ο Δαίμονας των δημαρχείων

Σύμφωνα λοιπόν με τη διάταξη του Εισαγγελέα, την οποία μας έδωσαν δημοτικοί σύμβουλοι, απορρίπτεται κάθε ευθύνη για τον δήμαρχο, αφού τη διαδικασία πρόσληψης την εποπτεύει επιτροπή που είχε διοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς όμως για τα μέλη της επιτροπής, τον σημερινό πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαριάδη Δημήτριο και την προϊσταμένη Ελένη Φωτιάδου, η παράβαση καθήκοντος, η χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων και άλλα ακόμη θα τους οδηγήσουν στο σκαμνί του κατηγορούμενου. Μίλησα με τη φιλτάτη προϊσταμένη, η οποία μου είπε ότι δεν ήξερε τίποτα για την ποινική δίωξη και την εισαγγελική διάταξη. Δεν πειράζει, παιδιά. Γι’ αυτό είμαστε εμείς, για να μάθετε αυτά που σας αφορούν. Λοιπόν, η διάταξη υπεγράφη στις 2/9/08 και ο ΑΔ είναι ΕΓ-1-05/264.

***
Σημεία και τέρατα καταθέτει στο υπόμνημά του ο πρώην δήμαρχος Βούλας Άγγελος Αποστολάτος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, σχετικά με την υπόθεση της ανάπλασης σε μια πλατεία της πόλης, που στοίχισε όσο τρία σχολεία. Τριάμισι εκατομμύρια ευρώ στοίχισε η ανάπλαση της πλατείας. Όπως εξηγεί στον Εισαγγελέα ο πρώην δήμαρχος, στο υπόμνημα που κατέθεσε στις 10 Ιουλίου 2008, πρόκειται για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που χρειάζεται δικαστική διερεύνηση. Έτσι λέει ο πρώην. Εδώ θα είμαστε εμείς. Η μηνυτήρια αναφορά έχει κατατεθεί κατά παντός υπευθύνου.

***
Δεν ακούσαμε να έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τον τραγικό θάνατο του εργάτη, που δούλευε για τον εργολάβο Βασίλη Λαμπρινίδη, που έχει αναλάβει την ανακαίνιση του δημαρχείου του Αγίου Δημητρίου. Έπεσε από τον τέταρτο όροφο όπου βρισκόταν η καμπίνα του ασανσέρ. Το πρωί της μοιραίας Κυριακής το δημαρχείο το είχε ανοίξει ο εργάτης-συνοδηγός απορριμματοφόρου Λάπαρος Παναγιώτης, παρά την επισήμανση της Τεχνικής Υπηρεσίας να μη γίνονται εργασίες το Σαββατοκύριακο, αφού δεν μπορεί να παρίσταται υπάλληλος της υπηρεσίας για να εποπτεύει τις εργασίες. Θυμηθείτε το. Επί της υπόθεσης αυτής θα προκύψουν σοβαρές ποινικές ευθύνες σε αρκετούς. Πρόκειται για θάνατο εργάτη από ενδεχόμενη εγκληματική αμέλεια. Ο βαθμός του δόλου διερευνάται ήδη από την Εισαγγελία, όπως και η ηθική αυτουργία στη συμμετοχή αυτής της πράξης.

***
Απίστευτη η κατάσταση που επικρατεί σε διοίκηση και αντιπολίτευση του Δήμου Ωρωπού. Οι απουσίες των μελών του δημοτικού συμβουλίου από τις συνεδριάσεις έχουν ως συνέπεια απλά και καθημερινά ζητήματα λειτουργίας του δήμου να χρονίζουν στα συρτάρια των υπηρεσιών και να χρειάζονται διαδικασίες κατεπείγοντος για να ψηφιστούν. Ακόμη όμως και τότε, με το ντουφέκι ψάχνει η διοίκηση να βρει συμβούλους για να παραστούν στις συνεδριάσεις. Η κατάσταση έχει πιάσει πάτο και πιο κάτω δεν πάει. Γιατί, βρε συντρόφια;

