«Κρας-τεστ» η σημερινή συνέντευξη

ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέρουν ότι η παρουσία του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ αυτό το τριήμερο στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα «κρας-τεστ» για τον ίδιο αλλά και για το Κίνημα και σε συνδυασμό με την κακή εμφάνιση του Καραμανλή την περασμένη Κυριακή στην αντίστοιχη συνέντευξη ελπίζουν στην αναστροφή του κλίματος, γεγονός που δημιουργεί κλίμα ευφορίας… και χαράς ευαγγέλια…

Ο ΦΟΒΟΣ όμως πάντα υπάρχει, κυρίως γιατί δεν θέλουν να γίνει κάποια πατάτα ή γκάφα, που θα έχει ως αποτέλεσμα το πισωγύρισμα τώρα που πάει να στρώσει η κατάσταση και όπως φαίνεται έχει «ραγίσει το γυαλί» ανάμεσα στον κόσμο, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τις προβοκάτσιες, τις δηλώσεις που προκαλούν σύγχυση από τα «πράσινα» στόματα. Φοβούνται το παραμικρό που θα μπορούσε να τους χαλάσει τα ήρεμα νερά, στα οποία πλέει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΕΤΣΙ προτιμήθηκε να δοθεί μεγάλη βάση στην, οικονομικού περιεχομένου, ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και στις απαντήσεις που θα δώσει στη συνέντευξη Τύπου σήμερα Κυριακή.

«Δεν θα σπάσει αβγά»

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν θα σπάσει αβγά, δεν θα παρίσταται σε ανούσιες εκδηλώσεις, παρά μόνο όπου εκτιμάται ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό, θα κινείται με μεγάλη προσοχή, θα παρατηρεί τους πάντες και τα πάντα, δεν θα προκαλεί με αριστερές κορόνες το κοινό αίσθημα. Με άλλα λόγια, δεν θα είναι ο πραγματικός Γιώργος, που θα ήθελε να φέρει τα πάνω κάτω στο σύστημα με ανατροπές και εξεζητημένες προτάσεις. Θα είναι ένας άλλος Παπανδρέου που στόχο έχει την πρωθυπουργία και θα πρέπει να πούμε ότι πολλοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία για να το πετύχει.

Κάτω από αυτές λοιπόν τις συνθήκες, ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει από όλα τα στελέχη να πράξουν το ίδιο. Να μην προκαλούν. Να κινούνται εντός κομματικού πλαισίου, να μη διαφοροποιούνται, να μην πολιτεύονται με βάση το προσωπικό τους συμφέρον, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν το συμφέρον του συνόλου του κόμματος.

Διαφορετικά, λένε ορισμένοι εκ των συνεργατών του κ. Παπανδρέου, είναι αποφασισμένος, όπου εκδηλώνονται φαινόμενα σαν κι αυτά που στο παρελθόν στοίχισαν στο ΠΑΣΟΚ τη δημόσια εικόνα του, να πάρει κεφάλια, όσο ψηλά στην κομματική πυραμίδα κι αν βρίσκονται. Κάτι τέτοιο βέβαια εγκυμονεί κινδύνους, έχει πολιτικό κόστος, ξαναγυρίζει το ΠΑΣΟΚ στην εσωστρέφεια, αλλά όπως μας διαβεβαιώνουν ορισμένοι συνεργάτες του, θα το πράξει γιατί αλλιώς τελείωσε και ο ίδιος. Θα θυσιάσει οποιονδήποτε μπει ανάχωμα στην πορεία για την πρωθυπουργία. Ακόμη και τον καλύτερο πολιτικό του φίλο αν χρειαστεί, λένε οι καλά γνωρίζοντες.

Όλα αυτά, βέβαια, γιατί στο κόμμα πιστεύουν ότι βρίσκονται σε καλό σημείο, μια νέα αφετηρία με στόχο την πρωθυπουργία. Εκτιμούν ότι ο κόσμος έχει αρχίσει, έστω δειλά δειλά, να ακούει το ΠΑΣΟΚ και τη φωνή του Γιώργου, καθώς φαίνεται να έχασε πλέον την εμπιστοσύνη στον Κ. Καραμανλή και στην περίφημη επανίδρυση του κράτους που υποτίθεται θα γινόταν προς τη σωστή κατεύθυνση… Κάτι τέτοιο φαίνεται να το πιστεύει και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου και εκτιμά ότι η θετική συγκυρία για τον πρωθυπουργό τελείωσε και δεν βλέπει να έχει κρυμμένο άσο στο μανίκι του.

Στις προτεραιότητές του είναι να φανεί σεμνός και αντίθετα από τον κ. Καραμανλή που βάλλεται πανταχόθεν, θα παρουσιάσει μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση για το τι θα κάνει αν εκλεγεί πρωθυπουργός. Θα περιορίσει τον καταγγελτικό του λόγο προς τον πρωθυπουργό, «αυτός τελείωσε» αναφέρει, και θα επιχειρήσει από τώρα και στο εξής να αναδείξει τις δικές του προτάσεις, το όραμά του, τις ιδέες του για μια άλλη αντίληψη της πολιτικής. Εκεί θα κινηθεί, δεν έχει άλλωστε περιθώρια να υποσχεθεί στους πολίτες «λαγούς με πετραχήλια», τη διαφορετικότητα στην αντίληψη διαχείρισης της πολιτικής θα προσπαθήσει να αναδείξει συν το γεγονός ότι θα δώσει στους πολίτες να καταλάβουν ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και πορεία στην οικονομία πρωτίστως, και μετά σε όλα τα άλλα.

Πρέπει να μας πιστέψει ο κόσμος…

Στις συζητήσεις του με στενούς του συνεργάτες, ο Γ. Παπανδρέου τονίζει ότι αυτήν τη στιγμή, πάνω από όλα, προέχει η εμπιστοσύνη του κόσμου στο ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια και γιʼ αυτό στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι πρέπει «να δείξουμε σοβαρά ότι είμαστε ικανοί και μας εμπιστεύεται ξανά ο κόσμος». Όλοι θέλουν να δείξουν το «καλό ΠΑΣΟΚ», το ΠΑΣΟΚ που κάποτε εμπιστευόταν ο κόσμος…

Στον στενό πυρήνα της ηγεσίας του κόμματος υπάρχουν ωστόσο και εκείνα τα στελέχη που είτε δεν πιστεύουν στα «όνειρα» είτε έχουν… πικρή πείρα από εύθραυστες ισορροπίες. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ανοίγουμε σαμπάνιες» επισημαίνουν, δείχνοντας έτσι πως όλα βρίσκονται ακόμη στην αρχή…


Σχολιάστε εδώ