Ο Ταλάτ καρφώνει Χριστόφια και ΕΕ!

Ανατροπή

Οι τοποθετήσεις Ταλάτ έγιναν στις Βρυξέλλες 24 ώρες προτού αρχίσουν επί της ουσίας οι απευθείας συνομιλίες λύσης του Κυπριακού. Ο Τουρκοκύπριος ήταν προσκεκλημένος του European Policy Centre με σκοπό να αναλύσει «το τουρκοκυπριακό όραμα». Στο πλαίσιο των τοποθετήσεών του ο κ. Ταλάτ είπε μεταξύ άλλων ότι:

• Η ΕΕ πρέπει να είναι συνεπής στην υπόσχεσή της ότι θα προσαρμόσει τη λύση στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Σ’ αυτά πρόσθεσε ότι η συμφωνία λύσης πρέπει να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και αυτό προϋποθέτει αποκλίσεις από το κεκτημένο. Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ οι αποκλίσεις αυτές πρέπει να καταστούν πρωτογενές δίκαιο και να προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. 2) «Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θέλει να προσαρμόσει τη λύση διά του πρωτοκόλλου 10». Το πρωτόκολλο 10 συνιστά το νομικό καθεστώς ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό Ταλάτ τα θέματα αυτά «συζητούνται τώρα στην Κύπρο μεταξύ Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και αξιωματούχων της ΕΕ, με σκοπό την εξεύρεση τρόπων για να καταστούν οι αποκλίσεις του κοινοτικού κεκτημένου πρωτογενές δίκαιο».

Παρθενογένεση

Οι θέσεις Ταλάτ οδηγούν σε παρθενογένεση εφόσον εάν υιοθετηθεί η αλλαγή του πρωτοκόλλου 10 η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξέλθει από την ΕΕ και θα εισέλθουν τα δύο συνιστώντα κράτη της λύσης. Δηλαδή θα έχουμε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, εάν οι αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο καταστούν πρωτογενές δίκαιο, τότε αντί οι αρχές της ΕΕ, όπως η ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, να αποτελέσουν αρχές λύσης, οι αποκλίσεις, δηλαδή ο καταμερισμός των δημοκρατικών αρχών και αξιών, θα καθορίσουν τη λύση και θα νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα της εισβολής.

Πολιτική ισότητα και Ζυρίχη

Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ η λύση θα προνοεί «συνεταιρικό κράτος». Η Ζυρίχη, πρόσθεσε, δεν ήταν ενιαίο κράτος, αλλά «συνεταιρισμός μιας λειτουργικής ομοσπονδίας» (functional federation). Σήμερα, είπε, «αυτό το οποίο προστίθεται είναι η διζωνικότητα στο πλαίσιο ενός νέου συνεταιρισμού». Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν δύο συνιστώντα κράτη, ένα ελληνοκυπριακό και ένα τουρκοκυπριακό, με μία κεντρική κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο κ. Ταλάτ, είναι σημαντική για τους Τουρκοκύπριους η πολιτική ισότητα, που σημαίνει, όπως επεσήμανε, «τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των Τουρκοκυπρίων, τη διατήρηση της ταυτότητάς τους και ότι καμιά πλευρά δεν θα έχει δικαιοδοσία επί της άλλης».

Τουρκικός στρατός

Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και μετά τη λύση. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης αμφισβήτησε την αξιοπιστία της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) τονίζοντας ότι ήταν εκεί και το ’63 και το ’64, χωρίς να υπερασπιστεί τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι εμπιστεύονται, κατά την άποψή του, τον τουρκικό στρατό. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ταλάτ, αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι η μείωση και μόνο του τουρκικού στρατού.

Η βάση

Σχετικά με την έναρξη των απευθείας συνομιλιών στις 11 Σεπτεμβρίου, ο κ. Ταλάτ είπε ότι οι δυο πλευρές δεν αρχίζουν από το μηδέν. Η βάση, πρόσθεσε, είναι οι Συμφωνίες Κορυφής, οι Δείκτες Γκουεγιάρ, η Δέσμη Ιδεών Γκάλι και το Σχέδιο Ανάν.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε ως χρονοδιάγραμμα τελικής λύσης το τέλος του χρόνου – αρχές του επόμενου έτους, το αργότερο πριν από τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009.

Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, η τελική απόφαση για τη λύση θα πρέπει να τεθεί ενώπιον Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα.


Σχολιάστε εδώ