Μη συνεργάζεστε με τη Ρωσία!

Προτού καν στεγνώσει το μελάνι από το δημοσίευμα του «Π» της περασμένης Κυριακής με τίτλο «Αμόκ των ΗΠΑ κατά Ελλάδας» μετά την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για τον αγωγό, βγήκε με δηλώσεις απύθμενου θράσους ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα για να υπογραμμίσει με νόημα ότι «δεν είναι η κατάλληλη ώρα για την προώθηση και την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας της Αθήνας με τη Μόσχα».

Τα ευανάγνωστα μηνύματα του κ. Μπράιζα με αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση δεν σταμάτησαν όμως εδώ, αφού, αναφερόμενος και πάλι στο ζήτημα της ελληνορωσικής ενεργειακής συνεργασίας, τόνισε ότι «εάν η Ελλάδα επιθυμεί να εμβαθύνει την εξάρτησή της από την Gazprom, αυτή είναι δική της στρατηγική απόφαση. Εμείς απλώς περιμένουμε απ’ όλους τους συμμάχους μας να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δεν είναι δική μας υπόθεση οι δεσμεύσεις της ΕΕ, αλλά του ΝΑΤΟ είναι».

Το ΝΑΤΟ είμαστε εμείς, σαν να λέει!

Και ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην «Καθημερινή» δηλώνει ότι «δεν είμαστε ενοχλημένοι από τον South Stream», αναλύοντας το ίδιο θέμα στο πλαίσιο προηγούμενης ερώτησης τονίζει χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία χάραξε τον South Stream για να ”σκοτώσει” τον TGI και τον Nabucco και θα στηριχθεί στην Κασπία για να τροφοδοτήσει τον South Stream. Προσπαθεί να μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν για να γεμίσει τον South Stream γιατί το δικό της δεν αρκεί. Από την οπτική της Ρωσίας θα γίνει είτε ο TGI και ο Nabucco είτε ο South Stream».

Πώς αλλιώς να εκφράσει πιο καθαρά την αμερικανική θέση;

Διλήμματα που θυμίζουν την παλαιότερη ρήση Μπους, ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».

Εκεί που ο εκνευρισμός των ΗΠΑ γίνεται περισσότερο ευδιάκριτος είναι όταν ο Αμερικανός δηλώνει με σημασία ότι «πριν από μερικά χρόνια η χώρα σας αποφάσισε ο αγωγός Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (TGI) αποτελούσε την κορυφαία στρατηγική της προτεραιότητα. Άλλαξε άποψη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν αποφάσισε να προχωρήσει ταυτόχρονα και με τον αγωγό South Stream. Δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε. Πολλοί λένε ότι ο TGI, ο South Stream και ο Nabucco είναι συμπληρωματικοί, και αυτό ακούγεται καθησυχαστικό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική». Και εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Μπους ζήτησε από τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να μη συνεργαστεί με τη Ρωσία και αυτός τον… έγραψε…

Όπως είχαμε επισημάνει και στο τελευταίο μας φύλλο, οι ΗΠΑ δεν συγχωρούν την ελληνική επίδειξη ανεξαρτησίας και περιμένουν στη γωνία. Το όλο πνεύμα των απόψεων Μπράιζα με μεγάλη δυσκολία κρύβει την εκδικητική διάθεση μιας αλαζονικής υπερδύναμης που δεν ανέχεται από μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα να εκτιμά ότι τα εθνικά της συμφέροντα υπηρετούνται με προσεγγίσεις που έρχονται σε σύγκρουση με δικές της στρατηγικές επιλογές.

Το θεωρούν αδιανόητο για μια χώρα δεδομένη, για μια χώρα-δορυφόρο μέχρι πρότινος, ότι μπορεί να μην ταυτίζεται πλήρως μαζί τους την κρίσιμη ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, είναι λογικό να αναμένονται κι άλλες εκρήξεις και πρέπει όλοι εκεί στα κέντρα εξουσίας να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που δυστυχώς, χρόνια τώρα, με κύρια ευθύνη των Αμερικανών, ταλανίζουν τη χώρα μας.


Σχολιάστε εδώ