XΡΗΜΑτιστήριο

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 313,1 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 40,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, κέρδη σημείωσαν αυτοί των Τραπεζών, Πρώτων υλών και Βιομηχανικών προϊόντων, ενώ απώλειες κατέγραψε μόνο εκείνος των Χημικών, ο οποίος υποχώρησε οριακά κατά 0,02%. Την επομένη οι επενδυτές προχώρησαν αρχικά σε ρευστοποιήσεις με σκοπό την κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών και στη συνέχεια σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, κυρίως σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.276,56 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο 0,05%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 215,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 ήταν προσυμφωνημένες. Από τις μετοχές του 20άρη εντυπωσιακή άνοδο για ΔΕΗ, Κύπρου, Coca-Cola, αξιοσημείωτη για Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και θετικό κλείσιμο για Τιτάνα, Πειραιώς, Eurobank. Στον αντίποδα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Ταχ. Ταμιευτήριο, σοβαρές οι απώλειες για την Intralot και αρνητική μεταβολή για ΟΠΑΠ, Εθνική. Τέλος αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Αγροτικής, Μυτιληναίου και Alpha Bank. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η σημαντική υποχώρηση των διεθνών αγορών επηρέασε αρνητικά και την εγχώρια επενδυτική ψυχολογία, καθώς το θρίλερ γύρω από το μέλλον της Lehman Brothers ώθησε χαμηλότερα τις μετοχές των τραπεζών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.213,54 μονάδες, μειωμένος κατά 1,92%, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 24,8 αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,51%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 1,32% και ο FTSE/80 έκλεισε με πτώση 1,60%. Την επομένη, η ανυπαρξία εγχώριων ειδήσεων και επιχειρηματικών deal, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης και της πιστωτικής κρίσης στα εταιρικά κέρδη διεθνώς, οδήγησε τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις τραπεζικών κυρίως μετοχών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.131,60 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,55%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 255,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 14,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 38 ενισχύθηκαν, 198 υποχώρησαν και 46 παρέμειναν αμετάβλητες.

> Υπεραισιόδοξος, αδαής, ή γνωρίζει κάτι εκ των έσω; Σε μια περίοδο αρνητικών εκθέσεων από πλευράς αναλυτών, συνεχών υποβαθμίσεων στην τιμή στόχο της μετοχής και απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος ιδίων μετοχών από πλευράς εταιρείας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων της ΑTEbank προέβη σε αγορά 10.000 μετοχών συνολικής αξίας 22.900 ευρώ. Γιατί άραγε;

> Βρε τι σου κάνουν οι «ευεργετικές» διατάξεις! Μέχρι και έκτακτη γενική συνέλευση αναμένεται να πραγματοποιήσει η ΓΕΚΕ, με θέμα την υποβολή επενδυτικού προγράμματος στο υπουργείο Οικονομίας και κάλυψη ιδίας συμμετοχής αξίας 2.947.111,48 ευρώ, για την υπαγωγή της στον Ν.3299/2004.

> Αυξάνουν τόσο τους τζίρους τους όσο και τις ζημίες τους! Σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εγχώριο ξενοδοχιακό κλάδο, 461 παρουσίασαν κερδοφόρο δραστηριότητα, ενώ 334 ζημιογόνο κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση.

> Βουλιάζουν αργά αλλά σταθερά! Άλλη μια εισηγμένη εταιρεία, η οποία με αφορμή την αύξηση των χρεωστικών τόκων και την επιδείνωση των οικονομικών της δεικτών εξετάζει ακόμα και τη ρευστοποίηση παγίων της. Η αναφορά μας στη διοίκηση της Κυριακίδης Μάρμαρα.

> Μειώνονται οι εισηγμένες εταιρείες της «βασικής» αγοράς του ΧΑ, καθώς οι νέες προτιμούν, ελέω χαλαρών προϋποθέσεων, την εισαγωγή τους στην Εναλλακτική, ενώ οι υπάρχουσες αποχωρούν, λόγω υψηλού κόστους, από το ταμπλό της Σοφοκλέους. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Νεοχημικής.

> Δύο μέτρα και δύο σταθμά! Με διαφορά μιας μόλις εβδομάδας, το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑ από τη μια αρνήθηκε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Altec και από την άλλη έλαβε υπόψη του σχετικό αίτημα της Μέτκα, γιατί;

> Οι δυνατοί με τους δυνατούς! Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ήταν αυτή που «άρπαξε την μπουκιά μέσα από το στόμα» πολλών τραπεζικών εταιρειών, αποκτώντας την ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών των εισηγμένων στην αγορά αξιών εταιρειών Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.

> Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται πλέον οι ιδιώτες επενδυτές του ΧΑ… Τι και αν οι περισσότεροι τραπεζικοί τίτλοι έχουν επιστρέψει σε επίπεδα παλαιών ετών, τι και αν η κερδοφορία τους έχει υπερδιπλασιαστεί, τι και αν τα P/E είναι πλέον μονοψήφια και οι αποτιμήσεις τους φλερτάρουν με τη λογιστική τους αξία, η διολίσθηση των τιμών τους καλά κρατεί.

> Η έλλειψη απαιτούμενης απαρτίας ήταν η βασική αιτία αναβολής για μια ακόμη επαναληπτική γενική συνέλευση μετόχων εισηγμένης εταιρείας. Ο λόγος για την πολύπαθη Πουλιάδης, στην οποία παρίστατο μέτοχοι που εκπροσωπούσαν ποσοστό 33,46%.

> Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η διόγκωση των ελλειμμάτων, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, κάνουν τους ξένους θεσμικούς αρκετά διστακτικούς στις επενδυτικές στρατηγικές που αφορούν τη χώρα μας, γεγονός που φαίνεται και από τις υψηλές διασφαλίσεις που ζητούν στις αγορές ομολόγων, εκτοξεύοντας έτσι τα ελληνικά spread στα ύψη.

> Η κοινή πλατφόρμα μεταξύ ΧΑ και ΧΑΚ, για την οποία χύθηκε πολύ μελάνι, χρόνος και χρήμα, αποτελεί πλέον άλλη μια από τις «αστοχίες» του κύριου Καπράλου, καθώς η αυξημένη φορολογία των μερισμάτων και η φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών αναμένεται να ευνοήσει περισσότερο τις συναλλαγές μέσω του κυπριακού χρηματιστηρίου.

> Με άλλοθι τα προβλήματα δανειοδότησης! Την ίδια περίοδο που η «κεντρώα», όπως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται, ελληνική κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί «τους πάντες και τα πάντα», η αντίστοιχη «καπιταλιστική» της Αμερικής προχωρά σε «κρατικοποίηση» των τραπεζών Fannie Mae και Freddie Mac.

> Απόκλιση μεταξύ της τρέχουσας αποτίμησης και της τιμής που θα ήθελε να πωλήσει το ελληνικό Δημόσιο καταγράφει μεταξύ άλλων και η Attica bank, καθώς μπορεί τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα να είναι αισιόδοξα, όμως υπολείπονται κατά πολύ από τα έσοδα που προσβλέπει για την πώληση του 38%.

> Μέση κεφαλαιοποίηση εξαμήνου, εμπορευσιμότητα και διασπορά… καθορίζουν τις εξελίξεις! Προθεσμία έως το τέλος του μήνα έχουν οι εισηγμένες εταιρείες που θέλουν να βελτιώσουν κάποια από τα κριτήρια παραμονής ή μετάταξής τους σε άλλη κατηγορία του ΧΑ. Κίνδυνος υπάρχει για τις μετοχές των εταιρειών ATEbank, Iατρικό Αθηνών, Εμπορική Τράπεζα, Τιτάν, Ελλ. Καλώδια κ.ά.

> Στοχοποιούν το εγχώριο retail με συντελεστές που φτάνουν στα ύψη! Για μια ακόμη φορά οι έλληνες μικροεπενδυτές αναμένεται να είναι οι μεγάλοι χαμένοι της φοροεπιδρομής στο ΧΑ (βλέπε επιβολή φόρου υπεραξίας μετοχών και αύξηση φορολογίας μερισμάτων). Πάντως ακόμα και μετά την υπαναχώρηση της τελευταίας στιγμής, που αφορά τον συμψηφισμό των ζημιών στον φόρο υπεραξίας, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μεγάλο, καθώς αντί ο φόρος να υπολογίζεται άπαξ του έτους και να γίνεται με τη μία η αφαίρεση των ζημιών, θα πρέπει να πληρώνεται κάθε τρίμηνο και οι ζημιές να αφαιρούνται ένα τρίμηνο μετα το κλείσιμο του έτους, ενώ δεν υπάρχει πρόνοια για την περίπτωση που οι ζημιές υπερβαίνουν τα κέρδη.

> 41 δισ. ευρώ είναι πολλά; Οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί των οικονομικών προβλημάτων που έρχονται από το πρόσφατο παρελθόν, σε συνδυασμό με τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και τον αυξημένο κρατικό δανεισμό, αναμένεται να οδηγήσουν και το 2009 σε αυξήσεις πληρωμών για χρεολύσια και τόκους.

