Ψεύτικο το «θαύμα» Αλογοσκούφη!

«Φούσκα» αποδεικνύεται το δημοσιονομικό «θαύμα» του Γιώργου Αλογοσκούφη, καθώς στα δημοσιογραφικά γραφεία φθάνουν με όλο και μεγαλύτερη ένταση πληροφορίες που φέρουν την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να απορρίπτει ως «μαγειρεμένα» τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2007 και τον επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια να… ράβει νέο κοστούμι κοινοτικής επιτήρησης για την Ελλάδα, αν το φετινό έλλειμμα δεν κρατηθεί σε απόσταση ασφαλείας από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Για τον «τσάρο» της οικονομίας, το νέο «ράπισμα» των Βρυξελλών συνιστά προσωπική πολιτική αποτυχία, αφού ο ίδιος «έχτισε» την αντιπολιτευτική τακτική του Κώστα Καραμανλή με βασικό υλικό την αμφισβήτηση των οικονομικών στοιχείων των κυβερνήσεων Σημίτη («οικονομία τραβεστί»), ενώ και ως υπουργός Οικονομίας προώθησε τη διαβόητη πλέον απογραφή, για να επιβεβαιώσει τις αρχικές του καταγγελίες, με αποτέλεσμα να τεθεί η οικονομία υπό την αυστηρή επιτήρηση της Κομισιόν.
Τώρα, όμως, οι έλεγχοι της EUROSTAT στα δήθεν ειλικρινή και αδιάβλητα στοιχεία Αλογοσκούφη επιβεβαιώνουν ότι ήδη από το 2007, την πρώτη δηλαδή χρονιά μετά την έξοδο από την επιτήρηση, το πραγματικό έλλειμμα της Ελλάδας ξεπέρασε το κοινοτικό όριο του 3% του ΑΕΠ και εκτινάχθηκε στο 3,2% του ΑΕΠ, ενώ το υπουργείο Οικονομίας και η Στατιστική Υπηρεσία Κοντοπυράκη το «συμπίεζαν» τεχνητά κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ, κάνοντας λόγο για 2,7%.
Αύριο αρχίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική φάση του «μαρτυρίου» για το υπουργείο Οικονομίας, καθώς φθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της EUROSTAT, που θα μείνει μέχρι την Παρασκευή στη χώρα μας, για να ολοκληρώσει τη διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση και τον έλεγχο των στοιχείων του 2007. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται τον Οκτώβριο και, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει ένα ευνοϊκότερο πόρισμα με πολιτικά «παζάρια», βέβαιο θεωρείται ότι οι Βρυξέλλες πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν ότι το 2007 το ελληνικό έλλειμμα διαμορφώθηκε έως και στο 3% του ΑΕΠ.
Αυτές οι διαφορές λίγων δεκάτων του ΑΕΠ μπορεί να είναι ασήμαντες με όρους πραγματικής οικονομίας, έχουν όμως δύο εξαιρετικά σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις:
1. Η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ούτε για το 2008 μπορεί να πείσει ότι έχει αποκαταστήσει τις «ανωμαλίες» στα στατιστικά της στοιχεία, θα πρέπει να εμφανίσει φέτος έλλειμμα που δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το 2,5% του ΑΕΠ, ώστε ακόμη και με μια μελλοντική αναθεώρηση να μην ξεπεράσει το 3% για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αν αυτό συμβεί, το 2009 είναι βέβαιο ότι η οικονομία θα επανέλθει στην κοινοτική επιτήρηση για δεύτερη φορά σε τέσσερα χρόνια, επιβεβαιώνοντας την πλήρη αποτυχία της πολιτικής Καραμανλή – Αλογοσκούφη.
2. Η διάψευση των στοιχείων για το 2007 και η επιβολή σκληρών μέτρων από τις Βρυξέλλες διαψεύδουν οδυνηρά και τον μύθο που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, για να εξηγήσει στους εμβρόντητους πολίτες τη νέα φοροεπιδρομή στους… μη έχοντες και κατέχοντες: τα νέα μέτρα ελάχιστη σχέση έχουν με τη διεθνή κρίση και τις παρενέργειές της, αλλά αποτελούν τον «ακριβό λογαριασμό» της αδυναμίας της κυβέρνησης να εμπεδώσει τη δημοσιονομική εξυγίανση και να παρουσιάσει, επιτέλους, ειλικρινή στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Προς το παρόν, το «επικοινωνιακό μάνατζμεντ» αυτής της αποτυχίας έχει «θολώσει τα νερά», αλλά και σε αυτήν την περίπτωση το ψέμα θα αποδειχθεί ότι έχει… κοντά ποδάρια.
Τι απαντά η Κομισιόν στο «Π»
