«Τάραξε τα νερά» η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

Η ζοφερή εικόνα της γενικευμένης αβεβαιότητας και της έλλειψης προοπτικών αναδύεται μέσα από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας, που την παρουσίασε την Τετάρτη, ο επιστημονικός διευθυντής κ. Σάββας Ρομπόλης – σ’ ένα εξαιρετικά δυσάρεστο κλίμα: Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης αποχώρησε διαμαρτυρόμενος, γιατί θα άκουγε για πρώτη φορά τις διαπιστώσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος δεν παρευρέθηκε, ενώ και ο επικεφαλής της Αυτ. Παρέμβασης Αλ. Καλύβης παρέλαβε τα συμπεράσματα της έκθεσης, μόλις το προηγούμενο βράδυ (σ.σ.: «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» δημοσίευσε τα σημαντικότερα στοιχεία της).

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ) Γ. Παναγόπουλος υποστήριζε πως και ο ίδιος μόλις το προηγούμενο βράδυ παρέλαβε την έκθεση του ΙΝΕ, όμως, προλογίζει την έρευνα, γεγονός που δείχνει πως ήταν γνώστης εδώ και μέρες του περιεχομένου. Εξάλλου, η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είχε αποσταλεί σε όλα τα κόμματα, το πρωί που το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου την περασμένη Δευτέρα.

Οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών παρατάξεων χαρακτηρίζουν αλαζονική τη συμπεριφορά του προέδρου της ΓΣΕΕ και μιλούν για θεσμική παρέκκλιση. Από την ΠΑΣΚΕ απαντούν πως ο κ. Πουπάκης αποχωρώντας διαμαρτυρόμενος, επιχειρούσε στην πραγματικότητα να αποπροσανατολίσει από τον αντίκτυπο των στοιχείων της έκθεσης. Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος, σε σχετική δήλωσή του, απαντά με αιχμές χωρίς να κατονομάσει τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ. Λέει συγκεκριμένα ο κ. Παναγόπουλος:

«Αν τα ευρήματα και οι διαπιστώσεις της έκθεσης για την ελληνική οικονομία ενοχλούν κάποιους τόσο πολύ, ώστε να ψάχνουν διαδικαστικές προφάσεις για αποπροσανατολισμό της συζήτησης σε δευτερεύοντα ζητήματα, τότε έχουν προσφέρει κάκιστη υπηρεσία στο κίνημα και τους εργαζομένους που υπηρετούμε και έχουν προσφέρει ένα έωλο στήριγμα στην ασκούμενη αντεργατική, αντικοινωνική πολιτική που δεν μπορεί να στηριχθεί από κανένα και με τίποτα!»

Ο κ. Παναγόπουλος ανακοίνωσε κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις με όλους τους φορείς που πλήττονται από την ασκούμενη πολιτική, ώστε «η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι έχει πάρει πια οριστικό διαζύγιο από την κοινωνία».

Στην εκπόνηση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, εκτός από τον κ. Ρομπόλη, που είχε την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό των ερευνών, και τη βασική συμμετοχή του Η. Ιωακείμογλου, συμμετείχαν και οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ Κ. Δημόπουλος, Απ. Καψάλης, Γ. Κουζής, Γ. Κρητικίδης, Π. Λινάρδος-Ρυλμόν, Γ. Ρωμανιάς, Α. Σταμάτη, Θ. Τζανετάκη και Χ. Τριανταφύλλου.

Στοιχεία της έκθεσης

• Η Ελλάδα διακρίνεται για τις οικονομικές της ανισότητες: Το εισόδημα του 20% των περισσότερων εύπορων ελλήνων (που κατέχει το 40,4% του εισοδήματος) είναι συστηματικά περίπου το εξαπλάσιο από το εισόδημα του 20% των λιγότερο εύπορων Ελλήνων, που κατέχει το 7% του εισοδήματος.

Μόνο η Πορτογαλία, η Λιθουανία και κυρίως η Λετονία παρουσιάζουν υψηλότερους δείκτες εισοδηματικής ανισότητας.

• Το ποσοστό των χαμηλόμισθων μεταξύ των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα ήταν 10% έναντι 22% στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, το 30% των δημοσίων υπαλλήλων δηλώνουν πως οι καθαρές τους αποδοχές είναι μικρότερες από 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ 37% δηλώνουν ότι είχαν μηνιαίες αποδοχές μεταξύ 1.000 – 1.250 ευρώ.

• Η Ελλάδα, με ποσοστό 21% του πληθυσμού να βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27», ενώ: τα ποσοστά της φτώχειας είναι εξαιρετικά υψηλότερα στην Ελλάδα από ό,τι στην ΕΕ των «15» σε όλους σχεδόν τους τύπους συμβάσεων εργασίας και τη διάρκεια απασχόλησης μέσα στο έτος.

• Οι εξωτερικές ανταλλαγές της χώρας είχαν αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ για τρίτη συνεχή χρονιά, και αναμένεται ότι το εξωτερικό εμπόριο θα έχει ξανά αρνητική (-1%) συμβολή στο ΑΕΠ το 2008.


Σχολιάστε εδώ