Μπαίνει μπροστά το Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Το νομοσχέδιο με το οποίο κατοχυρώνεται η δυνατότητα ανέλιξης στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία των υπαλλήλων (περίπου 90.000) που εργάζονται με σχέση ιδιωτικού δικαίου αόριστου χρόνου και η ασφαλιστική κάλυψή τους παραδίδει τις αμέσως επόμενες μέρες ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, ενώ εκτός απρόοπτου: Ο υπουργός θα παραδώσει και το νομοσχέδιο που αφορά στην τροποποίηση διατάξεων που συνδέονται με το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοσίου και ΑΔΕΔΥ (σ.σ.: δεν αποκλείεται και οι δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες να περιληφθούν σε ενιαίο νομοσχέδιο).
Οι θέσεις των συνδικαλιστικών στελεχών είναι διαφοροποιημένες ως προς τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους 90.000 υπαλλήλους (η πλειονότητά τους είναι πτυχιούχοι που δεν μπορούν να γίνουν ούτε τμηματάρχες). Υπέρ της μονιμοποίησης αυτής της κατηγορίας των υπαλλήλων τάσσονται οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ (Σπ. Παπασπύρος, Κ. Παπαντωνίου) και οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής αριστεράς (Ηλ. Βρεττάκος / Αυτ. Παρέμβαση και Δημ. Αγκαβανάκης /ΠΑΜΕ). Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Ηλ. Ηλιόπουλος αποδέχεται τη θέση του Πρ. Παυλόπουλου, ότι δηλαδή «η μονιμοποίηση προσκρούει στο Σύνταγμα» και υποστηρίζει πως η τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου ικανοποιεί τα βασικά αιτήματα των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, που είναι η δυνατότητα ανέλιξης και η ασφαλιστική τους κάλυψη. Σημειώνεται σχετικά ότι οι διαφοροποιήσεις μεταξύ της ΔΑΚΕ και των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων στον δημόσιο τομέα απέχουν κατά πολύ από τον συγκρουσιακό χαρακτήρα που προσλαμβάνουν αντίστοιχες καταστάσεις στον χώρο της ΓΣΕΕ…
Καραμανλής: Μισθολόγιο με… δόσεις
«Μην περιμένετε να γίνει κάποιο σημαντικό βήμα στο θέμα του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων», είπε ευθέως στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις του τα προηγούμενα χρόνια. Όμως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε αυτή τη φορά να νομοθετηθεί το ενιαίο μισθολόγιο και η εφαρμογή του να γίνει σταδιακά, με ολοκλήρωσή του το 2017. Μάλιστα, προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ των αρμοδίων υπουργών (Πρ. Παυλόπουλου / Εσωτερικών και Γ. Αλογοσκούφη / Οικονομικών) πριν από την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2009. Και ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε, εφόσον κριθεί σκόπιμο, να παρευρεθεί στην κρίσιμη αυτή «διαπραγμάτευση» με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εκκίνηση του ενιαίου μισθολογίου, πέραν της εισοδηματικής πολιτικής να ενσωματώσει μέρος του επιδόματος που τώρα χορηγείται ως κίνητρο απόδοσης ή άλλο επίδομα, αναλόγως «των οικονομικών δυνατοτήτων του προϋπολογισμού».
Η συνδικαλιστική πλευρά κινητοποιείται ήδη, και σε συναντήσεις με κλαδικές Ομοσπονδίες του Δημοσίου προβάλλεται ως αναγκαιότητα η διοργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στον Οκτώβριο με αιχμή το αίτημα για άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, που θα καθορίζει ως βασικό κατώτερο μισθό τα 1.300 ευρώ σε συνδυασμό και με άλλα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.
«Ο κ. Καραμανλής κατέβασε πολύ χαμηλά τον πήχη για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους», εκτιμούν οι συνδικαλιστές – ανάμεσά τους και αυτοί που ανήκουν στη ΔΑΚΕ.


Σχολιάστε εδώ