Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Ζητά επίσης να πληροφορηθεί το συνολικό κόστος του δανείου που χορηγήθηκε από τράπεζα του εξωτερικού, το ποσό των εθνικών πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, το κόστος της αρχικής κατασκευής του μέχρι το έτος 2004, το ύψος των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την ανακατασκευή-διαμόρφωση του κτιρίου στο διάστημα 2004-2007, το ποσό που διατέθηκε για την απόκτηση της εδαφικής έκτασης και το συνολικό κόστος των κτιρίων πριν από την εκποίησή τους.

>Κατασπατάληση κοινοτικών πόρων στα προγράμματα κατάρτισης, επισημαίνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα. Αναφέρεται σε καταγγελίες από τον πρόεδρο του συλλόγου δημοσίων υπαλλήλων του υπουργείου Απασχόλησης και την Πανελλήνια Ένωση εκπαιδευτών – Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, σύμφωνα με τις οποίες τα ΙΕΚ και ο ΙΔΕΚΕ δεν πληρώνουν τους εκπαιδευτές εδώ και τρία έτη, ενώ εισπράττουν κοινοτικά κονδύλια και δίδακτρα από τους σπουδαστές, και παράλληλα οι εκπαιδευτές που επιλέγονται δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα και τις γνώσεις νέων τεχνολογιών, αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.

>Προβλήματα στη λειτουργία των νηπιαγωγείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός.

Συγκεκριμένα χωρίς να έχουν διασφαλισθεί οι χώροι στέγασης και κυρίως χωρίς να έχει προηγηθεί η πρόσληψη νηπιαγωγών, ξεκίνησε η υποχρεωτική προσχολική αγωγή και φέτος, με αποτέλεσμα 60.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας να βρίσκονται εκτός δημοσίου νηπιαγωγείου, ενώ τα υπάρχοντα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν με το ανώτατο όριο μαθητών και σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι και υπεράριθμα. Οι επιλογές που απομένουν για τους γονείς, καταλήγει ο βουλευτής, είναι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί ή οι παιδικοί σταθμοί των δήμων, με όποια οικονομική επιβάρυνση αυτό συνεπάγεται.

>Να δημιουργηθεί τεχνητή παραλία στον Φαληρικό Όρμο προ της εκβολής των ποταμών Ιλισού και Κηφισού, απαραίτητη για την προστασία της ακτής από τους κυματισμούς και τα φαινόμενα των κλιματικών αλλαγών, αλλά και για λόγους αναψυχής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη.

>Τεχνολογικά σύγχρονα άρματα που έχουν παραληφθεί αχρηστεύονται γιατί ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προμήθειας πυρομαχικών, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Βασίλης Οικονόμου και Μιχάλης Καρχιμάκης. Χαρακτηρίζουν παράλογο να μην ενδιαφέρεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να έχουν τα τύπου Leopard 2 HEL. άρματα (τα οποία παραλαμβάνονται επί τρία χρόνια χωρίς να ξεκινούν οι διαδικασίες προμήθειας πυρομαχικών) επιχειρησιακή ικανότητα, παρότι αποτελούν ισχυρό όπλο για τον Στρατό και οι έλληνες πολίτες έχουν επιβαρυνθεί με δισεκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή τους.

>Σε βάρος εργαζομένων και ωφελουμένων είναι το νέο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου Πασχαλίδου. Ζητά να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητά του, η οποία συνδέεται άμεσα με την αύξηση της επιδότησης, αλλά και με την κατοχύρωση στους δήμους της εξυπηρέτησης των ανήμπορων και ηλικιωμένων πολιτών.

>Να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των γαλακτοπαραγωγών Κρήτης, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης. Ερωτά ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει προκειμένου να λυθούν ζητήματα που αφορούν την ποιότητα του γάλακτος και τη δυνατότητα είσπραξης από τον παραγωγό του ποιοτικού παρακρατήματος του γάλακτος, προκειμένου να απολαμβάνουν την τιμή που αντιστοιχεί πραγματικά στην ποιότητα του γάλακτος που παράγουν και να μη χάνουν την είσπραξη του παρακρατήματος που δικαιούνται.