>Η υπηρεσία μάρκετινγκ τους μάρανε… Τι και αν οι κινητοποιήσεις του προσωπικού συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, γεγονός που έχει μειώσει τα έσοδα των εταιρειών-μελών της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης πλέον του 50%, η διοίκηση του ΟΛΠ, υπό τον κ. Αναστασόπουλο, το μόνο που κάνει είναι να προχωρά σε οργανωτικές αλλαγές.

> Τι κοινό είχαν μεταξύ τους οι πρόσφατες ανακοινώσεις των εταιρειών Attica Συμμετοχών και Blue Star Ναυτιλιακή ΑΕ, που σχετίζονταν με τη νέα διεύθυνση των γραφείων τους; Μα θέλει και ρώτημα; Τη διεύθυνση… «Λεωφόρος Συγγρού 123-125 & Τορβά 3».

> Από τα ενδιαφέροντα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας και η διακοπή κάλυψης της Attica Συμετοχών που ανακοίνωσε η Citi, καθώς, όπως αναφέρει, μετά την εξαγορά της από τη Marfin Investment Group, το free float της μετοχής είναι περιορισμένο.

> Αλήθεια, τι δουλειά έχει ένα τραπεζικό στέλεχος στη μετοχική σύνθεση μιας προς εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου εταιρείας; Η αναφορά μας στον κύριο Χρήστο Σκλαβούνη της UBS, που φέρεται να ελέγχει το 12% της Performance.

> Αναδιπλώθηκε η κυβέρνηση λόγω της δυσαρέσκειας των τραπεζιτών… Η δήμευση των αδρανών λογαριασμών ξεσήκωσε τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, που από τη μια επωφελούνται λογιστικά των τόκων και από την άλλη σημειώνουν κέρδη από τη χρέωση εξόδων.

> Για να δούμε αν πελατεία, φήμη και επωνυμία αναμένεται να αποτελούν πλέον περιουσιακά στοιχεία μιας επιχείρησης; Αυτό τουλάχιστον επικαλείται η μητρική εταιρεία Κεράνης προκειμένου να μπλοκάρει, μέσω δικαστικής απόφασης, την τρίτη κατά σειρά διαδικασία πλειστηριασμού των παγίων της Κεράνης Συμμετοχών.

> Αρνητικές συνέπειες και στην αγορά αυτοκινήτου! Με «διαπραγματευτικό ατού» την αυξημένη συμμετοχή των εσόδων από τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης και ΦΠΑ οχημάτων στο σύνολο των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων κατέθεσε τις ενστάσεις του σχετικά με την επιβολή τεκμηρίων.

> Πολύ ή λίγο… η αγορά και όχι η εταιρεία είναι αυτή που θα το κρίνει! Στο 51,28% ανήλθε πάντως το τελικό ποσοστό κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, της επιχείρησης Ιντεάλ.

> Τι περίεργοι συνειρμοί; Από την Alitalia… στην Αegean, από τον Ιταλικό… στον «εν ευθέτω χρόνω εκκολαπτόμενο» ελληνικό εθνικό αερομεταφορέα. H αναφορά μας στον κ. Giovanni Matassa που ανέλαβε μεσοβδόμαδα καθήκοντα εμπορικού διευθυντή στην εγχώρια εταιρεία.

> Πιάστηκαν αδιάβαστες… Παρά τις εκ του αντιθέτου εξαγγελίες της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, όπως επισημαίνουν τα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρατηρείται πλέον μεγάλη έξαρση στις απάτες κατά τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

> Αναζωογόνηση του κλάδου της διαχείρισης κεφαλαίων ή μείωση του λειτουργικού κόστους των εταιρειών; Η εκ νέου αναδιάρθρωση των τμημάτων του ομίλου της Πειραιώς, με τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων του Asset Management και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αναμένεται να οδηγήσει σε απολύσεις.

> Μπορεί η εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών να έχει στις τάξεις της μεγάλο αριθμό εναλλακτικών παρόχων, με αποτέλεσμα οι εξαγορές και συγχωνεύσεις τους να αποτελούν πλέον μονόδρομο, όμως ο πρόεδρος της αρμόδιας εποπτικής αρχής, ήτοι Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, δεν νομιμοποιείται να «οδηγεί» προς τα εκεί τις εξελίξεις.

