ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων τα μικτά κλιμάκια προχώρησαν σε 74 κατασχέσεις διαφόρων εμπορευμάτων (γυαλιά ηλίου, CD, DVD, αρώματα, τσάντες, πορτοφόλια, ρούχα, ρολόγια, κοσμήματα, παιχνίδια, οπωρολαχανικά κ.λπ.), ενώ επιβλήθηκαν και τέσσερα πρόστιμα.
Έγιναν μάλιστα μία σύλληψη και εφτά προσαγωγές από την ΕΛΑΣ, λόγω κατοχής μεγάλης ποσότητας παράνομων προϊόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου προς όλους τους δήμους, οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Στην απόφαση ορίζοντας τα εξής: α) την ευθύνη συγκρότησης και συντονισμού των κλιμακίων θα την έχει ο οικείος δήμος, β) η σύνθεση των κλιμακίων (φορείς προέλευσης), γ) ο τρόπος απόσυρσης των προϊόντων του παράνομου εμπορίου, η μεταφορά και η καταστροφή τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και δ) οι αποδέκτες των καταγγελιών για όσους επιθυμούν να δίνουν στοιχεία.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος εξέδωσε απόφαση με την οποία ρυθμίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο επιβολής των χρηματικών προστίμων από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (νομαρχίες και λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες) σύμφωνα με τον Ν. 3668/2008.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να επιβάλουν στους παραβάτες άμεσα, κατά τον έλεγχο, διοικητικά πρόστιμα που φτάνουν και τα 2.000 ευρώ και να παραπέμψουν την υπόθεση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την άσκηση ποινικών διώξεων, ενώ στη συνέχεια υποχρεούνται να διαβιβάζουν, εντός πέντε ημερών, τη σχετική έκθεση ώστε οι αρμόδιες αρχές της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης να επιβάλουν τα προβλεπόμενα από την απόφαση πρόστιμα. Τα πρόστιμα αυτά μπορεί να φτάσουν και τα 30.000 ευρώ, ανάλογα την παράβαση, ή να προσδιοριστούν σε ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου.


Σχολιάστε εδώ