Ο πεθερός δεν είπε όλη την αλήθεια

Επειδή ο κύριος πεθερός και μπαμπάς της υπουργικής συζύγου και συμβολαιογράφου δήλωσε ότι η κόρη του έκανε… ψυχικό στον κύριο Εφραίμ, τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, ότι δηλαδή τζάμπα έκανε το συμβόλαιο της Χρυσοφόρου για τη Μονή Βατοπεδίου, τη «Μονή των πανεπιστημιακών», όπως αποκαλείται, δωρεάς από την κυβέρνηση των δύο ολυμπιακών ακινήτων, ιδού ποιο είναι το όφελος των συμβολαιογράφων που συντάσσουν τα λεγόμενα «κρατικά» συμβόλαια.

α) Η προθεσμία απόδοσης (πρώτο δεκαήμερο του επομένου από τη σύνταξη μηνός στον δικαιούχο συμβολαιογραφικό σύλλογο του οποίου ο συμβολαιογράφος είναι μέλος) αν αφορά μεγάλο ποσό (π.χ. 200.000 ευρώ) παρέχει τη δυνατότητα στον συμβολαιογράφο να τα «καταθέσει σε προθεσμιακό λογαριασμό» σε τράπεζα και να ωφεληθεί τους τόκους, έστω και για 10 ημέρες.

β) Σε «μη συνεπείς» περί την εμπρόθεσμη απόδοση συμβολαιογράφους, για να εκμεταλλευτούν αυτοί τον χρόνο μέχρι να ελεγχθούν από τον συμβολαιογραφικό σύλλογο με τον ίδιο παραπάνω τρόπο (κατάθεση σε προθεσμιακό ή άλλο λογαριασμό) ατιμωρητί, αφού σε καμία περίπτωση δεν διώχθηκε κανείς έως σήμερα ποινικά.

γ) Πολλοί συμβολαιογράφοι, κατά τον έλεγχο, δικαιολογούνται ότι «δήθεν δεν γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο είναι «Κρατικό», ή πολλές φορές αμφισβητούν ότι είναι «Κρατικό» -αν και ο νόμος είναι σαφέστατος- και μέχρις ότου να ελεγχθούν αρκετές φορές έχει παραγραφεί το δικαίωμα του οικείου συμβολαιογραφικού συλλόγου, με αποτέλεσμα αυτοί να καρπωθούν τα ποσά που κανονικά όφειλαν να αποδώσουν στον συμβολαιογραφικό σύλλογο.

δ) Σε ακραίες περιπτώσεις (που όμως δυστυχώς υπάρχουν) «Κρατικά» συμβόλαια «ξεφεύγουν» απ’ τον έλεγχο των υπαλλήλων των συμβολαιογραφικών συλλόγων και έτσι καταλήγουν στις τσέπες κάποιων επιτηδείων συμβολαιογράφων.

ε) Στις περισσότερες των περιπτώσεων που θα «συλληφθούν» συμβολαιογράφοι να μην έχουν αποδώσει τα εισπραχθέντα κατά τα άνω δικαιώματα (αμοιβές), γίνεται «ρύθμιση» σε δόσεις από το διοικητικό συμβούλιο (αυτό συνήθως συμβαίνει στον ενιαίο συμβολαιογραφικό σύλλογο της Αθήνας – Πειραιά) που διαρκεί πολλές φορές και 3 χρόνια, οπότε το όφελος του συμβολαιογράφου καταγράφεται πλέον και «χρονικά».

Ο Συμβολαιογράφος, όπως γράψαμε και στο προηγούμενο φύλλο μας, ως Άμισθος Δημόσιος Λειτουργός «δεν μπορεί να ασκεί άλλα καθήκοντα, πλην αυτών που «περιοριστικά» αναφέρονται στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και οπωσδήποτε δεν μπορεί να είναι «Μεσίτης».


Σχολιάστε εδώ