ψιθυριστά

«Xατζηδάκια μ’, Θοδωράκια μ’, εσείς τρώτε και πίνετε κι εμένα με τρώει η αρκούδα». Τον στίχο του Διονύση Σαββόπουλου θυμήθηκαν ορισμένοι στη Θεσσαλονίκη. Χλιδή, αυτοκίνητα πολυτελείας, πολιτικοί, ορισμένοι δημοσιογράφοι -όχι όλοι- και συνδικαλιστές στον ίδιο παρανομαστή. Τι να πιστέψεις, αφού οι κατήγοροι είναι ίδιοι κι απαράλλαχτοι με τους κατηγορούμενους;

Και όπως είπε και παριστάμενος καλός συνάδελφος, «εκείνο που διασώζει τους δακτυλοδεικτούμενους είναι το γεγονός ότι εκείνοι που τους καρφώνουν με το δάχτυλο είναι χειρότεροι και περισσότερο εκτεθειμένοι»…

Πάντως, ουσιαστικά, αυτό το πανηγυράκι δεν έχει πλέον καμία σημασία για τη συμπρωτεύουσα. Απλώς σημείο συνάντησης εκείνων που δεν μπορούν να συναντηθούν στην Αθήνα είναι. Είναι κάτι σαν… ξενοδοχείο εραστών που βρίσκεται εκτός Αθηνών και πηγαίνεις με τη φιλενάδα σου για να μη σε δει κανένα μάτι. Καλύτερα να καταργηθεί αυτή η άνοδος των μυρίων. Και να γίνεται μόνο η έκθεση, χωρίς τα συνακόλουθα, που μόνον αστεία είναι…

Eντάξει, θεσπίσθηκε ο κώδικας προστασίας των καταναλωτών στις συναλλαγές τους με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας… Ωστόσο, εδώ δεν υπακούουν οι εταιρείες στους κανόνες της νομιμότητας, σε κώδικες προστασίας θα υπακούσουν; Μάλλον θα πρέπει να υπάρχει αυτόματος μηχανισμός καταγγελιών, όπου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο καταναλωτής να βρίσκει το δίκιο του και να αποζημιώνεται.

Στα αζήτητα το 15,5% των εμπορικών μαγαζιών στο κέντρο της Αθήνας. Η άλλοτε εμπορική γειτονιά φαίνεται να έχει παραδοθεί στο παρεμπόριο και τους συμπαθητικούς κατά τα λοιπά αλλοδαπούς που πουλούν την πραμάτεια τους όπως στα παζάρια της Ανατολής. Κάτι πρέπει να γίνει για τον ανταγωνισμό και το υγιές εμπόριο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η κατάρρευση της περιοχής θα είναι ολοκληρωτική και οι συνέπειες οξύτατες.

Η μοναδική λύση για να… συγχωρεθεί η κυβέρνηση είναι να ζητήσει τη βοήθεια του Πάπα… Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπου και να σταθεί, όπου και να πάει, ζητάει συγγνώμη. Όπως πρόσφατα, από θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από… κληρικούς… Εμάς που μας… βιάζουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια ποιος θα μας ζητήσει συγγνώμη;

Ευτυχώς που υπήρχαν και οι δημοσκοπήσεις αλλά κι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και έτσι δεν έλειψαν τα θέματα για τις σελίδες των εφημερίδων και τα τηλεοπτικά δελτία το δύσκολο καλοκαίρι. Μάλιστα θα ‘λεγε κανείς ότι γι’ αυτόν τον λόγο… εφευρίσκονται…

Θα κηρυχθεί εθνικό πάρκο, λέει, ο Υμηττός. Δηλαδή τι, θα γίνει εθνικό πάρκο ό,τι απέμεινε;

Το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζει, λέει, νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο το νέο ΔΙΚΑΤΣΑ θα ελέγχει απλώς τη γνησιότητα των πτυχίων. Δηλαδή στην ουσία θα γίνονται όλα με αυτοματοποιημένη διαδικασία. Ωραιότατα όλα αυτά. Μπράβο… Θα ανακουφισθούν ορισμένοι…

Το κόστος της ζωής των πολιτών είναι το άλυτο για την κυβέρνηση πρόβλημα το οποίο συνεχώς διογκώνεται και κανείς δεν γνωρίζει πού θα φθάσει η όλη κατάσταση. Θα πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα, αλλά δεν φαίνεται να έχει κανείς την πολιτική βούληση να στενοχωρήσει ορισμένους για να ικανοποιήσει τους περισσότερους. Γιατί οι λιγότεροι είναι εκείνοι που πάντα κάνουν κουμάντο…

