Ξανά πολιτικό το ραδιόφωνο

Είναι μια μάχη των συγκροτημάτων Real – Alter, Alpha TV – Alpha 9,89, ΣΚΑΪ 100,3 – ΣΚΑΪ TV και City – «Ελεύθερου Τύπου» και στο αθλητικό ραδιόφωνο μεταξύ Nova Σπορ FM (Θ. Αλαφούζος, Χ. Σωτηρακόπουλος κ.ά.), ΕΡΑ Σπορ (κράτος), Sentra FM (Μπόμπολας) και Arrena (Ρέστης, με υποστήριξη ΔΟΛ).
Πρόκειται για μια πρόσκαιρη επιστροφή των ισχυρών επιχειρηματιών του Τύπου στο ραδιόφωνο ή για μακροπρόθεσμο σχέδιο;
Ο Real δείχνει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όσων επιζητούν πολιτική ενημέρωση, με τρεις εκπομπές του. Του Ν. Χατζηνικολάου, των Μακρή – Κουβαρά και της Μ. Ζαχαρέα, η οποία δίνει απευθείας τις απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται από τηλεόρασης ή από τις στήλες των εφημερίδων. Ο Alpha 9,89 παίζει μπάλα κυρίως από την πρωινή εκπομπή των Βερύκιου – Σταυρόπουλου. Ο City, με σαφώς βελτιωμένο πρόγραμμα, έχει ορόσημο το μαγκαζίνο με τον Φοίβο Καρζή, ενώ θέλουν ακόμη πολύ χρόνο οι δύο πολιτικές εκπομπές που ακολουθούν, της Λ. Κανέλλη με τον Σ. Κοτρώτσο, και του Γ. Προβή με τον Μ. Κοττάκη. Η πρώτη εκπομπή των Μάνου – Πάγκαλου ήταν μάλλον αναγνωριστική, ενώ από την περασμένη εβδομάδα έκανε στις 9.00 την εμφάνισή του και ο Παύλος Τσίμας.Η πολιτική στον ΣΚΑΪ έχει φανερά μόνο μία ώρα, από τις 10.00 έως τις 11.00 το πρωί (Παπαδημητρίου – Κοσιώνη). Στην πρωινή ζώνη το σημείο αναφοράς είναι ο Άρης Πορτοσάλτε, με δύο εκπομπές το πρωί (7.00 – 10.00) και το μεσημέρι (11.00 – 12.00).
Η πραγματική μάχη γίνεται από τις 12.00 έως τις 2.00, όταν η σάτιρα μπερδεύεται με την πολιτική. Στον Alpha 9,89 το βαρύ πυροβολικό είναι ο Νίκος Κακαουνάκης, ο οποίος, πράττοντας σοφά, απέχει αυτό το διάστημα από τις μάχες των τηλεπαραθύρων. Την ίδια ώρα ο Τζίμης Πανούσης δίνει (έως τις 12.30) στίγμα στον City, κάνοντας κριτική, χωρίς φόβο. Σχεδόν στον ίδιο ρυθμό και ο «παλαιός» του ραδιοφώνου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός, στον Best, με αναφορές στην πολιτική και στο ποδόσφαιρο.
Η εκπομπή των Μακρή – Κουβαρά στον Real δεν είναι εξίσου χαριτωμένη με την περυσινή του διδύμου Μακρή – Κύρτσου στον Alpha, ενώ ο ΣΚΑΪ επενδύει στην ψυχαγωγία στις 12.00 με τον «Πιτσιρίκο» και στις 12.30 με την «Γκίζα». Η πολιτική με τον μανδύα της σάτιρας επιστρέφει στις 13.00 με τη ραδιοφωνική «Ελληνοφρένεια» του Θ. Καλαμούκη, η οποία είναι μάλλον η πιο ολοκληρωμένη εκπομπή του ραδιοφώνου.
Αλλά και στους αθλητικούς σταθμούς υπάρχει συνωστισμός… Ο Sentra του συγκροτήματος Μπόμπολα διαθέτει φρεσκάδα και δείχνει πως μπορεί να κόψει κοινό από τους δύο ισχυρούς του χώρου (Nova Σπορ FM και ΕΡΑ Σπορ), χωρίς ωστόσο να προσφέρει κάποια νέα ιδέα. Ο Arrena του Β. Ρέστη έχει πάλι πολύ δρόμο να διανύσει…
Και για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο σκληρός είναι ο ανταγωνισμός, έξι σταθμοί είναι κοντά στο… 0 στην τελευταία μέτρηση της Focus για λογαριασμό της ΑΕΜΑΡ την περίοδο 21/7 – 31/8/08: Στο Κόκκινο, Athens Sock Radio και ΗiJack έχουν από 0,7%, ο City, πριν από την έναρξη του νέου προγράμματος, 0,5%, το Κανάλι 1 0,3% και ο Ξένιος 0,2%.


Σχολιάστε εδώ