>Την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή της παραλίας Σίμου στην Ελαφόνησο από την οποία, παρότι είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura, δόθηκε προς οικοδόμηση έκταση πέντε στρεμμάτων, παρά τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Μολάων που τη χαρακτηρίζει δασική έκταση, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης. Ζητά επίσης να κατατεθεί στη Βουλή κάθε σχετικό με την υπόθεση έγγραφο.

>Τις πληροφορίες ότι χάθηκε από το Πρωτοδικείο Κομοτηνής ο φάκελος της δικαστικής διαμάχης της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπόλαρης, Χ. Αράπογλου, Ι. Δριβελέγκας, Μ. Τιμοσίδης και Μ. Καρχιμάκης. Ζήτησαν να κατατεθούν οι δύο κρίσιμες για την εξέλιξη της υπόθεσης γνωματεύσεις, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της 12ης Εφορίας Βυζαντινών Μνημείων, η εμφάνιση των οποίων επιτάχυνε τις μεθοδεύσεις για τη μεταβίβαση της λίμνης Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου και τις ανταλλαγές που ακολούθησαν.

>Σοβαρές δυσχέρειες στη λειτουργία του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς. Αναφέρει ότι πέρα από κάποιες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το 2007 καμία άλλη εξέλιξη δεν έχει υπάρξει, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Ιατρών για την Αναβάθμιση του ΕΙΑΑ να κάνει λόγο σε ανακοίνωση της στο τέλος Ιουνίου για μεγάλη ανεπάρκεια σε ιατρικό και σε παραϊατρικό προσωπικό. Σημειώνεται ότι η έλλειψη του προσωπικού είναι τόσο μεγάλη που καθιστά τη λειτουργία του Ιδρύματος ιδιαίτερα δυσχερή τις πρωινές ώρες και αδύνατη τις απογευματινές.

>Τα σχέδια της κυβέρνησης ως προς τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μητρώου μεταναστών για την επίσημη και αξιόπιστη στατιστική καταγραφή τους ζητάει να πληροφορηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έγκυρης ετήσιας έκδοσης του ΟΟΣΑ για τη μετανάστευση με τίτλο «International Migration Outlook 2008», όπου, όπως σημειώνει, απουσιάζουν παντελώς όλα τα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με τους μετανάστες στη χώρα μας.

>Την ανάγκη άμεσης ανέγερσης νηπιαγωγείων, ώστε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στη συνταγματική της υποχρέωση για παροχή δημόσιας διετούς δωρεάν εκπαίδευσης σε όλα τα νήπια και τα προνήπια της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και απαράδεκτες διαδικασίες κληρώσεων, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης και Θοδωρής Δρίτσας. Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής ολιγωρίας ήταν, όπως σημειώνουν, ότι τα νηπιαγωγεία ανέβασαν την πελατεία τους από 4.448 το 2006 σε 35.000 (!) το 2007-ʼ08 και σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ), το 2006-2007 έμειναν εκτός των δημοσίων νηπιαγωγείων 43.000 προνήπια και 19.000 νήπια!

>Τα προβλήματα και την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των Σχολείων Β’ Ευκαιρίας (ΣΔΕ) αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης, ζητώντας τη στελέχωσή τους με μόνιμο και καλά καταρτισμένο στο αντικείμενό του εκπαιδευτικό προσωπικό.

>Κατά πόσο αληθεύουν δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν άστοχους κυβερνητικούς χειρισμούς οι οποίοι ενισχύουν την επιχειρηματολογία περί έμμεσης κρατικής ενίσχυσης της Ολυμπιακής άρα και την αξίωση της Κομισιόν για κλείσιμο της εταιρείας, ερωτά την υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος, το Ελληνικό Δημόσιο αγόρασε 4 μεγάλα και σύγχρονα αεροπλάνα της Ολυμπιακής, τα οποία και νοίκιασε στις Ολυμπιακές Αερογραμμές με μηνιαίο μίσθωμα 500.000 δολάρια το καθένα. Εν γνώσει των συναρμόδιων υπουργείων, οι ΟΑ σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο δεν καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα από τις αρχές του 2005 το μίσθωμα αυτό και η εταιρεία φαίνεται να χρωστά πλέον στο ελληνικό Δημόσιο 120 εκατομμύρια δολάρια.

>Την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών στην Πάτμο καταδεικνύει, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης.


Σχολιάστε εδώ