***
Μια και ο λόγος για τον Δήμο Ωρωπού, θα ήθελα, σεμνά και ταπεινά, να ρωτήσω τον τοπάρχη Γαβριήλ, αφού δεν τον βρίσκω ποτέ στο τηλέφωνο, αυτός ο τεχνικός σύμβουλος ονόματι Λαμπηρίδης τι ακριβώς αρμοδιότητες έχει; Είναι ο ίδιος που πλακώθηκε στο μπουνοκλωτσίδι με έναν δημοτικό σύμβουλο πριν από λίγο καιρό;

***
Ο πρώην δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Παντελής Ειρηνάκης μού έστειλε μια δισέλιδη ευγενική επιστολή με τους ισχυρισμούς του για το σχόλιό μας περί της χαλαρής ως ανύπαρκτης αντιπολιτευτικής δραστηριότητας της παράταξής του. Κατανοώ πλήρως την ανάγκη απάντησης που περιέχει τη «δράση» της παράταξης τού, κατά τ’ άλλα, έντιμου και εργατικού πρώην δημάρχου, ειδικά τώρα που αμφισβητείται ανοιχτά πλέον από επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της πόλης ως προς το δικαίωμά του να είναι πάλι υποψήφιος. Επειδή εμείς δεν παίζουμε «παιγνίδια», αλλά διατηρούμε ξεκάθαρες θέσεις, μόνο όσες προκύπτουν από το ρεπορτάζ, έχουμε και λέμε. Ο πρώην έχει στα χέρια του εικονικά τιμολόγια που έχει εκδώσει ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Κώστας Τσάκωνας, προκειμένου να πληρωθεί για ανύπαρκτη εργασία. Τα τιμολόγια πληρώθηκαν, αλλά ύστερα από δημοσίευμά μας ο δήμος ζήτησε πίσω τα χρήματα, όπως και έγινε. Άλλος στη θέση του θα είχε ξεσηκώσει τον κόσμο. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Η σιωπή ήταν εκκωφαντική. Χρειάζονται και άλλα;

***
Μέρος μιας τεράστιας έκτασης 250 στρεμμάτων που βρίσκεται στην παραλία της Λομπάρδας, στο Κορωπί, ετοιμάζεται να εκχωρήσει ο δήμος στον επιχειρηματία Βλάση Σταθοκωστόπουλο, ο οποίος εκμεταλλεύεται σχεδόν όλη την παραλιακή ζώνη, από Άλιμο μέχρι Βουλιαγμένη, με νυχτερινά κέντρα και αναψυκτήρια. Στην ουσία αυτή η παραχώρηση εκ μέρους του Δήμου Κορωπίου γίνεται με απευθείας ανάθεση, αφού ο επιχειρηματίας αγόρασε μια εταιρεία που είχε τη διαχείριση μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι από την ώρα που παύει να ισχύει η κατ’ ουσίαν αντισυμβαλλόμενη πλευρά εκ μέρους του ιδιώτη και ο κύριος μέτοχος είναι άλλος, πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός. Φαίνεται όμως ότι η δημοτική αρχή έχει άλλη άποψη και το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση πριν από λίγες ημέρες για τη διαμόρφωση του ιδιωτικού συμφωνητικού με τον επιχειρηματία. Κάτι μου λέει ότι θα υπάρχουν σοβαρές νομικές εμπλοκές με αυτήν τη συμφωνία. Η έκταση παραχωρήθηκε στον δήμο από τον ΕΟΤ το 1989, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους. Καλοί φίλοι από τον δήμο μού υποσχέθηκαν ότι θα μου δώσουν όλους τους σχετικούς φακέλους για την υπόθεση αυτή. Μακάρι όλα να είναι νόμιμα. Ίδωμεν.

***
Οι Δήμοι Ν. Μάκρης και Μαραθώνα, σε κοινή συνεδρίαση, αποφάσισαν τη δημιουργία μονάδας βιολογικού καθαρισμού προκειμένου να δώσουν οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα των λυμάτων στις περιοχές τους. Βέβαια όλα βρίσκονται προς το παρόν στο απόλυτο μηδέν. Ούτε καλά καλά ο χώρος δεν έχει βρεθεί. Θα διεκδικηθούν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις προηγούνται οι προτάσεις που προέρχονται από συνεργασία. Γι’ αυτό έγινε η συνένωση της προσπάθειας. Μακάρι όλα να πάνε καλά. Ως πρόθεση είναι πολύ καλή.

