ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ

Αν δεν προσέξουμε, θα παίρνουμε το ψωμί κατεψυγμένο και «πλαστικό» απ’ το περίπτερο και θα το πληρώνουμε κοντά στα 2 ευρώ την μπαγκέτα, όπως γίνεται πλέον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι φούρνοι της γειτονιάς έχουν εκλείψει και οι ελάχιστοι που απέμειναν για να επιβιώσουν έχουν μετατραπεί σε… καφετέριες.
Επισκεφτήκαμε αρτοποιεία αλλά και σούπερ μάρκετ που πωλούν ψωμί στις Βρυξέλλες και, όπως θα δείτε στις σχετικές φωτογραφίες, η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον πολύ.
Για να βρεις φουρναράδικο σε κάποιο τετράγωνο στο κέντρο της πόλης θα πρέπει να ψάξεις και να περπατήσεις πολύ και, αν βρεις, το ψωμί που προσφέρεται είναι πανάκριβο, ενώ συνήθως αυτά τα αρτοποιεία λειτουργούν και σαν cafe προκειμένου να επιβιώσουν.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε φούρνο κοντά στην πλατεία Στεφανί στο κέντρο των Βρυξελλών το ψωμί πωλείται προς:
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΣΕ
ΦΟΥΡΝΟΥΣ
ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Μίνι μπαγκέτα 250 γρ.: 1,10 ευρώ
Μπαγκέτα 350 γρ.: 1,70 ευρώ

Στις ίδιες τσουχτερές τιμές πωλείται το κατεψυγμένο-προψημένο ψωμί στα σούπερ μάρκετ των Βρυξελλών:
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ
ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Μπαγκέτα λευκή 250 γρ.: 0,99 ευρώ
Μπαγκέτα – δημητριακά 250 γρ.: 1 ευρώ
Μπαγκέτα λευκή 350 γρ.: 1,15 ευρώ
Τσιαπάτα 250 γρ.: 1,25 ευρώ

Για να μην πούμε και το ψωμί ψωμάκι, επειδή η κατάσταση γύρω από την αγορά στη χώρα μας παραμένει χαώδης και μόνο η εφαρμογή του νόμου Σιούφα θα μπορούσε να την βάλει σε τάξη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλης Μούσιος έφερε στο Συνέδριο Ευρωπαίων Αρτοποιών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις αρχές της εβδομάδας την πρόταση για σύσταση Πανευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Τιμών στο ψωμί, την οποία εξετάζει πλέον σοβαρά η Κομισιόν.
Την πρόταση την μετέφεραν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας αυστριακός και ένας γερμανός ευρωβουλευτής, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι και άλλοι συνάδελφοί τους έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν σχετική οδηγία που να προστατεύει στην ουσία το ψωμί από υπερτιμολογήσεις και άλλα κόλπα επαγγελματιών κερδοσκόπων, κυρίως της αρτοβιομηχανίας, η οποία απλώνεται ανεξέλεγκτα στην αγορά και στραγγαλίζει ή εξαφανίζει από τις γειτονιές της Ευρώπης τον παραδοσιακό φούρνο.
Στη Σουηδία η μπαγκέτα των 350 γρ. τιμολογείται πλέον στα 1,80 ευρώ, ενώ το 80% της αγοράς το διατηρούν μόνο τέσσερις αρτοβιομηχανίες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι λόγω των μεταφορικών δεν μπορούν πλέον να έχουν κέρδη αν δεν πουλήσουν το ψωμί σε τιμές που αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 2 ευρώ για την απλή φρατζόλα των 350 γραμμαρίων.


Σχολιάστε εδώ