Ολυμπιακοί Αγώνες, Λονδίνο 2012

Ο τίτλος θυμίζει το παιχνίδι
που παίζαμε παιδιά:
ΟΜΑΔΑ Α: «Ζητάμε πόλεμο!»
ΟΜΑΔΑ Β: «Κι εμείς ειρήνη!»
Θα μπορούσε βέβαια και έτσι να ερμηνευτεί.
Η πραγματικότητα βέβαια είναι άλλη και μάλιστα μία, μόνη και αδιαπραγμάτευτη. Η Ολυμπιακή φλόγα και τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι ελληνικά.
Επιτέλους ναι! Μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις που έπεσαν στο κενό, λόγω της αδιαλλαξίας των Άγγλων, η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα πρέπει και επιβάλλεται να γίνει πρώτιστος στόχος των Ελλήνων, για τα χρόνια που μεσολαβούν έως και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

Η παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα των λαών, δηλαδή η Unesco, έχει χαρακτηρίσει τον Παρθενώνα ως το πρώτο μνημείο που παγκόσμιου πολιτισμού. Κι όμως, ο Παρθενών εξακολουθεί να παραμένει βάρβαρα ακρωτηριασμένος, βουβός και βοών από τον πόνο!
Έναν ακρωτηριασμό που τον προκάλεσαν κλέφτες και κλεπταποδόχοι, «θαυμαστές του» σε μια εποχή όπου ο λαός μας, αν και υποδουλωμένος, αντέδρασε τότε με γενναιότητα. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε τελικά να εμποδίσει το έγκλημα που υπέστη ο Παρθενώνας και ο παγκόσμιος πολιτισμός.

Βαρκελώνη, 7 Αυγούστου 1992
Το πρώτο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που διάβασα ήταν της Μελίνας και έλεγε:
«Πέτα κορίτσι μου, πέτα και διαλάλησε στα πέρατα της γης τα δίκαια της Ελλάδας!»
Αξέχαστα, πολύτιμα λόγια, οδηγός και φάρος σκέψης αντίδρασης, συμπεριφοράς και τακτικής για μένα.
Τώρα, όμως, τώρα πρέπει η «πολιτική» να αρθεί στο ύψος της πνευματικής της ευθύνης και να απαιτήσει τα δίκαια της Ελλάδας:
«Την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα».
Θέλουν οι Άγγλοι να λένε πως τα μάρμαρα είναι δικά τους; Ας είναι και έτσι. Αλλά να τοποθετηθούν στη φυσική τους θέση. Πάνω στον Παρθενώνα.
Αν οι Άγγλοι επιμείνουν στην άρνηση της επιστροφής των μαρμάρων, πρέπει να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο, αδιαπραγμάτευτο και χωρίς πισωγύρισμα, από όποια κυβέρνηση της Ελλάδας από τώρα, ότι η στάση μας θα είναι μία και μοναδική.
Η εξής: Αφού ολοκληρωθεί η καθιερωμένη αφή της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, αμέσως μετά και για όσο διάστημα διαρκούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο η φλόγα δεν θα ταξιδέψει, παρά θα μεταφερθεί πάνω στον Βράχο της Ακρόπολης και εκεί θα παραμείνει έως και το τέλος των Αγώνων, μπροστά στον Παρθενώνα. Φλόγα Ολυμπιακή, αναμμένη και πενθούσα.


Σχολιάστε εδώ