Βυζάντιον

Ίσως η δημοσιοποίηση αυτής της πράξης να είναι ένα αποφασιστικό βήμα. Δεν έχω λόγους να ντρέπομαι. Με λένε Προκόπιο, βλέπω Τατιάνα και σκέφτομαι να λάβω μέρος στο διαγωνισμό της για τις ετήσιες καθαρές αποδοχές ενός νέου της γενιάς των 700 ευρώ. Συνολικά η Τατιάνα προσφέρει 9.800 ευρώ, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή τη στιγμή δεν έχω τελειώσει τους υπολογισμούς μου, δεν ξέρω αν ο Γιώργος δίνει περισσότερα. Πάντως οι τηλεθεατές της Τατιάνας είναι ανασφάλιστοι, βλέπουν την εκπομπή με δική τους ευθύνη και δεν καλύπτονται τα έξοδα του νευρολόγου που θα αφαιρέσει τον ζελέ από τον εγκέφαλο. Μ’ αρέσει.

Αλλάζω κανάλι και βλέπω την Ελεονώρα Μελέτη να ανοίγει την καρδιά της στη Δρούζα. Η Ελεονώρα πέρασε άσχημα στον Antenna, πόνεσε το λαιμουδάκι της, αρρώστησε. «Παρ’ τα άρρωστη», της είπα, αναφερόμενος στα θερμότερα των αισθημάτων μου. Και τότε άναψαν μέσα μου τα φώτα, είδα το φωτεινό μονοπάτι που οδηγεί στη λύτρωση. Υπάρχουν άνθρωποι που θρέφονται με τον πόνο της Ελεονώρας, τους τρέχουν τα σάλια με τα 9.800 ευρώ της Τατιάνας, είναι ευτυχισμένοι με τα νέα της show biz. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που θα έσκυβαν να φιλήσουν το χέρι του ηγούμενου Εφραίμ, θα έκαναν το σταυρό τους και θα έριχναν μομφή σε όσους τα βάζουν με το μοναστήρι. Είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι. Και τους ζηλεύω. Βέβαια ανέκαθεν η βλακεία ζευγάρωνε με την ευτυχία, αλλά σήμερα χρειάζεται να κάνεις λοβοτομή. Εγώ είπα να κάνω ρεπορτάζ γιατί διαπίστωσα ότι έτσι γεμίζει η στήλη πιο εύκολα και δεν αναλώνομαι σε βλακώδεις αμπελοφιλοσοφίες που με εκθέτουν.
••••
Υπάρχουν καλά και κακά νέα. Πρώτα τα καλά: η Νέα Δημοκρατία έχει πρόβλημα, κοινώς παραπαίει. Και τώρα τα κακά: το ΠΑΣΟΚ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να συμπεριφέρονται ως κυβέρνηση εν αναμονή. Δεν θα το αντέξω, κλείστε μου κελί στο Βατοπέδι. Το φαντάζεσαι να επιστρέψουν έχοντας λείψει μόλις πέντε χρόνια; Είναι σαν να έχεις μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης και να βρίσκεσαι με ένα μπουκάλι ουίσκι αγκαλιά. Φαντάσου τώρα να σου εμφανίζεται ο Μαγκριώτης, ο Βερελής, η Μιλένα, έτοιμοι για υπουργείο και λιμουζίνα. Αν πάμε έτσι ως τις εκλογές ειλικρινά δεν ξέρω αν αυτοί που θα ψηφίσουν θα είναι περισσότεροι από αυτούς που θα μεταναστεύσουν. Φυσικά στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να μη σε τρομάξουν. Έχουν αποφασίσει ότι οι ομιλούσες κεφαλές που θα εμφανίζονται στα παράθυρα θα ανήκουν στον Παπακωνσταντίνου, στον Ραγκούση, στον Χρυσοχοΐδη, άντε και Ευθυμίου, Παπουτσής και Σκανδαλίδης. Το δράμα βέβαια πέφτει στους ευτυχώς, μεγάλους ώμους του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αν η πολιτική είχε μεταγραφές, όπως το ποδόσφαιρο, ο Βαγγέλης θα είχε ακολουθήσει τον Ριβάλντο στο Ουζμπεκιστάν. Τέλος πάντων, μη σας παιδεύω, όπως μου εξηγεί κάποιος από το περιβάλλον του, περιμένει να βεβαιωθεί ότι όντως η μπίλια κάθεται στον Γιώργο και μετά θα εμφανιστεί ως στρατιώτης της παράταξης, με όπλα και εξάρτυση, έτοιμος για τη μάχη. Και μετά σου λένε ένα «στο κάτω κάτω νέος άνθρωπος είναι ο Βαγγέλης, έχει όλο τον χρόνο μπροστά του.»
