Πόσο τολμηρό θα είναι το βήμα του Γιώργου στη ΔΕΘ;

Με αφετηρία την ιδεολογική αυτή θέση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα καταθέσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πλατφόρμα λύσεων με τις οποίες ως μελλοντική κυβέρνηση το κόμμα του θα «δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο» που δημιούργησαν οι πολιτικές της ΝΔ. Μια άλλη πολιτική είναι εφικτή, θα πει ο κ. Παπανδρέου, χωρίς να υποβαθμίσει τη διεθνή κρίση, η οποία όμως στην Ελλάδα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά εξαιτίας της πλήρους απουσίας εξελικτικών μηχανισμών.

Η δίκαιη κοινωνική αναδιανομή, η στήριξη του εισοδήματος, η άρνηση της λογικής της φτηνής εργασίας, η ανάγκη να τερματιστεί ο εργασιακός μεσαίωνας, η τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, η ανάδειξη και διασφάλιση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων (ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΟΣΕ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ), η ενίσχυση των μικρομεσαίων κ.λπ. θα αποτελέσουν τους πυλώνες των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για την ενδυνάμωση της παραγωγικής και αναπτυξιακής βάσης της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη θα επιχειρήσει να αποδομήσει την οικονομική και κοινωνική πολιτική του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη. Και ταυτοχρόνως να «απαντήσει» στην ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή του περασμένου Σαββάτου, που υπογράμμισε την εμμονή της κυβέρνησής του στην υλοποίηση ενός προγράμματος που αποδίδει θετικά στοιχεία στο οικονομικό πεδίο, παραγνωρίζοντας τη δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας των πολιτών.

Η εμφάνιση στη ΔΕΘ είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Παπανδρέου: Η στροφή προς την κοινωνία και τα λαϊκά προβλήματα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις, αξιοπιστία, φερεγγυότητα. Να συνιστά δέσμευση για τη (μετεκλογική) τήρηση μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Η ρήξη με τις κυρίαρχες κατεστημένες επιλογές και δυνάμεις είναι το μόνο «χαρτί» που μπορεί να δώσει ώθηση στον κ. Παπανδρέου και το κόμμα του – εφόσον πείσει ότι δεν μιλά ως αξιωματική αντιπολίτευση και μόνον. Για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει άλλος δρόμος: Ξεκαθάρισμα ιδεολογικών προθέσεων και θέσεων, παροχή εγγυήσεων για προγραμματικές δεσμεύσεις μακριά από το εξουσιαστικό και ενσωματωμένο παρελθόν των τελευταίων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Πόσο τολμηρό θα είναι το βήμα του κ. Παπανδρέου; Θα το δούμε το Σαββατοκύριακο που διανύουμε…


Σχολιάστε εδώ