ΠΑΛ(Λ)Η ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ

Με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, που «εγκαινιάζουν» αύριο τις δυναμικές αντιδράσεις που σχεδιάζουν Ομοσπονδίες και ΓΣΕΕ και θα τις κλιμακώσουν κατά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης. Η κοινωνική ένταση προοιωνίζεται ιδιαίτερα οξεία, καθώς η αρμόδια υπουργός Φάνη Πάλλη – Πετραλιά φέρεται αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή γραμμή και να στηρίζει την κυβερνητική αυτή απόφαση, παρά την πολιτική αποδοκιμασία από Συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα η εξέταση του αιτήματος της ΑΔΕΔΥ για ένταξη κλάδων δημοσίων υπαλλήλων στα ΒΑΕ». Το «μπαλάκι» περνά έτσι στους υπουργούς Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμούν πως το όλο θέμα πρέπει «να ανοίξει» στο διάστημα που θα συζητηθεί και το «ασφαλιστικό» των δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ.: μετά την απόφαση για ισονομία στο Δημόσιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου).

Ο χειρισμός για ένταξη στα ΒΑΕ κατηγοριών των δημοσίων υπαλλήλων είναι προφανές πως αποσκοπεί στο «παζάρεμα» με ρυθμίσεις του ασφαλιστικού (π.χ.: αποδοχή τυχόν αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης). Έτσι ή αλλιώς, η συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα ανοίξει μέτωπο στον δημόσιο τομέα πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι εξελίξεις που δρομολογούνται μετά την ανακοίνωση του «πορίσματος Μπεχράκη» για την αναμόρφωση του Κανονισμού για τα ΒΑΕ αφορούν τώρα στην εξέταση των επαγγελμάτων που πρόκειται να ενταχθούν στη νέα λίστα… Υπολογίζεται πως κλαδικές Ομοσπονδίες εργαζομένων θα προτείνουν την ένταξη πάνω από 120 ειδικοτήτων και φαίνεται πως τα μέλη της ίδιας «Επιτροπής Μπεχράκη» θα εξετάσουν και θα εισηγηθούν -θετικά ή αρνητικά- για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο και αμέσως μετά θα προχωρήσει η κατάρτιση του νομοσχεδίου.

Στο επίμαχο πόρισμα της Επιτροπής, σημειώνεται πως «οι τροποποιήσεις στον πίνακα των ΒΑΕ που θα ισχύουν από 1.1.2009 δεν είναι εύκολο να αναχθούν σε αριθμούς εργαζομένων, γιατί δεν είναι γνωστή εκ των προτέρων η διαμόρφωση της αγοράς εργασίας και ο αριθμός των εργαζομένων που θα ανήκουν στις διάφορες ειδικότητες είναι αδύνατον να προβλεφθεί…»

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον κανονισμό που ισχύει τώρα, όσοι υπάγονται στα ΒΑΕ έχουν δικαίωμα πρόωρης πλήρους συνταξιοδότησης από το 60ό και 55ο έτος της ηλικίας (άντρες και γυναίκες αντιστοίχως), εφόσον πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 4.500 Ημέρες Εργασίας (ΗΕ) στην ασφάλιση με 3.600 ΗΕ στα ΒΑΕ, από τις οποίες οι 1.000 ΗΕ στα τελευταία 13 έτη ασφάλισης πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση.

Επίσης, στο 55ο έτος (άντρες-γυναίκες) με πλήρη σύνταξη και στο 53ο με μειωμένη, εφόσον έχουν 10.500 ΗΕ, εκ των οποίων 7.500 στα ΒΑΕ.

Για την εξισορρόπηση της οικονομικής επιβάρυνσης του ΙΚΑ και των επικουρικών ταμείων από την πρόωρη αυτή συνταξιοδότηση έχει επιβληθεί πρόσθετη εισφορά 3,60% επί των αποδοχών υπέρ ΙΚΑ και 2% υπέρ των επικουρικών ταμείων, δηλαδή συνολικά 5,60%, από τις οποίες 3,45 ποσοστιαίες μονάδες βαρύνουν τους ασφαλισμένους και οι υπόλοιπες 2,15 τους εργοδότες.


Σχολιάστε εδώ