Κατηγορείται για αφελληνισμό της κυπριακής παιδείας ο Δημήτρης Χριστόφιας!

Οι κινήσεις αυτές οδηγούν πριν από τη λύση του Κυπριακού σε σχέσεις «καλής γειτονίας». Εάν αποτύχουν οι συνομιλίες, θα εδραιωθεί η λογική των «δύο κρατών» μέσω της λεγόμενης επαναπροσέγγισης, στην οποία όμως μέχρι στιγμής δεν τίθενται θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιστροφής προσφύγων και αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων.
Ερώτημα
Η ομοσπονδία των καθηγητών της Κύπρου διερωτάται πώς θα εφαρμοστεί εάν τέτοια πρόγραμμα, καθότι γεννώνται και νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα όπως το εξής: Πώς θα μπορεί να γίνει αδελφοποίηση μεταξύ ενός σχολείου των ελεύθερων περιοχών με ένα κατεχόμενο ελληνικό σχολείο που τώρα λειτουργεί ως τουρκικό στον βορρά;
Παράρτημα της ΕΔΟΝ
Η μεταρρύθμιση ξεσηκώνει και θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα. Από τον ΔΗΣΥ, ως το
ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ. Το ΑΚΕΛ οδηγείται στην απομόνωση. Όμως, ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας επιμένει στη μεταρρύθμιση και στην αλλαγή των βιβλίων της Ιστορίας, γεγονός που προκαλεί υποψίες ότι υπάρχει ο κίνδυνος να θυσιαστεί στον βωμό της επαναπροσέγγισης η ελληνική ταυτότητα της κυπριακής παιδείας. Ο Τύπος επιτίθεται στον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια κα στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου κατηγορώντας τους ότι αφελληνίζουν την παιδεία και ότι θέτουν σε εφαρμογή τμήματα του Σχεδίου Ανάν. Του αποδίδουν επίσης ότι στόχος είναι η μετατροπή των σχολείων σε παραρτήματα της ΕΔΟΝ, νεολαίας του ΑΚΕΛ.
Αλλαγή Ιστορίας
Στα όσα συμβαίνουν στην παιδεία ανάγκασαν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Β΄ να αντιδράσει, προβαίνοντας στην εξής δήλωση: «Κάτω τα χέρια από την ελληνική παιδεία της Κύπρου και την αλλαγή της Ιστορίας». Κατά πολλούς στόχος του ΑΚΕΛ είναι η προώθηση της αγγλικής, πολιτική που στόχο έχει να πλήξει τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Τούρκοι και Βρετανοί υποστηρίζουν ότι το έπος της ΕΟΚΑ συνιστούσε τρομοκρατική οργάνωση στην οποία δρούσε ο Γρίβας και οι ομάδες του! Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, στενός συνεργάτης του Εθνάρχη Μακάριου, δήλωσε ότι δεν θα διστάσει να κηρύξει την ελληνική παιδεία υπό διωγμόν από τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου.
Επιμονή
Τόσο ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας όσο και ο κύπριος Υπουργός Παιδείας επέμειναν στη θέση τους για τις αλλαγές στην παιδεία, τονίζοντας ότι δεν έχουν πρόθεση να αλλοιώσουν την Ιστορία και ότι ο υπουργός Παιδείας θα ενημερώσει διά ζώσης επί του θέματος και τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο.
Γκάφα μέσω ποδοσφαίρου
Ο υπουργός Παιδείας Α. Δημητρίου έδωσε άδεια σε εφηβική ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ, που αποτελείται από μαθητές, να μεταβεί στα κατεχόμενα για να δώσει φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα την ημέρα της επίσημης έναρξης της σχολικής χρονιάς. Η απόφαση του κ. Δημητρίου μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Οι κατοχικές αρχές και η ομοσπονδία τους επιδιώκουν τη χωριστή εκπροσώπησή τους διεθνώς ή και την διοργάνωση ποδοσφαιρικών φιλικών αγώνων στα κατεχόμενα με ομάδες του εξωτερικού. Στόχος των κατοχικών αρχών είναι να επιτύχουν μορφή αποδοχής του ψευδοκράτους και να κάνουν βήματα αναγνώρισης μέσω του αθλητισμού. Πριν από ένα περίπου έτος είχε κληθεί για φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα στα κατεχόμενα η βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα της Λούτον. Μετά από διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ο αγώνας δεν έγινε. Τώρα πώς θα μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο, όταν με άδεια από τον ίδιο των υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της κυπριακής κυβέρνησης η εφηβική ομάδα τη ΑΕΛ Λεμέσου δίδει φιλικό στα κατεχόμενα;


Σχολιάστε εδώ