***
Πενήντα εκατομμύρια ευρώ ετησίως είναι το έλλειμμα των 1.674 δημοτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα μας. Τα στοιχεία προέρχονται από μελέτες της ΚΕΔΚΕ. Μάθετε και μερικά ακόμα σοβαρά δεδομένα για να καταλάβετε γιατί θα πρέπει το υπουργείο Εσωτερικών να αγοράσει τρία τσουβάλια λουκέτα και να τις κλείσει. Τα μέλη του ΔΣ σε όλες τις επιχειρήσεις είναι 11.661 άτομα, που αμείβονται με έξοδα παράστασης, ενώ 2.343 άτομα από αυτά παίρνουν κανονικό μισθό ως πρόεδροι ή αντιπρόεδροι. Επιπλέον υπάρχουν και 1.834 διευθυντικά στελέχη και ειδικοί σύμβουλοι που επίσης αμείβονται. Από το σύνολο των δημοτικών επιχειρήσεων, μόνο 19 είναι… κερδοφόρες! Μιλάμε για απερίγραπτο χάλι. Όλη αυτήν την κατάσταση ο νέος κώδικας προσπαθεί να τη συμμαζέψει μέχρι τέλος του χρόνου για όσες μπορούν να επιβιώσουν μόνες τους. Οι άλλες κλείνουν οριστικά.

***
Από τον Ιανουάριο, δηλαδή επί εννέα μήνες, περιμένουν εκείνοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για πρόσληψη προσωπικού στον Δήμο Αιγάλεω να αναρτηθούν τα αποτελέσματα. Σε ποιους λόγους οφείλεται αυτή η πρωτοφανής καθυστέρηση;

***
Την απάντησή του μας έδωσε ο δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος σχετικά με τους ισχυρισμούς της δημοτικής συμβούλου Νικολαροπούλου για την παράταση μίσθωσης του δημοτικού αναψυκτηρίου. Ο δήμαρχος μου είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, γιατί ήταν «δεσμευμένος» από τη σύμβαση διάρκειας δώδεκα ετών που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του Καμάρας. Μου είπε επίσης ότι απαίτησε και πήρε, ως δήμος, χορηγία από τον επιχειρηματία του αναψυκτηρίου 35.000 ευρώ.

***
Μια πολύ σοβαρή υπόθεση ερευνά ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης. Αφορά καταγγελία που περιέχει σοβαρά στοιχεία για πλαστά πιστοποιητικά τα οποία κατατέθηκαν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, προκειμένου να προσληφθούν δεκάδες άτομα σε διαγωνισμό του υπουργείου Εσωτερικών. Την 1/4/08 με ΑΠ 12, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ καταγγέλλει ότι δεκάδες ονόματα είχαν λάβει βεβαιώσεις εμπειρίας από δημάρχους, ενώ δεν εργάζονται στις ανάλογες υπηρεσίες. Την προηγούμενη Τετάρτη ο γενικός επιθεωρητής έστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα για χορήγηση των σχετικών φακέλων. Έμαθα ότι για την υπόθεση ενημερώθηκε προσωπικά ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ζήτησε πλήρη διερεύνηση, αναθέτοντας την υπόθεση σε δύο διευθυντές του υπουργείου και απαιτώντας πλήρες πόρισμα εντός μίας εβδομάδας. Σύμφωνα με την καταγγελία, εμπλέκονται δεκάδες δήμαρχοι απ’ όλη τη χώρα.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Φιλαράκια μου καλά, μου παραπονιέστε επειδή δεν δημοσιεύουμε αυτά που μας στέλνετε. Σιγά σιγά. Είναι πάρα πολλά. Τίποτα δεν πετάμε. «Τρέχουμε» πρώτα αυτά τα στοιχεία που κινδυνεύουν να χάσουν την είδηση της επικαιρότητας. Οι φάκελοι μπορούν να περιμένουν.


Σχολιάστε εδώ