> Με αφορμή την αναπάντεχη και καθ’ όλα ισχυρή επιβράδυνση που σημείωσε η τουρκική οικονομία στο β΄ τρίμηνο του έτους, καθώς η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι 6,7% στο αμέσως προηγούμενο, ρωτάμε τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου αν θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες, αναμένεται να επηρεάσουν την πιστωτική επέκταση και να μειώσουν τις επενδύσεις στη γείτονα χώρα;

> Περίπου 5 δισ. ευρώ αναζητούν τον «μάγο τους»! Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα, η «γαλάζια διακυβέρνηση» αναμένεται να κάνει χρήση της παλιάς και δοκιμασμένης μεθόδου των λογιστικών αλχημειών.

> Αυτά κάνουν οι «δημόσιες σχέσεις»… Κάθε χρόνο και καλύτερες οι εκτιμήσεις του γερμανικού επενδυτικού οίκου Deutsche Bank για τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών Alapis, Σαράντης, Βωβός και Intralot, που πήραν μέρος στο Greek Show που οργάνωσε στο Λονδίνο η εν λόγω τράπεζα.

> Τον Οκτώβρη ο λογαριασμός, το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβρη η πληρωμή… Προ των πυλών και το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων στους περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους καλούνται να το εξοφλήσουν εφάπαξ στις τράπεζες ή στις εφορίες.

> Από τη στιγμή που οι προσθήκες στην έκθεση του ΔΣ της εταιρείας δεν επιφέρουν καμία απολύτως μεταβολή, τότε γιατί «έτρεξαν» προκειμένου να εκδώσουν άμεσα τη νέα εξαμηνιαία οικονομική έκθεση επισκόπησης του ορκωτού ελεγκτή; Το ερώτημα απευθύνεται στην εισηγμένη εταιρεία Mύλοι Λούλη.

> Είναι και αυτό… έργο της κυβέρνησης Καραμανλή! Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την ελληνική οικονομία και απασχόληση, στα δύο εκατομμύρια ανέρχονται οι Έλληνες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ένας συνταξιούχος στους τέσσερις και ένας άνεργος στους τρεις έχει εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά λίγο πιο «κομψά», και τα αποτελέσματα των ερευνών του Eurofound, το οποίο κάνει λόγο για σκληρά εργαζόμενους, αλλά λιτά αμειβόμενους Έλληνες.

> Τι θέλει να πει άραγε ο «ποιητής»; Με μια μέθοδο που διεκδικεί παγκόσμια πρωτοτυπία ο κ. Βωβός «αποτίμησε» ότι κάθε ακίνητο που θα προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του αναμένεται να προσδίδει στη μετοχή του ένα επιπλέον ευρώ.

> Το 25% της συνολικής κερδοφορίας τους παρακαλώ… Σωσίβιο στα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα των εγχώριων τραπεζών παρείχαν για μια ακόμη φορά οι αλλοδαπές συμμετοχές και οι διεθνείς τους δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα 500 εκατ. ευρώ.

> Εκ του ασφαλούς, χωρίς κόπο, άνευ στρατηγικής, με τις σίγουρες και βέβαιες αυξήσεις των τιμολογίων, «κοινωνικών» και μη! Για πολλοστή φορά ο κρατικά διορισμένος και παχυλά αμειβόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι η ζημιογόνος πορεία της επιχείρησης είναι αναστρέψιμη. Η Moody’s πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζεται τα φιλόδοξα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρικής δομής με τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών μεταφοράς και διανομής, γι’ αυτό και υποβαθμίζει τις προοπτικές της πιστοληπτικής της ικανότητας από σταθερές σε αρνητικές, ενώ ο οίκος σύνθεσης δεικτών FTSE αναμένεται να αφαιρέσει τη μετοχή της και από τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300.

> Πού φτάσαμε; «Φιλί ζωής» για τη βορειοελλαδίτικη κατασκευαστική εταιρεία Θεμελιοδομή αποτελεί η απόφαση που έλαβε το Τριμελές Εφετείο της Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή της στο άρθρο 45 του ν. 1892/90, καθώς οι συνολικές της υποχρεώσεις προς τράπεζες, ΙΚΑ, εφορία, προμηθευτές και προσωπικό, ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

> Οι «μεγάλοι», οι «ισχυροί», οι «έχοντες και κατέχοντες» των κατασκευών, των τραπεζών, των συμβούλων, των μελετητών, των νομικών, των συμβολαιογράφων, είναι αυτοί που κερδίζουν κατά αποκλειστικότητα και από το νέο εφεύρημα της γαλάζιας διακυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από τις συμπράξεις δημόσιου με ιδιωτικό τομέα.

