«Σαν τη μεθαδόνη η πολιτική του ΣΥΝ»

Μπορεί το ΚΚΕ να έχει σταθερό το μέτωπό του στα κόμματα του δικομματισμού (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), ωστόσο η κριτική των στελεχών του με την ίδια ή και σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερη ένταση στρέφεται και κατά του ΣΥΝ, με τον οποίο όπως δείχνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα το ΚΚΕ θα κονταροχτυπηθεί στις επικείμενες Ευρωεκλογές για το ποιο από τα δύο κόμματα θα έχει την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της Αριστεράς.

Μια τέτοια προοπτική -να αμφισβητηθεί δηλαδή η χρόνια κυριαρχία του ΚΚΕ στην Αριστερά- δεν ενθουσιάζει καθόλου τα στελέχη του Περισσού, τα οποία αναθάρρησαν κάπως από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν μια σαφή υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ευελπιστώντας ότι αυτή η καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί, το ΚΚΕ σηκώνει τους τόνους τις αντιπαράθεσης με την Κουμουνδούρου. Το στίγμα το έδωσε η ίδια η Α. Παπαρήγα, η οποία στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Θεσσαλονίκη με αφορμή την Διεθνή Έκθεση έφτασε στο σημείο να πει ότι η πολιτική του ΣΥΝ είναι σαν τη «μεθαδόνη» (!), το ναρκωτικό υποκατάστατο που χορηγείται στους ναρκομανείς, χωρίς όμως να τους οδηγεί στην πλήρη απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Εννοούσε ότι οι προτάσεις του ΣΥΝ αφορούν κάποια επιμέρους ζητήματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν «στην πλήρη αποκατάσταση» από τα δεινά του σημερινού συστήματος.

Στο ΚΚΕ θεωρούν ότι ο ΣΥΝ με τις προτάσεις του συγκεντρώνει την προσοχή του σε μερικά μόνο θέματα με κύριο όμως στόχο την ψηφοθηρία, αφού κοιτάζει μόνο και μόνο πώς θα πάρει ψήφους. Χαρακτηριστική ήταν η ρήση της Α. Παπαρήγα: «Κοιτάζει (ο ΣΥΝ) πού μπορώ να πάρω ψήφους; Ένα κομμάτι της νεολαίας, άρθρο 16. Μπορώ να πάρω ψήφους από ένα κομμάτι των νέων, γενιά των 700 ευρώ. Δεν υπάρχουν (για τον ΣΥΝ) τα νέα ζευγάρια, δεν υπάρχουν η αγροτιά, οι μικρομεσαίοι. Και προτείνει μεθαδόνη κυριολεκτικά. Το χάπι δηλαδή της διαχείρισης της φτώχειας».

Ο Περισσός έχει καταλήξει ότι αργά ή γρήγορα ο ΣΥΝ θα προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό εκτιμούν ότι η όποια κριτική γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ έχει σκοπό να στριμωχθεί το τελευταίο και να δεχθεί όρους συνεργασίας με την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ΣΥΝ καταλογίζεται ότι εξαγνίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέση η οποία θα «παίξει» αρκετά στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, όπου το ΚΚΕ θα επιδιώξει να αναδείξει ότι είναι το μόνο κόμμα που επί της ουσίας αντιστρατεύεται την ΕΕ. Η προσήλωση του ΣΥΝ, τονίζουν, στην ΕΕ φαίνεται και από τη θέση που αυτό το κόμμα πήρε για τη λειτουργία των λεγόμενων κολεγίων. «Όταν βρίσκονται στην ΕΕ είναι άκρως κοσμοπολίτες. Όταν έρχονται στην Ελλάδα, επειδή το λαϊκό κίνημα εμφανίζει μια άνοδο, φοράνε το τζιν και γίνονται κοσμοπολίτες», είπε χαρακτηριστικά η Α. Παπαρήγα, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα το αυτονόητο, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας του ΚΚΕ με τον ΣΥΝ.

Το ΚΚΕ αυτήν την περίοδο ασχολείται κυρίως με την προετοιμασία του συνεδρίου του κόμματος, που θα γίνει τον Μάρτιο, και η ηγεσία εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το ΚΚΕ θα βγει από την όλη συνεδριακή διαδικασία ακόμα πιο δυναμωμένο. Τα στελέχη του όμως όταν ερωτώνται για το εάν θα υπάρξει και αλλαγή ηγεσίας δεν ανοίγουν μεν τα χαρτιά τους, αλλά από την άλλη δεν αποκλείουν μια τέτοια προοπτική. Η ίδια η Α. Παπαρήγα στις σχετικές ερωτήσεις απαντάει μονότονα ότι από το συνέδριο θα εκλεγεί μια νέα Κεντρική Επιτροπή και νέα όργανα του κόμματος τα οποία και αποφασίζουν σε όλη την κλίμακα του ΚΚΕ τον καταμερισμό και τη διάταξη των στελεχών του.


Σχολιάστε εδώ