Έως και… δέκα φορές μετά την εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει σημειωθεί «νέος κύκλος εσωστρέφειας». Κατ’ ουσίαν δεν έχει τελειώσει ποτέ. Τα κόμματα και οι ηγέτες τους κάνουν τους κύκλους τους. Καμιά φορά… γύρω από τον εαυτό τους…

Έχουν εισηγηθεί, λέει, στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε περιοδείες και συσκέψεις στα υπουργεία και στους οργανισμούς. Μια σύσκεψη σε κάθε υπουργείο και οργανισμό θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω και μάλιστα ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να θέσει χρονοδιαγράμματα για να ολοκληρωθούν ορισμένοι στόχοι της κυβέρνησης που είχε ειπωθεί ότι θα υλοποιούνταν κατά προτεραιότητα και δεν έγινε τίποτε…

Τελικά, όσο προχωράει αυτή η ιστορία με τις ανοησίες των Σκοπιανών, τόσο οι έλληνες πολίτες και όχι μόνον θα αγαπούν ετεροχρονισμένα τον Μιλόσεβιτς… Τι θα χάναμε άραγε τότε αν είχαμε μοιρασθεί την πίτα των ανοήτων με τους γείτονες; Τίποτε, είναι σίγουρο. Απλώς θα τρέχαμε σε διάφορες συναντήσεις για να επιτευχθεί η ειρήνη στην περιοχή… Και το μόνο που ενοχλεί είναι πως με τη βλακεία και την προκλητικότητα των γειτόνων τέτοιες σκέψεις φαντάζουν πλέον τελείως φυσιολογικές…

Τι γνωρίζουν οι νέοι από τη νεώτερη ιστορία του τόπου; Τίποτα. Μου το θύμισαν τα παιδιά που κοιτώντας μια εφημερίδα που δημοσιεύει ντοκουμέντα για την αποστασία του 1958 ρωτούσαν «τι είναι αποστασία, μπαμπά;». Tι να τους πει και τι να τους εξηγήσει ο έρμος, όταν μάλιστα η επωδός των νεαρών είναι μία και μόνιμη: «Ε, και;»… Άδικο έχουν τα παιδιά;

Αν μετρήσουμε πόσες φορές τα Μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει για πρόωρες εκλογές θα χάσουμε τον μπούσουλα. Δεν είναι δυνατόν κάθε τρεις και λίγο να διαψεύδεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών, γιατί πλέον το θέμα καταντά γελοίο…

Δεν είναι και τόσο θελκτικό το θέαμα ενός υπουργείου, όπως αυτό του Πολιτισμού, που δεν πληρώνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις γιατί δεν έχει χρήματα. Και, πράγματι, πολιτισμός χωρίς χρήματα δεν γίνεται. Ωστόσο, εντελώς ανθρώπινα και εντελώς… οπισθοδρομικά θα λέγαμε πως όταν είναι να κόψεις χρήματα από κάπου… το πρώτο που σου ‘ρχεται στον νου είναι ο πολιτισμός, προκειμένου π.χ. να χρηματοδοτήσεις την αντιμετώπιση της ανεργίας ή να ενισχύσεις κάποιες κοινωνικές ομάδες που λιμοκτονούν. Καλύτερα θα ήταν να σκεπτόμαστε πώς θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουμε τις τέχνες και τα γράμματα, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια…

Τουλάχιστον σε έξι μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων επιθυμούν την εθελουσία έξοδο οι αρμόδιοι υπουργοί. Για να κινηθεί ο απαρχαιωμένος δημόσιος μηχανισμός, θα πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι με γνώσεις και όρεξη για δουλειά. Και για να μπουν αυτοί, θα πρέπει άλλοι να φύγουν. Έλα όμως που οι σχεδιασμοί αυτοί είναι πανάκριβοι και δεν φαίνεται να συμφωνεί το υπουργείο Οικονομικών, που μάλλον με κακό μάτι βλέπει κάθε περίπτωση εθελουσίας εξόδου…

Aυξάνονται οι ηλικίας 7-12 ετών επισκέπτες του διαδικτύου. Παίζουν παιγνίδια, μαθαίνουν ψάχνοντας, αλλά και ανά πάσα στιγμή αντιμετωπίζουν κινδύνους, αφού παρότι υπάρχουν κανόνες για τη χρήση του διαδικτύου από τα μικρά παιδιά, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εφαρμογή τους είναι πως σε ορισμένες χώρες (και στην Ελλάδα) οι… γονείς έχουν λιγότερες γνώσεις από τα παιδιά τους. Άγνοια γονέων παιδεύει τέκνα…


Σχολιάστε εδώ