Μεγαλύτερη ανασφάλεια, επτά χρόνια μετά

Αντιτρομοκρατικοί νόμοι
Στη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου δρακόντειοι αντιτρομοκρατικοί νόμοι παραβίασαν θεμελιώδεις συνταγματικές ελευθερίες, κατήργησαν το τεκμήριο της αθωότητας, επιμήκυναν τη διάρκεια της κράτησης χωρίς να απαγγελθεί κατηγορία, έδωσαν υπερεξουσίες στην αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες, κατάντησαν το κράτος δικαίου αδειανό πουκάμισο στο όνομα ενός αόρατου εχθρού, δηλαδή ιδανικού, μια και κάθε φορά παίρνει τη μορφή που βολεύει.
Υπάρχουν και χειρότερα.
Οι νεκροί στο Ιράκ ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες (600.000 τους είχε υπολογίσει προ διετίας αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό), ενώ πολλαπλάσιοι είναι οι βασανισμένοι και οι ακρωτηριασμένοι. Στο Αφγανιστάν κάθε μήνας που περνάει είναι και χειρότερος για τους εισβολείς, οι οποίοι αναγκάζονται να βομβαρδίζουν πολυσύχναστες αγορές σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.
Οι εικόνες των φυλακισμένων ηρωικών ανταρτών του Αμπού Γκραΐμπ, μαζί με τις αντίστοιχες εικόνες από το Γκουαντάναμο θα μείνουν για πάντα το σύμβολο της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας, του πιο άδικου πολέμου που έγινε στο όνομα των θυμάτων 11ης Σεπτεμβρίου.


Σχολιάστε εδώ