Πολιτικός κύκλος: 7-1=6

Πολλάκις έχουμε επικρίνει δημοσκόπους και αναλυτές που επιχειρούν να προδιαγράψουν τις πολιτικές εξελίξεις βασιζόμενοι στην «εικόνα» της συγκυρίας. Ομοίως στο παρελθόν επικρίναμε τους θιασώτες της «Δεξιάς Παρένθεσης», καθώς κι όσους απέδιδαν την υπεροχή Καραμανλή σε «ηγετική υστέρηση» του κ. Παπανδρέου. Τότε επισημαίναμε πως κάθε «ομάδα εξουσίας» που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας έχει έναν επταετή κύκλο αντοχής – και μόλις τον διανύσει «καταρρέει», έχοντας εξαντλήσει το σύνολο του πολιτικού της κεφαλαίου. Τη θεωρία του «επταετούς κύκλου» διακυβέρνησης τη στηρίζουμε στη συστηματική μελέτη της πολιτικής ιστορίας του τόπου από το 1967 έως και σήμερα. Η μόνη «ομάδα εξουσίας» που έσπασε προς τα κάτω το όριο της «επταετούς διακυβέρνησης» είναι η «ομάδα» Μητσοτάκη, που κατάφερε λόγω «εκτάκτων συνθηκών» να μείνει στα πράγματα μόνο τρία χρόνια!

• Έτσι, χρόνια τώρα, υποστηρίζουμε πως ο Κώστας Καραμανλής θα μείνει στην εξουσία «5+2=7» χρόνια, με τα πέντε πρώτα χρόνια σε θέση κυριαρχίας και τα δύο τελευταία σε κατάσταση κλιμακούμενης φθοράς – μετά ταύτα, υποστηρίζαμε, θα έρθει η ώρα του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσουν τη χώρα! Όμως επειδή ο Κώστας Καραμανλής μετέτρεψε την πρώτη τετραετία του σε τριετία προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές, ενδέχεται να χάσει έναν χρόνο από τον επταετή κύκλο – και να εξαντλήσει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης. Πόσω μάλλον που του έλαχε να βαδίζει προς τον πέμπτο χρόνο άσκησης της εξουσίας (οπότε και αρχίζει η κλιμακούμενη φθορά του) υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις – αφού, πρώτον, έχει ήδη πάρει τη «δεύτερη ευκαιρία» που δικαιούται και δεύτερον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δημοσιονομική οικονομική δυσπραγία και κυρίως με την αδυναμία των νοικοκυριών να υπερασπιστούν το επίπεδο διαβίωσης που είχαν κατακτήσει.

• Και τώρα κάτι για την εν αναμονή «ομάδα εξουσίας» του ΠΑΣΟΚ και τις δημοσκοπήσεις. Εκεί στο ΠΑΣΟΚ μη δέσουν κόμπο ότι έκλεισαν την ψαλίδα. Η ψαλίδα θα ανοιγοκλείνει ανάλογα με τη συγκυρία και πιθανότατα να κλείσει στις ευρωεκλογές – κατά τ’ άλλα η πολυπόθητη πρωτιά θα έρθει στις αρχές του 2010, μέχρι τότε να κρατούν μικρό καλάθι.


Σχολιάστε εδώ