Το «Π» επιχείρησε να διασταυρώσει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα για τους ελέγχους της EUROSTAT, επικοινωνώντας μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με την εκπρόσωπο του επιτρόπου Αλμούνια, Αμέλια Τόρες, στην οποία επισημάναμε ότι δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών φέρουν την κοινοτική υπηρεσία να διαπιστώνει υπέρβαση του ορίου του 3% κατά 0,2%. Σημειώνοντας ότι αντιλαμβανόμαστε πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου, ζητήσαμε από την εκπρόσωπο του ισπανού επιτρόπου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα.
Στην απάντησή της, η κυρία Τόρες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι αποφεύγει να διαψεύσει τις πληροφορίες, ενώ παραπέμπει στην ανακοίνωση του Απριλίου 2008 της EUROSTAT, όπου σημειωνόταν ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα για την οποία δεν έγιναν δεκτά τα στοιχεία της κυβέρνησης για το έλλειμμα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διεξοδικός τους έλεγχος.
Ειδικότερα, η κυρία Τόρες αναφέρει τα ακόλουθα (σε δική μας μετάφραση από τα αγγλικά):
• «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές μεταξύ της EUROSTAT και των ελληνικών στατιστικών αρχών, για να ξεκαθαρίσουν οι επιφυλάξεις που δημόσια είχαν διατυπωθεί από την EUROSTAT σε ανακοίνωση Τύπου του Απριλίου 2008.
• Περιμένουμε πλήρη συνεργασία με την ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για να ξεκαθαρισθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν, πριν από την 1η Οκτωβρίου, όταν όλα τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να στείλουν τα οριστικά μεγέθη για το χρέος και τα ελλείμματα του προηγούμενου έτους.
• Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω, μέχρι να δοθεί στη δημοσιότητα το νέο δελτίο Τύπου βάσει της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, που έχει προγραμματισθεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου».
Το «μαστίγωμα»
από τη EUROSTAT
Η Eurostat διατυπώνει τις επιφυλάξεις της για αρκετά στοιχεία, που σωρευτικά μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τη διαμόρφωση του ελλείμματος:
1. Εισπράξεις κοινοτικών επιδοτήσεων που αφορούσαν το 2006 μεταφέρθηκαν το 2007 και μείωσαν κατά 400 εκατ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) το περσινό έλλειμμα, που χωρίς αυτή την κίνηση θα διαμορφωνόταν στο 3%.
2. Οι «αντινομίες» στις οποίες αναφέρεται η Eurostat αφορούν ορισμένες δαπάνες που πέρασαν κατευθείαν στο δημόσιο χρέος, χωρίς να επιβαρύνουν το έλλειμμα. Αυτές οι δαπάνες θα μπορούσαν να αυξήσουν το έλλειμμα κατά 0,6%.
3. Τα στοιχεία για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών Ταμείων δεν προέρχονται από ισολογισμούς, αλλά από εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι διαφοροποιήσεις που μπορεί να προκύψουν στα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα από αυτή την πηγή είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστούν.
Για το υπουργείο Οικονομίας, το καλύτερο σενάριο θα ήταν να περιορισθεί η αναθεώρηση μόνο στις «αλχημείες» με τους κοινοτικούς πόρους, αφήνοντας κατά μέρος τις «κρυφές» δαπάνες και τα αναξιόπιστα στοιχεία για την «άσπρη τρύπα», για τη βελτίωση των οποίων ήδη ο κ. Αλογοσκούφης έχει καταθέσει νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάρτιση αξιόπιστων προϋπολογισμών και ισολογισμών από όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Έστω κι έτσι, όμως, το έλλειμμα θα βρεθεί ακριβώς στο όριο του 3%, γι’ αυτό και ο επίτροπος Αλμούνια ζήτησε μετ’ επιτάσεως αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση τη λήψη σκληρών διορθωτικών μέτρων, έστω και σε περίοδο διεθνούς κρίσης, με τη «σκληρή» επισήμανση ότι η χώρα μας δεν κατόρθωσε να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της, αξιοποιώντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών.

ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ


Σχολιάστε εδώ