Σενάρια πώλησης για 51% ή και για 65% του Alpha στο RTL

Ως το τέλος της άλλης βδομάδας η συμφωνία Alpha – RTL θα είναι γεγονός. Τουλάχιστον αυτό μεταδίδουν οι πηγές της Κάντζας. Θυμίζουμε πως το «Π» ήταν η πρώτη εφημερίδα που έγραψε τον περασμένο Οκτώβριο (27-28.10.2007) πως «υπάρχει μια πρόταση από το RTL για αγορά ποσοστού». Η προοπτική συμφωνίας Κοντομηνά – RTL αναστατώνει την ελληνική αγορά, καθώς μπορεί να υπάρξει και τρίτος παίκτης στο σχήμα, ενώ την ίδια ώρα όμιλοι ΜΜΕ από το εξωτερικό, και όχι απλώς κάποια fund, προγραμματίζουν έναν νέο κύκλο συζητήσεων
Η ιδιοκτησία του Alpha επιμένει στις αναφορές περί συνεργασίας με το RTL, μη αποκαλύπτοντας, όπως είναι λογικό, το περιεχόμενο της συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες του «Π» καταγράφουν δύο σενάρια, τα οποία δεν σχολιάζει η ιδιοκτησία του Alpha:
1) Της μεταβίβασης του 51% του Ομίλου Alpha στο RTL με διατήρηση του management του δημοσιογραφικού τομέα από τον Δ. Κοντομηνά για 5 χρόνια.

2) Της πώλησης του 65% των Alpha TV, Alpha 9,89, Kosmos TV, Παλμός FM (χωρίς να γίνονται αναφορές στην τύχη του Channel Nine), με παράλληλη ανάληψη του δημοσιογραφικού τομέα από τον πρόεδρο του καναλιού. Και στα δύο σενάρια υπάρχουν σχέδια επέκτασης στα Βαλκάνια, με πρώτο στόχο τη Βουλγαρία, εκεί όπου το RTL διαπραγματεύεται την αγορά του bTV, ιδιοκτησίας Rupert Merdoch, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «New Business».

Συνολικά το RTL έχει μια διάθεση επέκτασης στην Ευρώπη, στην Ελλάδα όμως η κάθοδος των Γερμανών είναι μεγάλη, αφού η Deutsche Telecom απέκτησε τον έλεγχο του ΟΤΕ. Θεωρείται πως αυτή η κάθοδος δεν θα μείνει αναπάντητη, είτε από μεγάλους ομίλους ΜΜΕ, είτε από χώρες που λειτουργούν σε συνεργασία με «εθνικές εταιρείες» μέσων και τηλεπικοινωνιών και θα ξανακάνουν διερευνητικές κρούσεις.

Συνεργασία και με τις Αττικές Διαδρομές

Στον συσχετισμό των ημερών αξίζει κανείς να υπογραμμίσει πως ο Δ. Κοντομηνάς, στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να μπλοκάρει τη συμμαχία του με τον Γ. Μπόμπολα, έχει ένα κρυφό χαρτί. Τη συνεργασία του με τις Αττικές Διαδρομές της οικογένειας Μπόμπολα, στις οποίες πληρώνει ένα άγνωστο τίμημα για τη στέγαση του Αlpha στο κτίριο της Κάντζας. «Θεωρήστε το σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μην απορήσετε αν στο υπό συζήτηση σχήμα εμφανιστούν, κάποια στιγμή στο μέλλον, και συμφέροντα του συγκροτήματος Μπόμπολα», έλεγε παρατηρητής των Μέσων που είναι σε θέση να βλέπει την κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κάντζα.

Τέλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της www.zougla.gr, ήδη το 51,47% του καναλιού μεταβιβάστηκε στην κυπριακή Wakerock LTD, αν και ως την περασμένη Πέμπτη δεν είχαν ενημερωθεί τα μετοχολόγια του ΕΣΡ. Στο ίδιο δημοσίευμα υπήρχε η πληροφορία πως την 1η Οκτωβρίου εκδικάζεται μια από τις αγωγές που έχει καταθέσει ο Σ. Τσοτσορός σε βάρος του επιχειρηματία και της εταιρείας μετόχου του Alpha, Mandelord. Το ίδιο ρεπορτάζ ενημέρωνε πως ο Σ. Τσοτσορός ζήτησε από το ΕΣΡ να του χορηγηθεί αντίγραφο της μεταβίβασης των μετοχών στην Wakerock.


Σχολιάστε εδώ