Ναι. Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά.
••••
Πάμε τώρα στους άλλους. Φανταστείτε με να συζητώ με αυθεντικό ντοράκι, έχοντας τα χέρια στις τσέπες και το κεφάλι σκυφτό, με ελαφρά κλίση που δείχνει συγκατάβαση. Λοιπόν η Ντόρα φεύγει για μεγάλες διακοπές, δηλαδή πηγαίνει Παρίσι για μία σύνοδο με την οποία δεν ασχολείται κανείς και συνεχίζει με μακρά επίσκεψη στη Νέα Υόρκη για τα Ηνωμένα Έθνη. Κάποια στιγμή, ίσως πολύ σύντομα, θα κάνει μία δήλωση-διάγγελμα με την οποία θα δίνει στήριξη στον Καραμανλή, αλλά ουσιαστικά θα απευθύνεται «στον κόσμο της παράταξης». Η ίδια λέει στο περιβάλλον της πως οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και αυτήν τη στιγμή το αποτέλεσμα θεωρείται αμφίβολο. Αυτό δεν της χαλάει και τόσο τη διάθεση αφού εκτιμά ότι πλησιάζει η ώρα που ο κύριος Κώστας πρέπει να τα μαζεύει και να παραδώσει το μαγαζί. Το ίδιο περίπου πιστεύει και ο Αβραμόπουλος, αλλά λέει κάτι περίεργα που καλούν όσους ενδιαφέρονται για τη διαδοχή να κοιτάξουν πίσω τους μήπως τους έρχεται καμιά Siemens.
••••
Προσωπικά δεν βρίσκω καθόλου μεσαιωνική την αντίληψη που ήθελε τη Μάρα εκεί που πήγε: στο σπίτι της. Είναι, βέβαια, σκληρός ο ρόλος της κυρίας υπουργού. Πρέπει να έχεις περιποιημένο μαλλί, πάντα κάτι έτοιμο στο σπίτι για να προσφέρεις, αλλά παλαιότερα τα πράγματα ήταν πιο σκληρά, ήσουν υποχρεωμένη να συναναστρέφεσαι άλλες κυρίες υπουργών, να παρακολουθείς θεάματα, να κάνεις φιλανθρωπίες. Μόνο που κανένας δεν είπε στη Μάρα να πάει σπίτι της. Υπάρχουν χιλιάδες άλλες δουλειές για να κάνει, αρκεί ο σύζυγός της να μην έχει την πολιτική εποπτεία των εργοδοτών της. Αν, για παράδειγμα, ο Θόδωρος γίνει υπουργός Ανάπτυξης, η Μάρα δεν δύναται να δημιουργήσει εταιρεία συμβούλων σε αναπτυξιακά προγράμματα. Βέβαια τώρα υποθέτω πως το ζεύγος θα αποκτήσει οικονομικό πρόβλημα, αφού έχει δόσεις για στεγαστικά να τρέχουν, αλλά αν ζοριστούν σε μερικά χρόνια θα τους έχουν μείνει τα σπίτια.
••••
Κάποιοι τύποι, που λέτε, με μερική απασχόληση στη Ρηγίλλης και μόνιμη στο Κολωνάκι έλεγαν πως η απόφαση της Μάρας δείχνει ότι ο Θοδωρής ανησυχεί. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που δεν αδικούν την αλήθεια. Ο Ρουσόπουλος πιστεύει (το λέει και ανοιχτά) ότι έχει γίνει στόχος και μάλιστα εκνευρίστηκε από τα υπονοούμενα που αφήνει το Mega για την εμπλοκή του στα της καλής μονής. Επίσης γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ότι οι πολιτικές φιλίες είναι σαν τα σπίρτα: μπορεί να τα κρατάς κάπου φυλαγμένα στο σπίτι, αλλά σε ώρα ανάγκης θα τα κάψεις ολόκληρα.
