Όταν οι βουλευτές απαξιώνονται από μόνοι τους…

Σε τραγέλαφο μετατράπηκε η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Το έργο που παίχτηκε στην Ολομέλεια είχε αρχικά στοιχεία θρίλερ, εξελίχτηκε σε «Μεγάλο παζάρι» και κατέληξε σε κωμωδία… Στο… παζάρεμα θα λέγαμε ότι, ως συνήθως, όλα τα λεφτά τα πήρε ο Αλογοσκούφης, ενώ οι γαλάζιοι «αντάρτες» αναγκάστηκαν, κατόπιν υποδείξεων, συμβουλών και επικράτηση ψυχραιμότερων σκέψεων, να διαλέξουν την… κουρτίνα, με πιθανό τον κίνδυνο να κρύβει πίσω της μόνο το «ζονκ»…

ν«Την ευθύνη για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στην κάλπη την έχει εκείνος που προκαλεί τις εκλογές, όχι εκείνος που ψηφίζει κατά πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική συνείδηση», προειδοποιούσε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος τον υπουργό Οικονομικών, προϊδεάζοντας ότι θα καταψηφίσει την κατάργηση του αφορολόγητου. Από κοντά και ο Γιάννης Μανώλης: «Προτιμώ να πάω σπίτι μου, παρά να το δεχτώ συνειδητά να συμφωνήσω με μια τέτοια λογική. Δεν σώνεται ο κόσμος με το να φορολογήσουμε με 200 ή 300 ευρώ αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας». Έλεγε μάλιστα ότι αν καταψηφίσει ο Β. Μιχαλολιάκος, τότε εκείνος σκοπεύει να παραιτηθεί από βουλευτής, για να πάρει τη θέση του ο επόμενος στην περιφέρειά του και να σωθεί η παράταξη. Σήμανε συναγερμός, έδρασε το παρασκήνιο και δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστος χρόνος για ν’ αλλάξουν και οι δύο άρδην απόψεις και να ψηφίσουν τελικά το επίμαχο άρθρο 14…

νΜετά τις αόριστες υποσχέσεις του Γ. Αλογοσκούφη ότι θα εξετάσει θετικά τις προτάσεις των βουλευτών και ειδικά αυτήν που αφορά όσους βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης, ο Γιάννης Μανώλης ζήτησε τον λόγο. «Κάντε ησυχία, είναι κρίσιμες στιγμές, μιλάει ο Μανώλης!», ακούστηκε στην αίθουσα.

Γ. Μανώλης: «Θέλω να δηλώσω από τώρα ότι κουράστηκα, απογοητεύτηκα απ’ όλους σας και πολύ σύντομα θα κάνω πράξη αυτό που εγώ θα αποφασίσω. Θα στηρίξω τον Κώστα Καραμανλή αυτήν τη στιγμή και την παράταξή μου, γιατί έχω πονέσει και έχω κλάψει γι’ αυτήν την παράταξη, για όσο διάστημα παραμένω βουλευτής, και θεωρώ ότι μπορεί να είμαι πιο χρήσιμος από την κοινωνία. Και θα κάνω πράξη αυτό που έκανα πρόταση στην κοινοβουλευτική μου ομάδα. Δύο βουλευτικές θητείες».

ν«Θα το ψηφίσω και αυτό το άρθρο», (!) είπε ευθαρσώς και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, προς γενική κατάπληξη. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης που τον αποδοκίμαζε. Με πρώτο και καλύτερο τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Ρέππα:

Δ. Ρέππας: «Το πρόβλημα είναι όταν οι βουλευτές άλλα λένε και άλλα κάνουν! Αυτό να επισημάνετε».

Γ. Σούρλας: «Κύριε Ρέππα, δεν θα είστε εσείς ο κριτής όμως, και αυτόκλητα μάλιστα. Δεν θα είστε εσείς αυτόκλητος υπερασπιστής του Κοινοβουλίου! Είναι δικαίωμά του να εκφέρει την άποψή του».

Β. Μιχαλολιάκος: «Κύριε πρόεδρε, την πολιτική μας στάση και την ψήφο δεν θα την καθορίσουν οι ανάγκες και οι υπαρξιακές δυσκολίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά η ευθύνη μας απέναντι στον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία».

Δ. Ρέππας: «Κοροϊδεύοντας τον λαό! Οι ανάγκες του λαού θα την καθορίσουν».

Β. Βενιζέλος: «Πρέπει να ξέρετε ότι η διαφορά ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία είναι μια κλωστή. Οι τζάμπα μπάγκες της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύφθηκαν, αλλά δυστυχώς με τη σύμπραξή σας!»

Π. Παναγιωτόπουλος: «Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ούτε αγέλη ούτε λόχος. Έχουν άποψη, προσπαθούν για το καλύτερο! Η κυβέρνηση δεν βάζει τον λοχαγό κ. Ρέππα γενικό γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας να μαζεύει τους βουλευτές και να δίνει εντολές δεξιά ή αριστερά!»

Β. Βενιζέλος: «Τι είναι αυτά; Ντροπή!»

Γ. Σούρλας: «Κύριε Παναγιωτόπουλε, να ανακαλέσετε αυτό που είπατε για τον λόχο και για τον κ. Ρέππα».

Π. Παναγιωτόπουλος: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω ότι τιμώ τη διαδρομή του κυρίου Ρέππα στον κοινοβουλευτικό βίο και το ξέρει καλά ο κ. Ρέππας, γιατί ορμώμεθα και οι δύο από την ίδια περιοχή της Ελλάδος, από την Αρκαδία».

