ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Η κυβέρνηση για τρεις και πλέον ώρες κρεμόταν από μια κλωστή και αν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δεν υποχρεωνόταν να βάλει λίγο νερό στο κρασί της αλαζονείας, που τον είχε κάνει να εμφανίζεται άκαμπτος όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι πρόωρες εκλογές θα είχαν ήδη προκηρυχθεί, αφού το φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα περνούσε.
Ο απαξιωτικός έως προσβλητικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε τους βουλευτές ο κ. Αλογοσκούφης είχε εξοργίσει πολλούς γαλάζιους, πέραν του Βασίλη Μιχαλολιάκου και του Γιάννη Μανώλη που δήλωναν αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν το «χαράτσι» που επιβάλλεται συλλήβδην κατά όλων των ελευθέρων επαγγελματιών.
Ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα που ο γραμματέας της γαλάζιας ΚΟ Γιάννης Τραγάκης εξομολογούνταν αργότερα ότι ήταν «η χειρότερή μου μέρα από τότε που ανέλαβα». Την «παρτίδα» κλήθηκε για μια ακόμη φορά να τη σώσει ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας, ο οποίος ήταν εκείνος που έπεισε τον υπουργό Οικονομίας να κάνει τη δήλωση ότι θα επανεξετάσει τις προτάσεις των βουλευτών για να εκτονωθεί το κλίμα και να πειστούν τελικά οι βουλευτές να ψηφίσουν.
Έτσι, παρακολουθήσαμε το πρωτοφανές να δηλώνει υπουργός στη Βουλή ότι θα αλλάξει το νομοσχέδιο που μόλις ψηφιζόταν.
————–*—————
Με αρχηγικές κόντρες ξεκινά το τρίτο θερινό τμήμα
Το κλίμα που επικρατεί στη Βουλή είναι τέτοιο που όλο και περισσότεροι πείθονται ότι οι εκλογές είναι ζήτημα χρόνου, αφού όλα δείχνουν ότι κάθε μέρα που θα περνάει, και όσο ο πρωθυπουργός δεν παίρνει γενναίες πρωτοβουλίες, η ατμόσφαιρα με τα σκάνδαλα θα γίνεται όλο και πιο αποπνικτική.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι κοινοβουλευτικά βρισκόμαστε ακόμη στο καλοκαίρι, αφού την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του δεύτερου τμήματος θερινών διακοπών και από την εβδομάδα που μόλις αρχίζει και μέχρι στις αρχές Οκτωβρίου θα λειτουργεί το τρίτο θερινό τμήμα. Αναρωτιούνται δε τι θα γίνει όταν θ’ αρχίσουν οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας, στην οποία η κυβέρνηση δεν θα έχει την ευχέρεια να αντικαταστήσει βουλευτές στις κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως έχει στις συνθέσεις των θερινών τμημάτων.
Αλλά και στο διάστημα που απομένει ώσπου να ανοίξει η Ολομέλεια -αν ανοίξει…- η κυβέρνηση δεν θα «καλοπεράσει». Άλλωστε το τρίτο θερινό ξεκινάει αύριο με κόντρες σε ηγετικό επίπεδο, αφού ορίστηκε ειδική συνεδρίαση για την ημέρα της Δημοκρατίας, η οποία προγραμματίστηκε πριν από το ξέσπασμα της τελευταίας δόσης σκανδαλολογίας και υπό άλλες συνθήκες οι πολιτικοί αρχηγοί που θα έπαιρναν τον λόγο θα αναλώνονταν σε γενικότητες. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που θα κυριαρχήσει θα είναι η επικαιρότητα με τα σκάνδαλα.
————–*—————
Δεν πέρασε η νέα προβοκάτσια κατά της Κατσέλη
Αντίθετα με ό,τι συνέβη με τον Β. Βενιζέλο, ο υπουργός Οικονομίας όχι μόνον δεν επέδειξε την ίδια αβρότητα με την άλλη συνάδελφό του, την καθηγήτρια Λούκα Κατσέλη, αλλά αντιθέτως προσπάθησε να την εκθέσει χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που έδειχναν ότι η κριτική που του άσκησε στα οικονομικά τον είχε «πονέσει».
