Δεύτεροι στη λίστα των πιο κακοπληρωμένων Ευρωπαίων οι Έλληνες!

Οι έλληνες εργαζόμενοι (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) δουλεύουν κατά πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (45,5 ώρες εβδομαδιαίως έναντι 38,5 στην ΕΕ) και είναι οι δεύτεροι πιο κακοπληρωμένοι (πρωταθλήτρια η Πορτογαλία). Οι χαμηλές αποδοχές οδηγούν νομοτελειακά σε χαμηλές συντάξεις, μας αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο γνωστός συνδικαλιστής, επικαλούμενος τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας της ΠΟΠΟΚΠ, τονίζει τα εξής:

• Στο ΙΚΑ, που καλύπτει τον μεγάλο όγκο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι μέσες μεικτές αποδοχές με τις οποίες συνταξιοδοτήθηκαν οι άνδρες το 2007 ήταν 1.370 ευρώ για σύνταξη γήρατος, 1.210 ευρώ για σύνταξη αναπηρίας και 880 ευρώ για σύνταξη λόγω θανάτου της συζύγου.

• Οι γυναίκες αντιστοίχως είχαν μέσες μεικτές αποδοχές για σύνταξη γήρατος 1.130 ευρώ, για σύνταξη αναπηρίας 960 ευρώ και για σύνταξη λόγω θανάτου του συζύγου 1.050 ευρώ.

Με χαμηλές λοιπόν αποδοχές, συμπεραίνει ο κ. Κουτρουμάνης, είναι φυσικό να είναι μικρές οι συντάξεις.

Επίσης, η αποσύνδεση μισθού – σύνταξης είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας που οδηγεί στην παραπέρα μείωση των συντάξεων.

Σε σχετική αναφορά της έρευνας της ΠΟΠΟΚΠ διατυπώνονται τα εξής:

• Οι αυξήσεις που δίνονται κάθε χρόνο στις συντάξεις έχουν αποσυνδεθεί από τις αντίστοιχες αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, χρόνο με τον χρόνο, να υπάρχει όλο και μεγαλύτερη απόκλιση ανάμεσα στο εισόδημα του συνταξιούχου και στο εισόδημα του εργαζομένου, με τη σύνταξη να μειώνεται σταδιακά αλλά σταθερά.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ για δέκα χρόνια, που συνταξιοδοτήθηκε με ποσοστό αναπλήρωσης 70% (για 35 χρόνια ασφάλισης) σήμερα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 58-60% σε σχέση με το αντίστοιχο εισόδημα του εργαζομένου, όπως έχει διαμορφωθεί.

Αυτές είναι μερικές από τις βασικές αιτίες για το χαμηλό επίπεδο των συντάξεων που χορηγούνται από τα Ταμεία μας. Εάν βέβαια η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος ήταν συνεπής και επαρκής και δεν είχαν εξανεμιστεί τα αποθεματικά των Ταμείων, ασφαλώς και οι συντάξεις θα μπορούσαν να είναι καλύτερες.

Στην ίδια έρευνα παρατηρούνται και τα εξής:

• Ανεξάρτητα από τις αιτίες, οι συντάξεις στη χώρα μας παραμένουν χαμηλές και δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Στους 2.250.000 συνταξιούχους που καταγράφονται στην παρούσα ανάλυση, υπάρχουν μεγάλες ομάδες που είναι αδικημένες και σε δυσμενέστερη μοίρα μεταξύ των συνταξιούχων μας. Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους των 500 και 600 ευρώ χωρίς ΕΚΑΣ ή άλλο σταθερό εισόδημα, για συνταξιούχους αγρότες μεγάλης ηλικίας που λαμβάνουν μόνο βασική σύνταξη, για αναπήρους με χαμηλές συντάξεις, για συντάξεις χηρείας οι οποίες πρέπει να καλύψουν πολλές φορές τις ανάγκες οικογενειών με ανήλικα παιδιά, με ανέργους κ.λπ.

• Οι αλλαγές που έγιναν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο σταδιακά θα διαμορφώσουν ένα ακόμη χαμηλότερο επίπεδο συντάξεων μετά το 2020. Με βάση τις σημερινές συνθήκες αμοιβών το επίπεδο των συντάξεων θα διαμορφωθεί σε επίπεδα περίπου 20% χαμηλότερα από τα σημερινά. Η μείωση αυτή θα επέλθει σταδιακά από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, από την αύξηση της ποινής για την πρόωρη συνταξιοδότηση και την αύξηση του αριθμού των συντάξεων των νέων ασφαλισμένων που έχουν συγκριτικά χαμηλότερες συντάξεις.

Κατανομές κύριας σύνταξης για όλα τα Ταμεία αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (πλην ΟΓΑ)

 Ποσό σύνταξης 	Ποσοστό συντάξεων
 (σε ευρώ)	(% επί του συνόλου)
 Μέχρι 450	31,4%
 Από 450,01 έως 600	29,3%
 Από 600,01 έως 750	11,7%
 Από 750,01 έως 900	7,3%
 Από 900,01 έως 1.050	5,5%
 Από 1.050,01 και άνω	14,8%

Σχολιάστε εδώ