Δ. Ρέππας: «Γνωρίζετε ότι σε αυτόν τον κομματικό βαθμό διετέλεσα πολλά χρόνια πριν και έχω ήδη αποστρατευτεί, θα έλεγα, πλέον»…

Π. Παναγιωτόπουλος: «Σε κάθε περίπτωση, εγώ από σήμερα θα τον αποκαλώ ”στρατηγό”, γιατί του αξίζει!»

Δ. Ρέππας: «Ναι, είμαι ο στρατηγός άνεμος!»

νΤη ζοφερή περιρρέουσα ατμόσφαιρα απέδωσε εύστοχα σε μία μόνο φράση ο Βαγγέλης Βενιζέλος: «Η συμπεριφορά του κ. Μιχαλολιάκου και του κ. Μανώλη, αλλά και η σιωπή, η θλιμμένη σιωπή των άλλων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχουν μετατρέψει τον κ. Καραμανλή σε τραγικό πρόσωπο. Ο κ. Καραμανλής είναι αιχμάλωτος όποιου προλάβει. Είναι αιχμάλωτος του κ. Βουλγαράκη, αιχμάλωτος του κ. Ρουσόπουλου, αιχμάλωτος του κ. Παυλίδη, αιχμάλωτος του κ. Μιχαλολιάκου, του κ. Μανώλη, όποιου προλάβει. Και κατά πρωτοφανή τρόπο η Βουλή καλείται τώρα να ψηφίσει το άρθρο 14 εφόσον ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεσμευθεί ότι θα το καταργήσει μετά την ψήφισή του. Αυτό είναι ο απόλυτος διασυρμός της κυβέρνησης και ο απόλυτος ευτελισμός της Βουλής. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Τι θυμίζουν όλα αυτά που έγιναν το μεσημέρι της Πέμπτης; Τους στίχους του Καβάφη «κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις / τούτο προσπάθησε τουλάχιστον / όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις»…

νΑκόμα καλύτερος όμως ήταν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος: «Το ΚΚΕ θα αντισταθεί στη νεοταξική προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία, θα αντισταθεί στον χλευασμό του ρόλου, αλλά και θα προσπαθήσει να προστατέψει και να αναδείξει την ιστορική προσφορά των ανταρτών»! Σούπερ!

νΑλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν πήγε πίσω: «Η εικόνα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είναι τραγική. Θα φορολογηθούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, όταν η ελεύθερη βούληση δύο βουλευτών της πλειοψηφίας είναι αντίθετη. Υπενθυμίζω ότι κυβερνάτε με πλειοψηφία δύο εδρών. Άρα, στην πραγματικότητα, καλείτε εκατοντάδες χιλιάδες ελλήνων φορολογουμένων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών, να πληρώσουν χαράτσι και επιπλέον φόρο, ενώ τους το είχατε αποκρύψει από το προεκλογικό σας πρόγραμμα, τη στιγμή που στο συγκεκριμένο άρθρο έχετε χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχετε χάσει την πολιτική νομιμοποίηση, ασχέτως τι αποτέλεσμα θα έχουν οι εκφοβισμοί που κάνετε».

νΚαι ο Γιάννης Δραγασάκης: «Ο υποψήφιος Πρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ομπάμα, υπόσχεται ένα μέτρο, να βάλει μια ειδική φορολογία για όσους έχουν πάνω από 250.000 εισόδημα τον χρόνο. Σε όλες τις κυβερνήσεις κάτι ψάχνουν, κάτι να κάνουν γι’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία τι κάνει; Συγκαλύπτει. Όχι απλώς δεν φορολογεί, κρύβει ότι έχουμε κοινωνικές ομάδες που δεν πληρώνουν φόρο στην Ελλάδα, οι εφοπλιστές, η Εκκλησία που αποδεικνύεται και ένας μεγάλος επιχειρηματίας και διάφοροι άλλοι μεγάλοι φοροφυγάδες».

νΣτον πλήρως ανακαινισμένο βρεφονηπιακό σταθμό της Βουλής, που ιδρύθηκε επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη, έγινε ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, με τη συμμετοχή φέτος περισσότερων παιδιών από κάθε προηγούμενη χρονιά. Επέκταση των αιθουσών, τεχνική ανακαίνιση και αισθητική βελτίωση των χώρων, ενίσχυση και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, εμπλουτισμός του παιδαγωγικού υλικού, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης παιδαγωγικής, είναι παρεμβάσεις που έκαναν ειδικοί επιστήμονες και τεχνικοί, προκειμένου να διαμορφώσουν το πιο κατάλληλο περιβάλλον για τα βρέφη και τα νήπια που φιλοξενούνται στον σταθμό. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας κατάφερε να παραδοθεί στον ελάχιστο δυνατό χρόνο ένας χαρούμενος, λειτουργικός χώρος για τα παιδιά των υπαλλήλων της Βουλής, των δημοσιογράφων του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, αλλά και των βουλευτών και των πρώην βουλευτών. Να γιατί έχουν δίκιο εκείνοι που έλεγαν και λένε ότι ο Σιούφας έπρεπε να είναι ο «Λιβάνης του Καραμανλή» και τότε σίγουρα η κυβέρνηση θα ήταν σε καλή ρότα.


Σχολιάστε εδώ