Χαράς Eυαγγέλια στο ΠΑΣΟΚ

Αισιοδοξία

ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ του πράσινου στρατοπέδου –που έχει μετακομίσει σύσσωμο στη βόρεια Ελλάδα– υπάρχει πάντως μεγάλη αγωνία μήπως κατά την επίσκεψη του Γιώργου στη συμπρωτεύουσα συμβεί κάτι που μπορεί να ανατρέψει το κλίμα αισιοδοξίας… Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο τι θα πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία του και κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη. Από τις πρώτες αυτές τοποθετήσεις του, τη γενικότερη εμφάνισή του και τα σχόλιά του, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα διατηρηθεί αυτό το κλίμα αισιοδοξίας που διακατέχει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που για πρώτη φορά μετά το 2004 βλέπουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια –έστω και δύσκολη– νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ανησυχία

ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ κόμματα να κινούνται πάνω-κάτω στα ίδια ποσοστά –γύρω στο 30%– είναι σαφές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ψυχολογική ανάταση στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα και έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τον τρόπο που μπορεί να αντιδράσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα, εκμεταλλευόμενος και πιθανά λάθη του ΠΑΣΟΚ ή του Γιώργου κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Και ακόμη ανησυχούν μήπως η παρουσία του Γιώργου στη Θεσσαλονίκη δεν είναι αυτή που περιμένει ο κόσμος για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

«Δώρο»

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η συνέντευξη Καραμανλή ήταν ένα «δώρο» προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ότι το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε λειτούργησε καταλυτικά σε κάτι που θεωρείται η «αχίλλειος πτέρνα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό είναι η συνοχή και η αλληλεγγύη. Σε συνδυασμό με την αισιοδοξία που έχει δημιουργηθεί, δίνεται η δυνατότητα για μια νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ και δημιουργείται κλίμα για κοινή προσπάθεια, κάτι που ήταν το ζητούμενο εδώ και αρκετά χρόνια.

Αλλαγή κλίματος

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ στο ΠΑΣΟΚ, όπως είναι γνωστό από την περίοδο της δεύτερης τετραετίας του Σημίτη, λειτουργούσε σχεδόν μόνος ή με τη δική του ομάδα, αγνοώντας πλήρως κάθε συλλογική προσπάθεια που εκδηλωνόταν… Αυτό που δυστυχώς κυριαρχούσε μέχρι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ ήταν οι διαφορετικές πολιτικές θέσεις και απόψεις και η αδυναμία των περισσότερων υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών να συνθέσουν αυτές τις απόψεις… Κανένας δεν μπορούσε να λειτουργήσει σύμφωνα με το «εμείς», αλλά μόνο με το «εγώ», μας εξηγούσε παλαιό και έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κάτι βεβαίως που δημιουργούσε προβλήματα τόσο στη συνοχή του Κινήματος όσο και στη δημόσια εικόνα του… Τα περισσότερα στελέχη παρέμεναν στη γραμμή ότι ο Γιώργος δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες και ότι αναγκαστικά θα πρέπει να φύγει, γεγονός που δημιουργούσε φυγόκεντρες δυνάμεις μέσα στο κόμμα.

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ παράγοντας που φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή κλίματος είναι το ξεκαθάρισμα που έκανε ο Γιώργος, ότι το κριτήριο για να τεθεί εκ νέου θέμα για τον πρόεδρο δεν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Οι διάφοροι ομαδάρχες άρχισαν να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο και συνειδητοποίησαν ότι θα πρέπει να τα βρουν προκειμένου να μη δημιουργούν προβλήματα στο Κίνημα και ειδικά σε μια στιγμή που μπορεί να έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Νέα πορεία

ΟΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι άλλαξαν ως διά μαγείας την τελευταία εβδομάδα, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης αναταραχής στο κυβερνητικό στρατόπεδο, των μέτρων του φορολογικού νομοσχεδίου, και της απαισιοδοξίας που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ απασχολεί πάντως αυτήν τη στιγμή τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι η παρουσία του πρόεδρου τους, να μην υπάρξει δηλαδή κάποια «έκπληξη» που θα χαλάσει το κλίμα που επικρατεί. Προσπαθούν να μη δημιουργηθεί από δηλώσεις στελεχών καμία από τις συνήθεις εσωκομματικές κόντρες, ενώ βεβαίως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει ο καταγγελτικός λόγος του πρόεδρου και των στελεχών να συμπληρωθεί με θέσεις και προτάσεις που αφορούν κυρίως τις προγραμματικές θέσεις του Κινήματος σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως π.χ. η ανάπτυξη, η οικονομία, το περιβάλλον, η παιδεία κ.λπ.

Ελπίζουν ότι μπορεί να έρθουν καλύτερες μέρες

ΜΠΡΟΣΤΑ λοιπόν στο κλίμα που δημιουργείται για μια νέα πορεία η εκτίμηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ότι υπάρχει ανάγκη για συμπόρευση, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύνολο που θα ελκύει πλέον τους πολίτες και θα μπορεί να απορροφήσει και τους δυσαρεστημένους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας… και τους ψηφοφόρους που έχασε το Κίνημα σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Ελπίζουν δηλαδή ότι με προσπάθεια μπορεί να έρθουν οι καλύτερες μέρες… Και βεβαίως πιστεύουν ότι σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά εξαρτώνται από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήδη ο πήχυς έχει ανέβει πολύ ψηλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλείται να αποδείξει ότι μπορεί…


Σχολιάστε εδώ