Επιχειρώντας να εμφανίσει ως επίσημη πρόταση τη σαφέστατα ειρωνική προτροπή της υπεύθυνης του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία να βάλει «κεφαλικό φόρο» όχι μόνον στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά σε όλους τους Έλληνες, για να βρει τα χρήματα που του λείπουν, ο κ. Αλογοσκούφης νόμισε ότι και αυτήν τη φορά θα λειτουργήσει η «προβοκάτσια» που στήθηκε πριν από ενάμιση μήνα, όταν εμφανίστηκε η Λ. Κατσέλη να προτείνει δήθεν το κλείσιμο των προβληματικών ΔΕΚΟ.
Δεν τα κατάφερε, όμως, και η προβοκάτσια που προσπάθησε να στηθεί, μάλλον σε «μπούμερανγκ» του γύρισε, αφού όχι μόνον τα κανάλια δεν την έπαιξαν πλέον, αλλά ούτε οι γαλάζιοι βουλευτές δεν πείστηκαν.
————–*—————
Χοντρό παρασκήνιο με ΛΑΟΣ υπέρ του συζύγου της Ντόρας!
Αυτές τις ημέρες που στην κεντρική αίθουσα της Βουλής κυριαρχούσαν οι κόντρες για το φορολογικό και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων συζητώντας το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και το ντόπινγκ, εξελισσόταν ένα χοντρό παρασκήνιο με στόχο τον έλεγχο των αθλητικών Ομοσπονδιών.
Με «μπροστάρη» τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Ιωαννίδη, έγιναν απεγνωσμένες προσπάθειες να περάσει τροπολογία για περιορισμό σε δύο των θητειών στα προεδρεία των ομοσπονδιών, με στόχο να φαγωθεί ο επικεφαλής της ΕΠΟ Βασ. Γκαγκάτσης, αλλά και άλλοι ομόλογοί του που δεν είναι αρεστοί στην κυβέρνηση, αλλά και να διευκολυνθεί η αναρρίχηση του Ισιδ. Κούβελου στην προεδρία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στην οποία βρίσκεται τώρα ο καναλάρχης Μίνως Κυριακού.
Οι περίεργες αυτές «κολιγιές», που συνιστούν την προσπάθεια του κόμματος του Γ. Καρατζαφέρη να ικανοποιήσει τον σύζυγο της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, προβλημάτισαν αρκετούς βουλευτές. Και παρότι ο νεαρός βουλευτής, ο οποίος αντιδίκησε με προέδρους ομοσπονδιών στη συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν υπέβαλε τελικά την τροπολογία, η φημολογία ότι ένα τέτοιο κείμενο θα εμφανιστεί ξαφνικά στη Βουλή τις επόμενες ημέρες που θα μπει το νομοσχέδιο στο Τμήμα -ξεκινά η συζήτησή του την Πέμπτη- παρέμεινε έντονη.
————–*—————
Γιατί θυμήθηκε τώρα
ο Βύρων τις δηλώσεις
της Μπενάκη;
Συζητήθηκε πολύ το άρθρο του πρώην υπουργού Βύρωνα Πολύδωρα, την περασμένη Τρίτη στον «Ελεύθερο Τύπο», με το οποίο υπερασπίστηκε με σοβαρά επιχειρήματα την ελευθερία γνώμης των βουλευτών.
Πολλοί, όμως, βρήκαν εξίσου ενδιαφέρουσα και την επίθεση που εξαπέλυε στο υστερόγραφο προς την πρώην πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα για τα όσα είχε πει την ημέρα εκλογής του Κάρολου Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας για την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, ένα ζήτημα που είχε αναδείξει τότε το «ΠΑΡΟΝ», αλλά δεν είδαμε να προκαλεί τις αντιδράσεις που θα έπρεπε όταν ακούγονται τέτοιες απόψεις από πρόσωπα που βρίσκονται σε υψηλά αξιώματα.
Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά, έστω κι αν πέρασαν από τότε τριάμισι χρόνια και ο συμπαθής Βύρων, που τότε ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβερνητικής παράταξης, το «κρατούσε μέσα του». Τότε πάντως θα είχε αξία αν το… απασφάλιζε… Όμως η καρέκλα σε… κρατάει.


Σχολιάστε εδώ