> Η επικείμενη αίτηση επαναδιαπραγμάτευσης της μετοχής τη μάρανε… Την ίδια στιγμή που το σύνολο των εγχώριων εισηγμένων εταιρειών ανακοινώνει τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα του 2008, η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής, ελέω ενοποίησης με τη θυγατρική της TOUSA, μας ενημερώνει σχετικά με τις ζημίες του 2007. Πάντως, από την επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναβολή της λήψης απόφασης σχετικά με την απαλλαγή των μελών του ΔΣ και του ορκωτού ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2007…

> Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση καθώς οι οικογένειες των βασικών τους μετόχων έχουν πολλούς ανοικτούς λογαριασμούς! Στα 18,5, από τα 19,7 ευρώ που ήταν πριν, περικόπτει η Marfin Analysis με έκθεσή της την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Motor Oil.

> Τα νομικά τερτίπια έλαβαν τέλος… Μετά την «ετυμηγορία» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που είχε να κάνει με την επιστροφή δικογραφίας που σχετίζεται με εισηγμένο επιχειρηματία του κλάδου του ιχθυοκαλλιεργειών στην ομάδα των επενδυτών που δικαιώθηκε δικαστικά στον Άρειο Πάγο, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις τόσο για τη μετοχή της εταιρείας όσο και για τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία που άλλαξαν πρόσφατα χέρια.

> Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν και οι σκοπιμότητες της επιλογής τους… Μετά την πρόσφατη αλλαγή του κανονισμού των over-the-counter συναλλαγών, που οδήγησε στον δανεισμό τίτλων χωρίς τη δήλωση όρων και στην παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας για αγοραπωλησίες intraday, η JP Morgan προχώρησε ήδη στις πρώτες κινήσεις της.

> Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, καθώς η μείωση του αγροτικού εισοδήματος αναγκάζει πλέον τους νέους να εγκαταλείπουν την παραγωγική διαδικασία… Ξεκίνησε την Παρασκευή στο συνεδριακό κέντρο Τεχνόπολις, το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών με βασικό θέμα την πορεία του αγροτικού κλάδου μετά το 2013. Μεταξύ των ομιλητών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρμόδιος υπουργός και έξι ευρωβουλευτές. Μέγα χορηγοί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς (!) που επιχειρεί δυναμική διείσδυση στον αγροτικό τομέα και ειδικά στους νέους που αριθμούν πάνω από 10.000 μέλη και κινούνται ως επί το πλείστον εκτός ΠΑΣΕΓΕΣ.

> Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από την πρόσληψή της… Με τις «συνήθεις» φιλοφρονήσεις για την προσφορά της και τα γνωστά «ευχολόγια» για τα μελλοντικά της σχέδια αποχώρησε από τη θέση της οικονομικής διευθύντριας της εταιρείας Νίκας η κ. Χριστίνα Παπανδρέου.

> Από το Βατοπέδι, στους Δήμους Μενεμένης, Κορδελιού, Πυλαίας και Μίκρας! Με μια κίνηση εντυπωσιασμού και προσπάθειας αλλαγής της ατζέντας, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προχώρησε στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με τους τέσσερις δήμους της Θεσσαλονίκης.

> «Τελευταία και καταϊδρωμένη» η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναζητήσει στρατηγική συνεργασία για την περαιτέρω ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής και των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών του ομίλου σε Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη και Τουρκία.

> Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών, επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε τον πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, που τυγχάνει να είναι διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ και πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑ, αν είναι θεμιτό με αυτήν την τριπλή του ιδιότητα να βάζει μία από τις υπηρεσίες του να «οργανώνει – πληρώνει» μια τέτοιου είδους εκδήλωση;

> Ο βραχυχρόνιος τραπεζικός δανεισμός είναι για πολλοστή φορά ο βασικός λόγος που μια ακόμη εισηγμένη επιχείρηση προχώρησε στη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου! Η αναφορά μας στην Πήγασος Εκδοτική και τη «συνεργασία» της με την

Alpha Bank.

> «Τσάμπα πράγμα»! Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ΑΧΟΝ Συμμετοχών, σε 362,6 και όχι 509 εκατ. ευρώ, ήτοι 297,5 εκατ. ευρώ οι μακροπρόθεσμες και 65,1 εκατ. ευρώ οι βραχυπρόθεσμες, ανέρχονται οι συνολικές ενοποιημένες τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου.

> Σε αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια προχώρησε ο ΟΠΕΚ, γεγονός που οδήγησε στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Το δολάριο επέστρεψε στα υψηλότερα επίπεδα των ένδεκα μηνών έναντι του ευρώ και στα υψηλότερα έτους έναντι των βασικών ισοτιμιών. Απώλειες κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού και των άλλων μετάλλων στις διεθνείς αγορές.


Σχολιάστε εδώ