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε ένα άρθρο το οποίο ασφαλώς πρέπει να οφειλόταν σε εσφαλμένη πληροφόρηση σε σχέση με μία τροπολογία που κατέθεσα εκ μέρους του κόμματός μου στην Επιτροπή Μορφωτικών της Βουλής και στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο για την Καταπολέμηση της Βίας κ.λπ. Συγκεκριμένα πρότεινα είτε να θεσπίσουμε όριο δύο θητειών στα διοικητικά συμβούλια των Αθλητικών Ομοσπονδιών είτε να καθορίσουμε αναλογικό σύστημα εκλογής σε αυτά, με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, προκειμένου να υπάρχει και η αντιπολίτευση παρούσα στα ΔΣ των Ομοσπονδιών, προκειμένου να διασφαλισθεί ο καλύτερος έλεγχος διαχειρίσεως του δημοσίου χρήματος.
Ο συντάκτης θεώρησε ότι η κίνησή μου αυτή έγινε για να ωφεληθεί δήθεν ο κ. Ισίδωρος Κούβελος εις βάρος του κ. Μίνωα Κυριακού στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στην ΕΟΕ. Φυσικά και αυτό είναι τελείως ψευδές, άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Κούβελος εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση εναντίον της τροπολογίας μου, αφού εάν θεσπισθεί το όριο των θητειών και ο ίδιος θα παύσει σύντομα να κατέχει τη θέση που έχει λόγω ορίου. Άρα η εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας δεν έχει καμία απολύτως βάση.
Ο λόγος που αποφασίσαμε να καταθέσουμε αυτήν τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι διότι θεωρούμε, όπως φαντάζομαι και εσείς το ίδιο, ότι τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων είναι ιερά και δεν μπορούν να δίνονται ανεξέλεγκτα. Στον χώρο του Αθλητισμού λοιπόν υπάρχει έως σήμερα η εξής κατάσταση. Στις περισσότερες Ομοσπονδίες, ο πρόεδρος και τα ΔΣ κατέχουν τις ίδιες θέσεις για πολλά χρόνια, άλλος για 24 συναπτά έτη, άλλος για 30, άλλος για 35, ένας για 44 συνεχή χρόνια. Αυτές οι Ομοσπονδίες όμως δεν αυτοχρηματοδοτούνται διά χορηγών κ.λπ., αλλά στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο ελληνικό Δημόσιο. Έτσι σε μία Ομοσπονδία π.χ. δίνεται κατ’ έτος το ποσό των 12.000.000 ευρώ, δηλαδή 4 δισ. παλαιές δραχμές. Ο ίδιος άνθρωπος διοικεί επί 24 χρόνια. Δηλαδή 4 δισ. δραχμές Χ 24 χρόνια, έχει περίπου διαχειρισθεί 96.000.000.000 δραχμές των ελλήνων πολιτών. Λόγω τώρα του εκλογικού συστήματος, που είναι πλειοψηφικό με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ο πρώτος εκλέγει όλες τις έδρες στο ΔΣ. Άρα ο άνθρωπος αυτός διαχειρίσθηκε όλα αυτά τα χρήματα, χωρίς καν αντιπολίτευση. Και άγιος να είναι, δημιουργούνται ερωτηματικά. Βέβαια λένε, αυτοί οι άνθρωποι, ότι δουλεύουν αμισθί, ότι εκλέγονται δημοκρατικά, ότι έχουν αυτονομία κ.λπ. Όμως θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δημοκρατικές εκλογές που βγάζουν επί δεκαετίες τους ίδιους δεν υφίστανται. Το αποτέλεσμα είναι ότι, έχοντας στα χέρια τους τα χρήματα του κράτους, μπορούν στην πραγματικότητα να εξαγοράζουν το αποτέλεσμα που θέλουν, καθορίζοντας ποια σωματεία έχουν δικαίωμα ψήφου και ποια όχι, ποιοι θα πάρουν χρήματα και ποιοι όχι κ.λπ. Άλλωστε είναι προσβλητικό για έναν χώρο να δηλώνει ότι υπάρχουν αναντικατάστατοι άνθρωποι. Ουδείς αναντικατάστατος.
Σχετικά με την αυτονομία τους τώρα, σας καλώ να δείτε τα συμβόλαια που υπογράφουν οι διάφορες Ομοσπονδίες με ιδιώτες χορηγούς. Εκεί δέχονται όλους τους όρους και αν παραβιάσουν κάποιον από αυτούς, τότε χάνουν τα χρήματα ή και πληρώνουν πρόστιμα. Δηλαδή η αυτονομία τους δεν θίγεται από τους ιδιώτες χορηγούς και θίγεται από τον ελληνικό λαό; Δηλαδή ο ελληνικός λαός πρέπει να χρηματοδοτεί, άνευ όρων τις Ομοσπονδίες;
Η τροπολογία του ΛΑΟΣ λοιπόν έγινε όχι για να ωφεληθούν κάποια πρόσωπα έναντι κάποιων άλλων (δεν διστάζω δε να σας πω δημοσίως ότι εάν εγώ είχα να επιλέξω μεταξύ του κ. Κυριακού και του κ. Κούβελου για οποιαδήποτε θέση, θα επέλεγα τον πρώτο ασυζητητί), αλλά διότι θεωρήσαμε ότι δεν είναι αξιοπρεπές να φορολογούμε από τη μία όλους τους πολίτες αγρίως και από την άλλη να σκορπάμε τα χρήματά του, άνευ όρων.
Προς τιμήν τους και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ υπεστήριξαν την τροπολογία μου, δείχνοντας ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε επ’ ωφελεία των Ελλήνων. Από την αντιπολίτευση μόνον το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο και υπέρ του αθλητικού κατεστημένου και της παντελούς ελλείψεως δημοκρατίας στις εκλογές τους. Αλλά γι’ αυτό ας ερωτηθεί το ΠΑΣΟΚ.
Στη σχετική συζήτηση που έγινε στη Βουλή την Πέμπτη πάντως διεφάνη η πρόθεση της κυβερνήσεως να υιοθετήσει την τροπολογία μας, έστω στο σκέλος της αναλογικότητος. Θα φανεί αυτό οριστικά την επομένη εβδομάδα. Πάντως η ευκαιρία είναι ιστορική με τη σύμφωνη γνώμη των τριών από τα τέσσερα κόμματα της αντιπολιτεύσεως και η ευθύνη της κυβερνήσεως μεγάλη.


Σχολιάστε εδώ