Πρωθυπουργός… άλλης χώρας ο Καραμανλής της ΔΕΘ!

Απόδραση από την πραγματικότητα, που δυστυχώς επιμένει να τον… καταδιώκει, επιχείρησε ο Κώστας Καραμανλής στη φετινή τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, εμφανιζόμενος σαν πρωθυπουργός… άλλης χώρας, στην οποία η οικονομία ανθεί, οι φόροι μειώνονται, οι μεταρρυθμίσεις αλλάζουν την κοινωνία και την οικονομία, ενώ η δημόσια συζήτηση για σκάνδαλα και κυβερνητική διαφθορά είναι αποτέλεσμα… παρεξήγησης, που σύντομα θα διαλυθεί!

Μετά τη λήξη της καλά σκηνοθετημένης, κατά γενική ομολογία, πρωθυπουργικής συνέντευξης της Κυριακής, οι παράγοντες του «κυβερνητικού στρατού» που είχαν ανηφορίσει στη συμπρωτεύουσα ετοιμάστηκαν για την αναχώρησή τους με διάχυτο προβληματισμό για τις προοπτικές που δημιουργεί η τελευταία δημόσια παρουσία του «ισχυρού χαρτιού» της κυβέρνησης, καθώς οι περισσότεροι εκτιμούσαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι:

– Η φετινή εμφάνιση Καραμανλή στη ΔΕΘ ίσως σηματοδοτεί την έναρξη μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου για την κυβέρνηση, με συνέπειες που πιθανότατα θα γίνουν αισθητές και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Οι πολίτες περίμεναν πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξεως που έχουν τεθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν και ο πρωθυπουργός δεν έπεισε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής του νέου πολιτικού ήθους που ευαγγελίστηκε.

– Στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, εμφανίσθηκε «παγιδευμένος» στα δόγματα Αλογοσκούφη, χωρίς να παρουσιάσει νέα οράματα, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ή σοβαρά μέτρα υποστήριξης των ασθενέστερων τάξεων. Ο φετινός χειμώνας θα είναι οικονομικά «βαρύς» για τους περισσότερους πολίτες και ο πρωθυπουργικός λόγος επικεντρώθηκε κυρίως στην πολιτική στήριξη της τελευταίας φορολογικής επιδρομής, χωρίς να δείχνει προς τους πολίτες το σημείο εξόδου από το τούνελ.

Η σκηνοθεσία της συνέντευξης

Η εικόνα πρωθυπουργού… άλλης χώρας επιβεβαιώθηκε από τον κ. Καραμανλή στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, που φάνηκε ότι είχε σκηνοθετηθεί προσεκτικά, με στόχο να αποφευχθούν οι παγίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καραμανλής πέρασε το βράδυ του Σαββάτου σε επικοινωνιακό… φροντιστήριο με τον κ. Θ. Ρουσόπουλο, ενώ είχε συνεργασία και με τους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών, για να προετοιμάσει καλύτερα τις απαντήσεις του για τα «καυτά» θέματα της οικονομίας και του νέου «Καποδίστρια».

Στη συνέντευξη, ο πρωθυπουργός συμβουλευόταν συνεχώς τις σημειώσεις του, δίνοντας συχνά την εντύπωση ότι απαντάει με… σκονάκι. Συνεργάτες του εξηγούσαν αργότερα ότι ανέτρεχε στις σημειώσεις για στοιχεία, αλλά αυτό δεν αρκεί για να εξηγήσει ποια στοιχεία χρειαζόταν ο πρωθυπουργός για να απαντά σε κατ’ εξοχήν πολιτικές ερωτήσεις – σε αρκετές απαντήσεις του για πολιτικά θέματα, ο κ. Καραμανλής συχνά προσέφυγε στις σημειώσεις του.

Κατά τα λοιπά, οι δυσκολότερες ερωτήσεις έγιναν στα πρώτα λεπτά της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός έδωσε τις απαντήσεις του, ενώ σε συναφή ερωτήματα, που έγιναν αργότερα, προτίμησε να μην απαντήσει, κάνοντας χρήση γνωστού τεχνάσματος του κ. Ρουσόπουλου («έχω ήδη απαντήσει»), στο οποίο πολύ συχνά προσφεύγει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

– Η κάλυψη στον Γ. Βουλγαράκη, που απουσίαζε από τις υπουργικές θέσεις στην αίθουσα της συνέντευξης, εξέπληξε αρκετούς, καθώς μάλιστα συνοδεύθηκε και από μια μάλλον «χλιαρή» αποδοκιμασία τού… ελάχιστα σεμνού και ταπεινού τρόπου ζωής που έχει υιοθετήσει ο υπουργός Ναυτιλίας.

Μετά τη λιτότητα… τεκμήρια

Το οικονομικό και κοινωνικό σκέλος των εμφανίσεων Καραμανλή, τόσο στην ομιλία προς τις παραγωγικές τάξεις όσο και στη συνέντευξη Τύπου, πρόσφερε μάλλον «φτωχό» μενού. Η έλλειψη θετικών ειδήσεων και εξαγγελιών ήταν τόσο εμφανής, ώστε ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση, μιλώντας στο Βελλίδειο, μόνο στις ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δηλαδή σε δύο παραμέτρους της κυβερνητικής πολιτικής που ως τώρα δεν έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα για τον μέσο πολίτη.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η απάντηση του κ. Καραμανλή στην ερώτηση του «Π» η οποία επικεντρώθηκε στις φορολογικές αδικίες που δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου όλων των επαγγελματιών. Ο πρωθυπουργός προτίμησε να αποφύγει το ερώτημα, αλλά με την απάντησή του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι όχι μόνο επανέρχονται, αλλά θα είναι και αυστηρά τα τεκμήρια εισοδήματος:

– «Για τη μεν στόχευση της φορολογικής πολιτικής, νομίζω ανέπτυξα τα επιχειρήματα προηγουμένως και δεν χρειάζεται να επανέλθω. Θα σας πω όμως το εξής: Όταν έρχεται η ώρα να πάρεις δύσκολες αποφάσεις και, μεσούσης μιας διεθνούς κρίσης η οποία πλήττει και τη χώρα και μάλιστα μ’ έναν πρόσθετο τρόπο που έχει να κάνει με τη μεγάλη επιβάρυνση στην εξυπηρέτηση του τεράστιου, για λόγους γνωστούς, πολλών ετών πίσω, δημόσιου χρέους από την άνοδο των επιτοκίων, καλείσαι να επιλέξεις – εκλήθην αν θέλετε να επιλέξω, ποιος είναι ο προσφορότερος τρόπος να αντιμετωπιστεί (…).

– Η πραγματικότητα είναι η εξής: Γνωρίζετε την πολιτική μου -πολιτική μείωσης των φόρων, έμπρακτα εφαρμοσμένη και διαπιστωμένη- αλλά δεν γίνεται το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα να το δηλώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στη χώρα μας. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα εδώ. Όποιος δεν θέλει να το δει, είτε εθελοτυφλεί είτε εκ του πονηρού λέει επιχειρήματα.

– Δεν μπορείς να έχεις εισοδήματα που από τον τρόπο ζωής σου να είναι καθαρό ότι δεν μπορεί να είναι λιγότερα από 30.000 ευρώ και να δηλώνεις 4.000-5.000 ευρώ στην εφορία. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Εκεί πρέπει να εντοπιστεί η προσπάθειά μας. Και αυτό θα κάνουμε».


Σχολιάστε εδώ