••••
Τέλος πάντων, επειδή έχω μία έκλαμψη εργατικότητας, μία πρωτοφανή ροπή προς το ρεπορτάζ, έκανα πέτρα την καρδιά μου και τηλεφώνησα σε έναν υφυπουργό που ήταν φίλος μου πριν καν εκλεγεί βουλευτής. Τώρα νομίζω πως δεν θέλει ο ένας να ξέρει τον άλλον. Του ζήτησα να μου αναλύσει τα σχέδια του Μουρίνιο της πολιτικής, του Κώστα Καραμανλή. «Το μόνο που μας έχει απομείνει, Προκόπιε, είναι να πάμε σε μεγάλες συγκρούσεις προκειμένου να πάρουμε πάλι κοντά μας το κομμάτι της κοινωνίας που περιμένει μεταρρυθμίσεις και νέο τοπίο. Ο ΟΣΕ και η Ολυμπιακή είναι στην πραγματικότητα δύο πολύ βολικές καταστάσεις. Η σύγκρουση με τα συνδικάτα θα συσπειρώσει τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και ο Καραμανλής θα ανακτήσει το προφίλ του μεταρρυθμιστή». Εδώ είναι το καλύτερο, προσέξτε τι μου λέει το παλικάρι με το χαρτοφυλάκιο κάτω από τη μασχάλη: «Εγώ, Προκόπιε, θέλω έναν ανασχηματισμό τώρα για να σηκωθώ να πάω σπίτι μου, να είμαι κοντά στην περιφέρεια για τις εκλογές. Άκουσα έναν επικοινωνιολόγο που μου πρότεινε να κρατάω χαμηλό προφίλ, αλλά το παράκανα, χάθηκα και από την περιφέρεια μου. Πιστεύω ότι και άλλοι θέλουν να φύγουν με ανασχηματισμό, καθώς αν το Μαξίμου πάει σε συγκρούσεις, θα αναγκαστούμε να βραχούμε όλοι μας». Μιλάμε για τεράστια πολιτικά μυαλά, έτσι; Δεν είναι πλάκα, γιατί το στοίχημα της Ολυμπιακής μάλλον θα τους βγει. Απ’ ό,τι μαθαίνω κάποιοι κακομοίρηδες εμίρηδες από το Κατάρ διατηρούν ακόμα ζεστό το ενδιαφέρον τους αν και λογικά θα ζητήσουν και κάτι ακόμα, ας πούμε την είσοδο σε κάποια λιμάνια. Ως κυβέρνηση ελπίζουμε όλα αυτά να ανακοινωθούν σε επίσημη επίσκεψη του Καραμανλή στο Κατάρ. Μέχρι εκεί. Σχεδιασμός πέραν του Απριλίου δεν υπάρχει.
••••
Και τώρα κάτι χαριτωμένο για το τέλος. Το blog του «Αντί» έγραψε ότι το Μαξίμου έχει αρχίσει να προσεγγίζει bloggers προκειμένου να επηρεάσει το κλίμα που φτιάχνεται στο δίκτυο. Ισχύει αν και δεν είναι ακριβώς έτσι. Έχει προσεγγιστεί μεγαλοδημοσιογράφος που ελέγχει δημοφιλές blog (τα έχουμε ξευτελίσει όλα, έτσι;) προκειμένου να γράφονται όμορφα πράγματα για το Βατοπέδι και κατά του Κοντομηνά. Επίσης στήνεται ένας στοιχειώδης μηχανισμός με golden boys, που θα έλεγε και ο Πολύδωρας, προκειμένου, όντως, να στηθεί ένα δίκτυο blogs γιατί βλέπουν το ΠΑΣΟΚ, διά του Καρχιμάκη, να έχει αποκτήσει ικανοποιητικό έλεγχο του χώρου. Και επειδή μέχρι στιγμής τα γαλάζια παιδιά επιδίδονται σε χαζομάρες στο Facebook, τώρα που στο παιχνίδι επιτρέπονται και οι κλωτσιές, βάλτε το laptop στα πόδια και ετοιμαστείτε να απολαύσετε το θέαμα. Μην ανησυχείτε, έχει λάσπη για όλους!


Σχολιάστε εδώ