Μας έχουν πέσει τα φτερά, λένε βουλευτές της ΝΔ

ΣΕ… ΣΥΝΘΗΚΕΣ πανικού κινούνται πλέον στην κυβερνητική παράταξη, καθώς μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τις διαδοχικές αποκαλύψεις για δραστηριότητες υπουργών, το κλίμα παρουσιάζει σταθερή επιδείνωση. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα από τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων με εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα.

Κυβερνητικά στελέχη, αλλά και βουλευτές, εκφράζουν τον προβληματισμό και την απογοήτευσή τους για τη συνολική παρουσία του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη και επισημαίνουν ότι αν δεν αναλάβει σύντομα νέες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα αυτό, θα σημάνει την «πολιτική του αυτοκτονία». Και όταν μιλούν για πρωτοβουλίες, εννοούν σαφώς, εκτός από αλλαγή οικονομικής πολιτικής (άρα και υπουργού), απομάκρυνση επίσης υπουργών που με τις δραστηριότητες και τη συμπεριφορά τους έχουν προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και φιλικά προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες, με πιο χαρακτηριστικό το άρθρο της «Καθημερινής» (φύλλο Παρασκευής) που καλεί τον κ. Καραμανλή να κινηθεί εντός των προσεχών ημερών ή και ωρών ακόμη, αν επιθυμεί να… σώσει την παρτίδα!

Βουλευτές σημειώνουν ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να τηρεί πιστά το δόγμα «σεμνά και ταπεινά», ωστόσο καλύπτοντας τους υπουργούς που το παραβαίνουν είναι σαν να τους δίνει άφεση αμαρτιών! «Μας έχουν πέσει τα φτερά», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια βουλευτών, που μεταφέροντας το κλίμα που συναντούν στις περιφέρειές τους αναφέρουν ότι «ο κόσμος είναι διατεθειμένος να συζητήσει τα οικονομικά μέτρα, αλλά δεν δέχεται κουβέντες σε ζητήματα ηθικής». Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι είναι λίγοι, ελάχιστοι, οι βουλευτές που δηλώνουν ευθέως και σαφώς ότι είναι ικανοποιημένοι με την εμφάνιση Καραμανλή στη ΔΕΘ.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα περισσεύει η… απαισιοδοξία μεταξύ των στελεχών. Έτσι που ορισμένοι να αμφιβάλλουν αν η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ακόμη και μετά από δεύτερες εκλογές, αυτές που θα γίνουν δηλαδή με τον νόμο Παυλόπουλου.

Στο μεταξύ, διιστάμενες είναι οι απόψεις και οι εκτιμήσεις για τον τρόπο που χειρίσθηκε ο πρωθυπουργός τις υποθέσεις των υπουργών που έχουν εμπλακεί σε ιστορίες που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι, με την επιλογή του να τους καλύψει, ουσιαστικά τα «χρεώνεται» ο ίδιος προσωπικά, κάτι που στην πορεία θα έχει σημαντικό κόστος και ίσως του στερήσει το ηθικό πλεονέκτημα. Θεωρούν ότι παράλληλα έστειλε «μήνυμα» ανοχής στη βάση «κλέψτε, φάτε και μη φοβάστε», ενώ, όπως λένε, αντιμετωπίζει τα στελέχη του με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Αναφέρονται βέβαια στον τρόπο που αντιμετώπισε παλαιότερα τις περιπτώσεις Πολύζου και Τσιτουρίδη σε σύγκριση με αυτές τώρα του Βουλγαράκη και του Παυλίδη.

Την ίδια στιγμή, διατυπώνεται και δεύτερη διαφορετική άποψη, από πολιτικούς παράγοντες και εκτός Νέας Δημοκρατίας, στη βάση ότι καλύπτοντας τους υπουργούς του ο κ. Καραμανλής έδωσε την εντύπωση ότι τα «κουκουλώνει» όλα (λένε ότι πίσω από την κάλυψη είχε την άποψη ότι οι εκτεθειμένοι θα εξωθηθούν σε παραίτηση), αλλά ωστόσο με την κίνησή του αυτή επί της ουσίας στήριξε την κυβέρνησή του. Αυτό δείχνει γενναιότητα από την πλευρά του. «Αν ακολουθούσε άλλη τακτική, αν η στάση του δεν ήταν τόσο κατηγορηματική, τα πράγματα θα γίνονταν ακόμη χειρότερα», υπογραμμίζουν και εξηγούν: «Αν άφηνε ακάλυπτα τα κυβερνητικά στελέχη, την επομένη τα πρωτοσέλιδα του Τύπου θα ήταν περισσότερο επώδυνα. Όλοι θα μιλούσαν για κυβερνητική κρίση και επικείμενη πτώση της κυβέρνησης». Παράλληλα, αναφέρουν ότι αν ο πρωθυπουργός «έδιωχνε» τους δυο-τρεις υπουργούς που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», θα έπρεπε ταυτόχρονα να ανακοινώσει και την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών.

Στα «κατά» της εμφάνισης του κ. Καραμανλή -όπως επισημαίνουν βουλευτές- η απουσία ρήξεων, τις οποίες ανέμεναν, η ατολμία του να συγκρουστεί, αλλά και ο τόνος του, ειδικά στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Έδειχνε αγχωμένος, στριμωγμένος και εκνευρισμένος» και ότι για πρώτη φορά μιλούσε χωρίς συναίσθημα, ενώ κάτω από την πίεση «έδειχνε λιγότερο ανθρώπινος». Όποιος πάντως… ξένος τον άκουγε σχημάτιζε την εντύπωση ότι όλα στην Ελλάδα πάνε θαυμάσια… Στα «υπέρ», η εικόνα που έδωσε ότι είναι γνώστης όλων των θεμάτων, ακόμη και των περιφερειακών, όπως, π.χ., η υπόθεση των Λατομείων στην Αττική.

Στο παρασκήνιο φαίνεται ότι υπάρχει μια κινητοποίηση των κορυφαίων στελεχών (Μεϊμαράκη, Σουφλιά, Παυλόπουλου κ.ά.), που βλέπουν την κατάσταση και θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα. Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης, σε μια πρωτόγνωρη κίνηση, έκανε πολιτικές (κομματικές) δηλώσεις στο υπουργείο Άμυνας και μάλιστα μετά από επίσημη συνάντηση με τον ρουμάνο ομόλογό του. Προφανώς, ήθελε να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα λόγια, εμμέσως όμως αποκάλυπτε και την αγωνία του για τις εξελίξεις. Τα στελέχη αυτά θέλουν να συνδράμουν τον Κ. Καραμανλή, ώστε να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που θα τον «απεγκλωβίσουν» και θα βγάλουν την παράταξη από το αδιέξοδο. Από ορισμένους υπουργούς έχει τεθεί θέμα και για τον κ. Ρουσόπουλο, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταξύ αυτών είναι ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος πάντως σε δηλώσεις του είπε ότι… είναι θρησκευόμενος, αλλά δεν έχει πνευματικό. Αναφορά που θεωρήθηκε ως αιχμή για τον υπουργό Επικρατείας, λόγω του ότι πνευματικός του φέρεται να είναι ο ηγούμενος Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου.


Σχολιάστε εδώ